Ne trošite uzalud

Stručnjaci su jasni: u modernim kupaonicama ima stvari koje su potpuno besmislene

 ALVAREZ/GETTY IMAGES
Greške u modernim kupaonicama koje stručnjaci uvijek vide

Kupaonice su ponovno dobile svoju važnost u svijetu dizajna interijera, koji volimo, ali još uvijek postoje stvari koje ne razumijemo u vezi s njima. Ili bolje rečeno, to profesionalci ne razumiju, niti bi ikada željeli razumjeti.

Potpuno otvorene kupaonice

Prije nekoliko godina bili smo šokirani činjenicom da su neki hoteli počeli koristiti kupaonice otvorene prema sobi, no već je neko vrijeme postalo ‘normalno‘ imati spavaće sobe s pogledom na ovu vlažnu prostoriju. “Ne slažemo se da su kupaonice potpuno otvorene; Postoje područja za koja vjerujemo da bi uvijek trebala biti zatvorena, poput WC-a,” odgovaraju iz studija Las Perelli na ovo.

image
LILIIA LYTVYN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Hidromasažni tuševi (i druge zablude)

Zvuče kao simbol ugode, no jesu li zaista korisni? “Ne razumijemo tuševe s više mlaznica, koji se inače koriste samo prvih nekoliko puta,” kažu iz studija Sigfrido Serra. Ne znamo događa li se ova posljednja krajnost jer prerano prestaju raditi ili zato što, u svijetu u kojem vladaju žurba - i suša - rijetko nalazimo vremena za toplice pod tušem.

Kako izbjeći te nedosljednosti? “Vjerujemo da je važno razumjeti dnevnu rutinu osobe koja koristi kupaonicu kako bi se komadi prilagodili njoj. Na primjer, zašto stavljati bide ako ga ne koristite? Također morate odlučiti hoćete li se kupati u kadi ili ne”, kažu iz ureda Las Perelli sa svoje strane. U tom smislu ne razumiju one kupaonice koje nemaju radne površine ili spremišta, jer smatraju da nisu prilagođene potrebama stanara kuće.

Materijali niske kvalitete koji oponašaju druge

“U kupaonicama je već vrlo uobičajeno vidjeti sve zidove i podove obložene porculanskim pločama koje imitiraju mramor. Mnogo puta čak nalazimo dvije ili tri vrste imitacije mramora u jednom prostoru,” počinje dizajner Noé Pradés “Ova točka ima dva problema: prvi je što kada se približite vrlo je vidljivo da se ne radi o mramoru, nego o kopiji, a drugi je da se obično radi o komadima velikog formata smještenim u malim prostorima. To stvara nedosljednost u omjeru između jednog i drugog”, objašnjava on. “Ako je prostor mali, koristimo male komadiće da sve uskladimo.”

image
FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Odjeci prošlosti

„Zidno svjetlo iznad ogledala je klasik koji ne razumijemo; Bolje je potražiti opcije ugradne ili integrirane rasvjete u zrcalima”, preporučuju iz studija Sigfrido Serra. “A što reći o neklizećim kadama i zavjesama za tuširanje… Tjeraju nas da putujemo u prošlost. No, bez sumnje, ono što najmanje razumijemo su oni poklopci za WC školjke s crtežima ili fotografijama; Stvarno, oni su užas,” izjavljuje dizajnerica.

Još jedan neshvaćeni ‘klasik‘ kojeg treba odbaciti, smatra Las Perelli, je nedostatak ventilacije i neadekvatna rasvjeta. I, kako je istaknuo Pradés, da ne bismo pogriješili, nemojmo izgubiti iz vida dimenzije prostorije: "Ako je kupaonica mala, preporučljivo je odabrati svijetlu boju kako bi joj dala svjetlinu ili kontinuirani pod pružio prostranost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:39