PLASTIC FISHER

Studenti osmislili "TrashBoom" plutajuću barijeru koja prikuplja plastični otpad u rijekama

 Plastic Fisher
Tri njemačka studenta vizionara, Georg, Moritz i Karsten, osnovali su tvrtku 2019. nakon putovanja u Vijetnam

Njemačka tvrtka Plastic Fischer izumila je plutajuću barijeru koja ima za cilj spriječiti da tone plastičnog otpada uđu u oceane. ‘TrashBoom‘ je modularno rješenje izrađeno od lokalno dostupnih materijala koje koristi jednostavnu tehnologiju po niskoj cijeni koju si mogu priuštiti čak i zemlje u razvoju – prenosi Desigboom. Izbjegavanje uvoza visoke tehnologije štedi vrijeme, ugljik i novac te osigurava brzi popravak. Pričvršćene čeličnom mrežom koja seže do 50 centimetara, svaka se jedinica može povezati s drugima kako bi se formirao lanac koji se lako može prilagoditi različitim veličinama rijeka.

Tri njemačka studenta vizionara, Georg, Moritz i Karsten, osnovali su tvrtku 2019. nakon putovanja u Vijetnam. Tijekom smještaja u apartmanu u Ca Mauu shvatili su da je pogled na rijeku s njihovog balkona zapravo potok plastike, stiropora i ostalog otpada koji pluta po površini vode i ide prema oceanu. Ovo gledište im je dalo potrebu da djeluju za drastičnu promjenu morskog života.

„Shvatili smo da će svaki komad koji smo vidjeli na kraju zauvijek završiti u moru i ugroziti biološku raznolikost i morski život.” Ovo ih je putovanje osvijestilo o globalnoj krizi plastike koja prijeti svijetu: 8 do 12 milijuna tone plastičnog otpada godišnje završe u oceanima.

Nakon njihovog putovanja, Georg je došao na ideju da napravi vodeni kotač koji automatski skuplja plastiku iz rijeke i čak je podiže na obalu. U siječnju 2019. uspjeli su ga izgraditi, a kada su ga testirali, radio je savršeno. Motiviran ovim uspješnim prototipom, Georg je odlučio osnovati Plastic Fischer zajedno s Karstenom i Moritzom u travnju 2019.

Kada su se u lipnju 2019. preselili u Indoneziju, odmah su testirali svoju ideju u stvarnom okruženju. Nažalost, kotač nije radio zbog niske brzine protoka rijeka tijekom sušne sezone. Nakon toga su se odlučili preseliti u Bandung, gdje se nalazi rijeka Citarum, jedna od najzagađenijih rijeka na svijetu. Trojac je udružio snage s nacionalnom vojskom koja je bila zadužena za čišćenje rijeke. Tada se pojavila ideja ‘TrashBoom‘: plutajuća ograda izrađena od lokalno dostupnih materijala koji sprječavaju da plastika ode u ocean. Plastični otpad svakodnevno se ručno skuplja iz sustava i transportira u sortirnice. Sve što se može reciklirati ponovno se uvodi u opskrbni lanac. Međutim, većina prikupljenog materijala nije moguće reciklirati i stoga se šalje na toplinsku obradu u certificiranim spalionicama.

U suradnji s Allianzom, Plastic Fischer započeo je s radom u gradu Trivandrum u Indiji, u siječnju 2022. Ovom akcijom nastojali su zaustaviti tone plastike, istovremeno stvarajući radna mjesta za lokalne zajednice. Prema njihovoj web stranici, sljedeće tri godine tvrtka namjerava prikupiti više od 550 metričkih tona riječne plastike i spriječiti njezin ulazak u oceane. Operacije će stvoriti do 25 lokalnih radnih mjesta kako bi se olakšalo čišćenje više od 20 sustava ‘TrashBoom‘ u odvodima i rijekama u gradu.

Tvrtka trenutačno radi u Indiji (Bangalore/Varanasi), Indoneziji (Bandung) i ima planirani projekt financiran bespovratnim sredstvima u Vijetnamu koji čeka na početak. Njihov je cilj masovno se proširiti na druge gradove u Indiji i Indoneziji, budući da postoji mnogo zagađenih rijeka kojima se treba pozabaviti.

„Jako smo ponosni što smo uspjeli motivirati i druge tvrtke poput npr. Sungai Watch, Pangea Movement i druge nevladine organizacije da kopiraju naš pristup i zaustave plastiku u rijekama jednostavnom tehnologijom.”

Tvrtka je ostvarila još jednu suradnju i sa tvrtkom ‘Make A Change World‘ na Baliju kako bi u kratkom vremenu izgradila drugi TrashBoom u punoj veličini. Prema dizajnerskom timu, Svjetski ekonomski forum pozdravio je ovu akciju i podijelio objavu o Plastic Fischeru na svojim kanalima. To im je dalo poticaj za brži rast i širenje diljem svijeta, čime je njihova tehnologija postala otvorenog koda i dostupna besplatno na njihovoj web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:36