SUPER IZUM

Student izumio solarne panele od otpada hrane koji proizvode energiju čak i po oblačnom vremenu

 The James Dyson Award
Tko bi rekao da nam otpad potencijalno može pomoći u stvaranju održivijeg svijeta?

Kada su naočale Carveya Ehrena Maiguea potamnile dok su kišni oblaci prekrili nebo, shvatio je nešto što je tvorcu i proizvođačima solarnih panela nedostajalo desetljećima. Očigledno, ultraljubičasto svjetlo još uvijek prolazi kroz pokrivač teških kišnih oblaka. Smatrao je da je to veliki gubitak, budući da konvencionalne ploče ne mogu apsorbirati tu energiju. Ova spoznaja potaknula je 27-godišnjeg studenta elektrotehnike sa Sveučilišta MAPUA na Filipinima da krene raditi na novoj vrsti ploče. Njegov sjajni izum, AuREUS, osvojio je prvu James Dyson nagradu za održivost!

image
The James Dyson Award
image
The James Dyson Award

Primarna misija nagrade James Dyson je potaknuti mlade da osmisle dizajne koji će riješiti probleme oko njih za koje misle da treba hitno djelovati. Međunarodno natjecanje u dizajnu održava se u 27 zemalja i otvoreno je za studente sveučilišne razine koji studiraju dizajn proizvoda, industrijski dizajn i inženjerstvo. Odlikovali su brojne inovacije tijekom godina.

U intervjuu za Dyson nagradu, Maigue je rekao da mu ovo nije prvi put da se pridružio nagradi. Poslao je jedandizajn 2018. godine. Nažalost, nije uspio. Ali Maigue nije dopustio da ga to zaustavi. Umjesto toga, progurao se i naporno radio kako bi smislio bolji dizajn. I to mu je uspjelo je! Ali kako su točno Maigueovi paneli održivi?

image
The James Dyson Award

Za početak, Maigue koristi otpadnu hranu za izradu svojih ploča. Dok su konvencionalne ploče izrađene od silicija, ali proces proizvodnje ovih ploča koje apsorbiraju sunčevu energiju uopće nije održiv. Tijekom godina pojavila su se izvješća da proizvodni proces ovih ploča uvelike pridonosi kemijskom onečišćenju i također emitira mnogo stakleničkih plinova. Stoga je uvođenje Maigueove AuREUS Systems Technology dobrodošla promjena u ovom procesu!

image
The James Dyson Award

Budući da je otkrio da još uvijek postoji niz ultraljubičastog svjetla unatoč oblacima koji su prekrivali nebo, Maigue se pobrinuo da to riješi svojim radom. To je ono što izdvaja njegove AuREUS panele od onih konvencionalnih koje smo vidjeli tijekom godina. Jer u usporedbi s drugim solarnim pločama, Maigueov dizajn može apsorbirati ultraljubičasto svjetlo čak i kada je sunce skriveno iza oblaka. Nakon što je ovaj problem riješen, čak i oni koji žive u područjima koja nemaju puno sunca konačno mogu instalirati solarne ploče u svoje domove i urede!

image
The James Dyson Award
image
The James Dyson Award

Tko bi rekao da nam otpad potencijalno može pomoći u stvaranju održivijeg svijeta? Ovaj fantastični izum je svakako vrijedan pljeska. U ovom trenutku AuREUS još nije spreman za masovnu proizvodnju. Maigue je rekao da trenutno provodi dodatna istraživanja kako bi njegovi paneli bili 100% učinkoviti (trenutačno je 80%). Ali sigurno već ima veliku i svijetlu viziju na umu:

"Možemo koristiti AuREUS umjesto tipičnih staklenih prozora tako da cijela zgrada može postati vertikalna farma solarne energije. AuREUS može postati dio naše odjeće, naših automobila, zgrada i naših kuća. Ovo je promjena koju možemo napraviti za budućnost."

Definitivno smo spremni pričekati da AuREUS bude dostupan na tržištu. Nakon što paneli budu postavljeni, nadamo se da ćemo pred nama vidjeti šareniji i ekološki učinkovitiji svijet. Ali za sada, konvencionalne ploče i prozori će morati biti dosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 11:46