SIMBOL LJETA

Polja u Hrvatskoj uronjena su u zlatnožutu boju, pogledajte prizore od kojih zastaje dah! No ovo o suncokretima sigurno niste znali...

 VLADO KOS/CROPIX
Od drevnih civilizacija do moderne ekologije, suncokret iznenađuje svojom poviješću, biologijom i korisnošću
Od drevnih civilizacija do moderne ekologije, suncokret iznenađuje svojom poviješću, biologijom i korisnošću

Polja u sjevernoj Hrvatskoj ovih su dana uronjena u zlatnožutu boju - sezona suncokreta je na vrhuncu. Uz cestu Osijek-Vukovar u naselju Klisa naš fotoraporter Vlado Kos uočio je prekrasne prizore, morao je zastati i zabilježiti ih. Isti prizori oduševili su fotoreportera CROPIX-a Željka Hajdinjaka - on je pak zlatna polja ulovio kod Varaždina.

Inače, suncokret, iako simbol ljeta i veselja, krije dugu i zanimljivu povijest. Njegovi počeci sežu tisućama godina unatrag, u doba kad su ga domorodačka plemena Sjeverne Amerike počela uzgajati - još prije više od 4500 godina! U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću, a od tada postaje nezaobilazan motiv ruralnih krajolika i važan izvor hrane.

image
VLADO KOS/CROPIX
image
VLADO KOS/CROPIX

Posebna karakteristika ove biljke je njezin heliotropizam - fenomen u kojem mladi cvjetovi prate kretanje Sunca s istoka prema zapadu tijekom dana. Noću se ponovno okreću prema istoku, pripremajući se za novi ciklus. Ova pojava povezana je s unutarnjim biološkim satom biljke. Kad suncokret dozrije, prestaje se kretati i ostaje usmjeren prema istoku - što nije slučajno, jer jutarnja toplina pomaže bržem privlačenju oprašivača.

image
VLADO KOS/CROPIX
image
VLADO KOS/CROPIX

Ono što mnogi ne znaju jest da jedan suncokret zapravo čine tisuće sitnih cvjetića - disk floreta - koji su raspoređeni u spiralnom uzorku koji često slijedi Fibonaccijev niz. Ta nevjerojatna prirodna preciznost osigurava maksimalnu učinkovitost pri rasporedu sjemenki, što i ne čudi da izaziva divljenje i među znanstvenicima i među ljubiteljima matematike.

image
VLADO KOS/CROPIX
image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Suncokret je i rekorder u visini - najveći poznati primjerak zabilježen je u Njemačkoj 2015. godine i dosegao je impresivnih 9,17 metara! Ipak, unutar vrste Helianthus krije se preko 60 različitih vrsta - od patuljastih, ukrasnih primjeraka do pravih divova.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Višenamjenska biljka

Osim što plijeni pažnju izgledom, suncokret ima i praktičnu vrijednost. Njegovo sjeme bogato je hranjivim tvarima, cvjetovi se koriste za dobivanje prirodnih boja, dok se stabljike i lišće pretvaraju u stočnu hranu.

Međutim, kad je riječ o suncokretovom ulju, treba biti oprezan. Naime, ono može biti zdravo, ali to ovisi o vrsti ulja, načinu prerade i kako se koristi u prehrani.

Je li suncokretovo ulje zdravo ili štetno?

Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih biljnih ulja u kućanstvima diljem Hrvatske. Mnogima je nezamjenjivo u svakodnevnom kuhanju, no često se postavlja pitanje - je li ono doista zdravo?

Odgovor nije jednoznačan i ovisi o nekoliko ključnih čimbenika: načinu prerade, vrsti ulja i načinu upotrebe.

Bogato zdravim mastima i vitaminima

Kvalitetno suncokretovo ulje, osobito ono hladno prešano, sadrži visok udio nezasićenih masnih kiselina, među kojima se ističu oleinska (omega-9) i linolna (omega-6) kiselina. Ove masti pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila te mogu pridonijeti snižavanju razine "lošeg" LDL kolesterola.

Još jedna velika prednost suncokretovog ulja je njegova bogatost vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti stanice od oksidativnog stresa i ima ulogu u jačanju imunološkog sustava.

Sve ovisi o vrsti ulja

Na tržištu postoje različite vrste suncokretovog ulja. Hladno prešano ulje smatra se nutritivno najvrjednijim jer nije prošlo proces rafiniranja i zadržava veći dio prirodnih vitamina i fitonutrijenata. Idealno je za korištenje u salatama i jelima koja ne zahtijevaju visoke temperature.

S druge strane, rafinirano suncokretovo ulje, koje se najčešće koristi za prženje, prolazi kroz obradu koja uklanja neke korisne tvari. Iako ima dulji rok trajanja i višu točku dimljenja, rafiniranje može smanjiti njegovu hranjivu vrijednost.

