Vrhunski i domaći

ŠvasART - Personalizirani, koloritni industrijski namještaj po mjeri bračnog para Perešin

 Berislava Picek/ CROPIX
Bračni par izrađuje blagovaonske stolove, barske stolce, club stoliće, fotelje i police, prilagođavajući se željama svakog kupca

Dio svojeg asortimana dovezli su u naš studio i ispričali kako je “švasanje” postalo njihov obiteljski biznis

Dijana je visoka 180 centimetara, a njezin suprug Luka 188. Iako to nije neka iznadprosječna visina, još prije desetak godina, kad su uređivali svoj stan u potkrovlju kuće u Gornjoj Stubici, nailazili su na nekoliko prepreka. Prije svega, namještaj standardnih dimenzija koji se tada mogao pronaći na tržištu nije im odgovarao, a kao ljubitelji industrijskog stila bili su pomalo nezadovoljni što se ponuda uglavnom odnosila na specijalizirane komade namještaja, bez mogućnosti prilagodbe ovisno o željama kupaca. Iako tada nisu ni pomišljali o vlastitom brendu unikatnog namještaja industrijskog stila, malo po malo ta se ideja razvijala.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Osim što su zajedno osmišljavali ideje za svoj stan, velik dio radova Luka je sam izveo. Izradio je i klupe za sjedenje u dvorištu te drvenu sjenicu po Dijaninom dizajnu. Uskoro je počeo raditi i s metalom, razmišljajući o dizajniranju namještaja, u čemu ga je Dijana poticala te ga, kao magistar strojarstva, podučavala u izradi nacrta za konstrukciju namještaja. Dobivanjem potpora za samozapošljavanje potkraj 2020. otvorili su tvrtku ŠvasART.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Počeli smo izradom namještaja za nas, prema našim potrebama i izvanstandardnim dimenzijama. Primjerice, za sina smo izradili dječju fotelju po njegovim mjerama, skraćenog sjedišta i naslona. Za nas smo, pak, izradili fotelje koje su duže i šire 15 centimetara od standarda. Prije izlaska na tržište htjeli smo izraditi 20-ak proizvoda, koje smo doveli do željene razine kvalitete i dizajna, a kojim želimo pokazali koje sve mogućnosti postoje, kako bi ljudi počeli razmišljati “out of the box”. Nemamo industrijsku proizvodnju kako bi se svaki proizvod mogao personalizirati i tako postati unikatan komad namještaja. Budući da nam se sviđa industrijski dizajn, tom smo stilu težili, ali smo htjeli pokazati da čelik ne mora uvijek biti crn - kaže Luka, koji je završio grafički dizajn, dok je Dijana zaposlena u jednom konstrukcijskom uredu, ali u slobodno vrijeme uskače Luki u pomoć s idejama i dizajnom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Najćešće rade s čelikom koji se plastificira, a imaju uhodanu suradnju sa stolarom i tapetarom
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Osim po kombinaciji boja, fotelje, stolovi i barski stolci koje izrađuju ističu se po razigranom dizajnu noga i postolja, a tu je i serija club stolića s perforacijama, koji se izrađuju posebnom tehnikom savijanja i laserskim rezanjem. Club stolić Lisbon, pak, poseban je jer u sebi sadrži kamenčiće i umjetne biljke. I tu su mogućnosti velike, kažu. Primjerice, netko možda želi staviti zemlju i posaditi pravo cvijeće.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Najčešće rade s čelikom koji se plastificira u bojama, a imaju uhodanu suradnju sa stolarom, staklarom i tapetarom. Ostvaruju suradnje i s dizajnerima interijera.

Sam naziv tvrtke nastao je igrom riječi zavariti, odnosno prema lokalnom dijalektu švasati.

Više na www.svasart.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:17