BUDUĆNOST

Švedski futurolog: “Nismo spremni u gradove uvesti aute koji lete

Mnogi gradovi ne znaju upravljati infrastrukturom koju sad imaju za promet. Radeći po istoj logici, gužva bi se uz leteća vozila samo prenijela odozdo gore, kaže osnivač think tanka Tempus.Motu.

Predavanje “Smart Cities of the Future”, održano u sklopu konferencije Future Tense, nije bilo ono što je većina očekivala. Naime, Šveđanin Aric Dromi, osnivač strateškog think tanka Tempus.Motu, futurolog u tvornici Volvo i predavač koji sebe naziva profesionalnim smutljivcem (troublemaker), nije prikazao kako bi neki SF gradovi mogli izgledati. Ukazao je publici na ono što tehnologija danas znači, a potom ostavio to pitanje otvorenim - što bi ona mogla izazvati jednoga dana.

- Za 30 godina većina svjetskog stanovništva živjet će uglavnom u gradovima - rekao je Dromi. Suživot gradova i tehnologije već postoji, no ponekad je nekoristan, kao što je slučaj znaka “Stop” koji se može pritiskati na semaforima New Yorka. Razlog zašto većina ne radi jest u tome da bi ljudi njima regulirali promet, odnosno smetali bi mu. Na život u gradovima utjecat će mnogo faktora. Razni oblici invalidnosti i drugih poteškoća kod odraslih u Americi utječu već na 25 posto populacije, kazao je Dromi, a to se polako preslikava na Europu. Također se očekuje da će 2030. godine gotovo pola svijeta biti debelo.

- Uvodimo i planiramo Smart Cities, pametno upravljanje gradovima, i imamo razne planove, ali zaboravljamo da su oni za ljude - istaknuo je Aric Dromi. Riječ je i o ljudima koji danas sami stvaraju svoj sadržaj, o Instagram i selfie generaciji. Podjele na Instagramu su trostruko veće ove godine u odnosu na prošlu, Snapchat je dvostruko veći nego lani i to je smjer u kojem idemo.

Kako vi komunicirate s vašom djecom? Koriste li profesori u vašim školama Snapchat za komunikaciju s učenicima, pitamo ga. - Algoritam nam diktira život i sve će to dovesti do golemih promjena već 2020., a ne za 50 godina. U Americi se otvorila Amazon Go trgovina bez prodavača i blagajne u koju se ulazi telefonom. Planiraju otvoriti 3000 trgovina bez blagajne do 2021. godine. Svijet se danas vodi preko kodova - naglasio je Dromi.

Već sada 42 posto djece u dobi od osam godina ima svoj tablet uređaj/telefon, lani ih je imalo sedam posto, a 2011. godine jedan posto. Postajemo ovisnici o ekranima. - Kao što se danas osjećamo golo ako izađemo iz kuće bez telefona, tako ćemo se za deset godina osjećati bez raznih digitalnih dodataka. Hoće li možda boje na pročeljima gradova biti u bojama koje odaberemo taj dan na svojim VR dodacima naočala - pita se švedski futurolog. Vezano za gradove, dodao je, vjerojatno će tehnologija napredovati dovoljno da možemo imati leteće automobile, no što to vrijedi kad mnogi gradovi ne znaju upravljati ni infrastrukturom koju sad imaju za promet.

- Radeći po istoj logici, gužve će se samo prenijeti odozdo gore pa će u 8 sati biti zagušenje na dvije razine. Primjerice, London se i danas teško nosi s prometnim gužvama jer su još stari birokrati u načinu upravljanja gradom. Gradovi danas moraju postati kao vrhunske kompanije, imati najbolje stručnjake. Google zna više o vašim građanima nego vaši gradonačelnici, i to se treba promijeniti. Gradovi će morati postavljati strategijska pitanja, ne taktička - smatra Dromi. U upravama gradova trebali bi sjediti vrhunski stručnjaci, zaključuje, iz raznih područja, primjerice jako iskusni dizajneri koji bi stvari promišljali ne samo birokratskopolitički, nego i definitivno s ljudskog stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:49