Posebnu pozornost zaslužuje tzv. visokooleinsko suncokretovo ulje, koje sadrži znatno više mononezasićenih masti i stabilnije je pri visokim temperaturama. Upravo zbog te stabilnosti, sve se češće preporučuje kao zdravija zamjena za klasična ulja pri kuhanju i pečenju.

Pazite na omjer omega-6 i omega-3

Iako omega-6 masne kiseline imaju važne funkcije u organizmu, njihova pretjerana konzumacija - osobito u odnosu na omega-3 - može dovesti do neravnoteže i potaknuti upalne procese u tijelu. Budući da je moderno zapadnjačko prehrambeno okruženje bogato upravo omega-6 masnoćama, preporuka je suncokretovo ulje koristiti umjereno i uravnotežiti ga s izvorima omega-3, poput masne ribe, chia sjemenki ili lanenog ulja.

Je li dobro za prženje?

Prženje na visokoj temperaturi stvara izazove za mnoga biljna ulja. Klasično suncokretovo ulje, ako se pregrijava ili koristi više puta, može oksidirati i stvarati štetne spojeve koji nisu dobri za zdravlje. Zato se za prženje sve više preporučuje visokooleinska varijanta, ili pak ulja s većom termičkom stabilnošću poput kokosovog ili rafiniranog maslinovog ulja.

Zanimljivo je i to da suncokret igra važnu ulogu u zaštiti okoliša. Zbog svog snažnog korijenskog sustava koristi se u tzv. fitoremedijaciji - procesu kojim se onečišćeno tlo pročišćava od teških metala i štetnih tvari. Nakon nuklearnih nesreća u Černobilu i Fukušimi, upravo su suncokreti korišteni za izvlačenje radioaktivnih čestica iz tla.

A kad je riječ o razmnožavanju - priroda se i tu pobrinula za učinkovitost. Iako ga rado posjećuju pčele i drugi oprašivači, suncokret se u nuždi može samoprašivati – njegova se stigma savija prema vlastitom peludu, osiguravajući tako nastavak života čak i u nepovoljnim uvjetima.

Suncokret za svaki vrt: Lako ih je uzgajati

Suncokret je jedna od onih biljaka koje objedinjuju ljepotu, jednostavnost uzgoja i ekonomičnost. Njegova raskošna pojava već je dovoljna da privuče pažnju, no uz to je i iznimno otporan na sušu i štetnike, a lako ga je uzgojiti iz sjemena. Za vrlo malu cijenu moguće je uzgojiti desetke biljaka, a čuvanjem sjemena iz vlastitog vrta, sljedeće sezone taj broj može narasti na stotine. Ipak, iako su suncokreti prepoznatljiv simbol ljeta, mnogi nisu svjesni njihove nevjerojatne raznolikosti koja nadilazi klasične visoke, žute primjerke.

Jedna od najneobičnijih sorti je ‘Sun Fill Green’, čiji cvijet gotovo uopće nema latice. Umjesto toga, u prvi plan dolaze zelenkaste čašice, dajući biljci izgled križanca artičoke i morskog bića. Visoka je oko 180 cm, a zbog svoje zanimljive forme i duge stabljike često se koristi u cvjetnim aranžmanima.

S druge strane, ‘Teddy Bear’ donosi potpuno drugačiju estetiku – sitne, guste latice koje formiraju pahuljasti, gotovo plišani cvijet boje šafrana. Raste nešto niže, do 150 cm, i zbog svoje neobične teksture i simpatičnog izgleda često je omiljeni izbor u vrtovima s djecom.

Za ljubitelje izražajnih boja tu su sorte poput ‘Black Magic’, s tamnobordo laticama i čokoladnom sredinom, te ‘Ms Mars’, čiji cvjetovi prelaze iz tamnocrvene u nježno ružičastu u ombre prijelazu. Ove kompaktne biljke, visine svega 60 cm, savršene su za posude, male vrtove ili kao naglasci u cvjetnim gredicama.

Osim izbora sorte, izgled suncokreta moguće je oblikovati i načinom uzgoja. Primjerice, štipanjem vrha biljke krajem svibnja potiče se razvoj bočnih izdanaka i formiranje više manjih cvjetova, umjesto jednog velikog. Na taj način nastaju razgranate, zdepaste biljke koje donose više cvjetova i duže vrijeme cvatnje.

Bez obzira na to za koju se sortu ili tehniku odlučite, suncokret će unijeti vedrinu, boju i život u svaki vrt ili balkon. Pokušajte ga ove godine zasaditi na sunčano mjesto – pružit će vam mnogo radosti tijekom ljetnih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:31