Story Teller Cube

Dizajnerske drvene kockice koje potiču dječju maštu

Adriana Pavelić ima 24 godine, apsolventica je produkt dizajna pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a nedavno je osmislila i izradila Story Teller Cube, genijalnu didaktičku igru bez pravila za djecu i odrasle. Montessori metoda – Ideja za kockice došla je sama od sebe, kako to obično biva s nama dizajnerima. Montessori škola, koja mi je bila referenca za ideju i projekt kockica, imala je puno utjecaja na izgled, formu i materijal.

Montessori metoda

podrazumijeva učenje s pomoću posebno izrađenih Montessori didaktičkih materijala za matematiku, jezik, kozmički odgoj, prirodu i društvo, zemljopis, povijest, biologiju, botaniku, zoologiju, povijest umjetnosti, uz pripremljenoga učitelja i pripremljenu okolinu u kojoj dijete radi. Rad je individualan, što znači da učitelj djetetu pristupa sukladno njegovu ritmu i mogućnostima – objašnjava Adriana i dodaje kako njezin projekt zapravo predstavlja prigodan pribor za razvijanje ranih jezičnih stimulacija i poticanje pretčitalačkih vještina kod djece predškolske dobi.

Umjesto suhoparnog i dosadnog čitanja istih klasičnih priča svaku večer, koje djeca znaju napamet, a roditelji s guštom preskaču stranice kratkih priča, ovaj pribor nudi nov način pričanja priča. – Projekt obuhvaća drvene kockice na koje su ugravirane ilustracije koje su podijeljene po kategorijama. Svaka je kocka jedna kategorija: vrijeme, osoba, mjesto, predmet, životinja i prijevozno sredstvo. Kockice bacanjem ili biranjem nude djeci i roditeljima osnovne ilustracije koje im pomažu da izmisle priče. Ovdje nema pravila, što znači da bajke koje će djeca ispričati nude apsolutnu slobodu u kreiranju scenarija te potiču produbljivanje karaktera i opisa samih osnovnih simbola ponuđenih na kockicama – kaže dizajnerica.

Vrećice od jute

A kako je tekao proces proizvodnje? – Kockice mi je najprije gravirao suradnik u području proizvodnje i savjetnik Miroslav Jagušt, koji ima svoju radionicu Unigrav. Proizvodnja drvenih kockica zasad je u selu Davor, pokraj Save, s obzirom na to da je i sama sirovina drvo jele iz obližnjeg kraja pa je proizvodni pogon jeftiniji. Drvo jele je lagano i mekano drvo, na opip veoma nježno i izgledom svijetlo. Također prilikom gravure dobiva se rebrasti patern uzorak koji same ilustracije čini zanimljivijima. Vrećice su od jute i njih mi šivaju prijatelji. Otiskivanje logotipa i upute izrađuje Ante Mikulandra – priča Adriana.

Story Teller Cube dostupne su putem Facebook stranice Story Teller Cube po cijeni od oko 180 kuna, a dolaze upakirane u pamučnu eko vrećicu.

Foto: Story Teller Cube

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:30