NAJUGODNIJI MIRIS

Stvorite pravu blagdansku atmosferu u domu uz pomoć finih mirisa koje ćete sami napraviti

 NEW AFRICA/SHUTTERSTOCK

Velik dio onoga zbog čega naša kuća tijekom blagdana izgleda kao udobno gnijezdo su posebni i svečani ukrasi - ali postoji jedan aspekt ukrašavanja koji se jednostavno ne može zanemariti: da vaš dom miriše na blagdane. I nekako, čak i bez razmišljanja, znate da ovo znači - cimet i klinčić pomiješani s toplom vanilijom i mirisom bora – to je jedan poseban miris.

Evo nekoliko savjeta kako prirodno (i jednostavno) unijeti taj miris u svoj prostor.

Naravno, svi smo čuli za mirisne svijeće i vjerojatno smo ih dodali u naše domove, spavaće sobe, kupaonice, kuhinje i ostale prostore. No, kada je u pitanju blagdansko uređenje, možete postati malo kreativni. Napravite svoje mirisne ukrase. Zamijesite vlastito tijesto od soka od jabuka, cimeta i običnog starog bijelog ljepila. Zatim izravnajte dijelove smjese na plastičnoj foliji. Možete koristiti i kalupe za kolačiće da napravite oblike koje želite. Probušite rupu na vrhu kako biste kasnije mogli pričvrstiti vrpcu. Pecite ih u pećnici dok se ne stvrdnu.

image
ELIZ A/SHUTTERSTOCK

Također možete pokušati s dodavanjem mješavine eteričnih ulja u vaš prostor. Stvorite mješavinu čempresa, kore cimeta, smirne, slatke bobice kleke i divlje naranče kako biste dobili svečani zimski miris. Smjesu možete staviti izravno u svoj difuzor ili je jednostavno možete dodati u bocu s raspršivačem.

Nekoliko drugih načina na koje možete dodati eterična ulja u svoj dom je da stavite nekoliko kapi na plahtu ili u perilicu rublja i dodate to svom procesu pranja rublja.

Treći i najjednostavnijih načina da vaš dom zamiriše na blagdane jest da držite vruće, dozirano piće na štednjaku cijelo vrijeme. Jednostavan izbor je jabukovača s dodanim začinima poput cimeta, kardamoma, muškatnog oraščića, bundeve ili klinčića. Vruća čokolada ili kava s blagdanskim okusom također su poželjni. Možete čak i skuhati čaj od borovih iglica.

image
SIMOL1407/SHUTTERSTOCK

Ako ne volite pića toliko, različite blagdanske sastojke možete kuhati isključivo zbog njihovih mirisa. Narančine kore pomiješane s klinčićima, cimetom, brusnicama, pa čak i ružmarinom mogu biti odlična odluka.

Ako tražite još jedan prirodan, "uradi sam" projekt, napravite vlastitu mješavinu potpourrija. Počnite s cijelim voćem i začinskim biljem, na primjer, naranče, bor, cimet, jabuke itd.

Voće narežite na tanke trakice i položite ih na lim za pečenje prekriven aluminijem. Pecite na 200 stupnjeva između 2-4 sata povremeno okrećući ili dok se ne osuše. Nakon pečenja, voće možete izložiti u ukrasnoj zdjeli ili vazi, posipati štapićima cimeta i grančicama bora. Također možete koristiti pečeno voće za pripremu potpourrija: jednostavno dodajte voće i začine kao što su cimet, bor itd. u lonac zajedno s 1 1/2 šalice vode i pirjajte na laganoj vatri dok ne zamiriše.

Za mirisni vijenac možete koristiti i pečeno, suho voće, nanizano iglom i špagom. Međutim, samo budite oprezni da miris ne bude previše intenzivan. Ponekad manje može biti više za savršen miris.

image
MARIAN WEYO/SHUTTERSTOCK

Jedan od najjednostavnijih (a možda i najjeftinijih) načina da vaš dom zamiriše na Božić jest da krenete s pečenjem svega i svačega. Od pravljenja pekmeza i pečenja kestena do pravljenja serije božićnih kolačića, nema sumnje: blagdanske vibracije šire se cijelom vašom kućom kada pečete.

Pečenje je izvrstan način da kuća ostavi vedar dojam i stvori osjećaj ‘domaćeg‘ za sve goste koje imate. A najbolji dio? Ne morate potrošiti ništa više od onoga što ste već potrošili na sastojke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:46