U ORISU

Studentski dom i menza varaždinskog kampusa predstavljeni na izložbi

Arhitektonski ured Sangrad+AVP projektant je obje zgrade, a uz izložbu je predstavljen i magazin Oris+ koji je u cijelosti posvećen ovom projektu. Postav prati put od idejnog koncepta, projektiranja i izvedbe do korištenja

Otkad je 2012. počeo živjeti kao ideja, Studentski Kampus Varaždin prošao je turbulentan put. Kao prva faza izgrađena je niskoenergetska studentska menza, a zatim i najmoderniji studentski dom u ovom dijelu Europe, a možda i šire.

Prošli tjedan u Orisu - Kući arhitekture otvorena je izložba koja prati taj put - od ideje, projektiranja, izvedbe sve do današnjeg stanja. Izložbu je postavio arhitektonski ured Sangrad+AVP koji je i bio projektant na oba projekta, a na otvorenju izložbe sa suradnicima su predstavili put koji su svi zajedno prošli. Otvorenju je nazočio i jedan od najzaslužnijih što je čitava priča uopće pokrenuta, Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin, ali i prorektor Miljenko Šimpraga, projektant konstrukcije Boris Baljkas, projektant strojarstva Tomislav Ljubek i Dejan Šomoši iz tvrtke Sika koja je odradila projekt hidroizolacije, ali i brojni drugi suradnici. Naravno, glavnu riječ ipak je imao arhitektonski tim Sangrad+AVP, osobito Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera, glavni projektanti. Istaknuli su ponos i zadovoljstvo koje im je donio projekt kampusa, ali i dodali kako cijeli proces nije bio nimalo lak.

Restoran je sagrađen za osam mjeseci, a futuristički dom koji prima 600 studenata za rekordnih osamnaest mjeseci

BITAN JE “DIRIGENT”

- Ovakav veliki projekt nije lako izvesti, ali najbitniji element koji je omogućio sve ovo bila je sjajna komunikacija i prijateljski, gotovo obiteljski odnos između nas i investitora, kooperanata i svih ostalih koji su radili na ovome - rekao je Vedran Pedišić te dodao kako je na ovome radilo zaista mnogo ljudi.

- Kad ovolika količina ljudi radi na nekom projektu, najvažnije je imati dobrog dirigenta, a mi smo svojeg imali u ravnatelju Milijašu. Čovjeku koji od početka radi intenzivno na projektu, koji je za njega počeo kao jedan san koji se sada oživotvorio - naglasio je Pedišić.

Natječaj za studentsku menzu otvoren je 2012. godine, na njemu je pobijedio Sangrad+AVP, a sama gradnja trajala je rekordnih osam mjeseci. U sljedećoj fazi započela je gradnja studentskog doma koji uz restoran i postojeću zgradu starog doma čini kampus, a on je sagrađen za 18 mjeseci.

- Dom je prošao više transformacija, različite visine, katove, a osim toga, u jednom dijelu procesa krenuli smo ponovno promišljati i mijenjati interijer. Izmijenili smo stubišta, krajeve kuće po katovima koji su ostali kaskadni, ali s nekim modifikacijama. No prvotna ideja je ostala ista, onaj koncept, suština - rekao je Vedran Pedišić, a Erick Velasco Farrera je istaknuo kako je najvažnija odrednica restorana i doma funkcionalnost.

- Sama arhitektura je koncipirana tako da se zatvori blok s postojećim domom. Možda se čini banalno, ali je logično i stoga je to vjerojatno i najbolji izbor. Glavna konceptualna ideja su trakaste linije, one stvaraju dinamiku koju smo poticali. Restoran je jednostavna, smirena kuća, kod nje do izražaja dolazi funkcionalnost. Dom je ekspresivniji, ali i kod njega je funkcionalnost na najvišoj razini - rekao je Velasco Farrera.

NISKOENERGETSKI KONCEPT

Kao jedna od najvažnijih komponenti projekta ističe se energetika, tj. niskoenergetski koncept.

Inženjer strojarstva Tomislav Ljubek objasnio je kako je put energetike proizašao iz specifičnosti grada.

- Kako je Varaždin grad na vodi, a ima i dovoljno sunca, to su dvije komponente koje su najvažnije u svemu. Tako smo odlučili koristiti dizalice topline voda - voda. Dom ima dvije bušotine, a restoran jednu, također tu su i solarne energane na krovu. Početna ideja je bila nulti otisak CO2 i to smo uspjeli postići - kaže i dodaje kako o energetskoj učinkovitosti najbolje govore brojke.

- Primjerice, stari dom troši 200.000 kWh struje i 630.000 plina, što je 830.000 kWh. U tom domu boravi oko 280 studenata. Novi dom troši ukupno 350.000 kWh električne energije, a u njemu boravi 600 studenata - zaključio je Ljubek.

Uz otvorenje izložbe, bila je ovo prigoda i za promociju magazina Oris+ koji je u cijelosti posvećen projektu varaždinskog kampusa, a publiciran je zajedno s najnovijim brojem časopisa Oris 114. Izložbu možete pogledati do 9. veljače u Oris kući arhitekture u Ulici Kralja Držislava 3 u Zagrebu.

Foto: Tjaša Kalkan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:05