Svestrana kreativka

Upoznajte Martinu Vukoja, pravnicu koja je ostavila struku

Njezina priča s izradom dekorativnih predmeta počela je još prije 15-ak godina kad je bila djevojčica, a ‘službenim’ početkom kreativnog života smatra svoju 12. godinu. Tada je od gline izradila biste tadašnjeg predsjednika Tuđmana, a poslije i predsjednika Mesića. I tako je sve krenulo…

– Tada nisam znala da će Mesić biti predsjednik – smije se kreativna Martina Vukoja, po struci pravnica koja je sedam godina radila u odvjetničkom uredu, dok objašnjava svoj put koji se danas razvio u pravi posao. Nakon bista, kaže nam, nastavila je crtati u tehnici ugljen i olovka te raditi pastelama, a posljednjih pet godina počela je i s dekoracijama za interijere, i to iz potrebe.

Od materijala uglavnom koristi drvo, gips i metal, a najdraže su joj neutralne boje

– S obzirom na to da dućani koji prodaju dekoracije za interijere nisu uvijek imali predmete koji bi estetski i funkcionalno odgovarali prostoru u kojem smo živjeli, odlučila sam ono što mi nedostaje i što ne mogu nigdje drugdje kupiti, napraviti sama – priča Martina. U posljednje dvije godine vlasnica je obrta Imanje na kvadrat koji se bavi jednostavnijim oblicima dizajna interijera, poput izrade razno-raznih dekoracija za interijere, od pločica ili slika do manjeg namještaja, kao što su primjerice razne vješalice, držači za knjige, lampe i sl… Bavi se i šivanjem tekstilnih dekoracija za interijere, redizajnom starog namještaja i raznih predmeta koji se mogu iskoristiti u dekoraciji interijera te izradom nabrojanog po mjeri, uz prilagodbu željama klijenta.

– Uglavnom, cilj je obuhvatiti dizajn i dekoraciju interijera u jednom, prilagođavajući se konkretnom interijeru uz relativno prihvatljivu cijenu. Nastojim izrađivati dekoracije koje si većina ljudi može priuštiti i na taj način im omogućiti da makar kojim detaljem uljepšaju svoj životni prostor – objašnjava. Od materijala najčešće koristi drvo, zatim slijedi gips te metal. – Drvo je vrlo zahvalan materijal za izradu gotovo svega. Relativno se lagano oblikuje, a opet je dovoljno čvrst pa se njime mogu postići jako dobri i efektni rezultati. Isto tako, volim gips kao materijal jer je vrlo zahvalan i jednostavan za izradu raznih oblika koji dekoracijama daju neku posebnu dimenziju i može se njime stvoriti odgovarajući efekt kamena ili starinskog izgleda – kaže i dodaje da s metalom puno rjeđe radi jer je teži za izradu od drva i gipsa.

Kad je riječ o bojama, uglavnom su sve obuhvaćene, ali ipak najčešče koristi sivu, bijelu, crnu, smeđu i beige. – Kad su motivi u pitanju, nastojim se ne ponavljati prečesto, ali mogu primjerice nabrojati razne cvjetne motive, pomalo romantičnu tematiku pa čak i humoristična ili eventualno s kakvom porukom ili značenjem. Sve ovisi o trenutačnoj ideji ili o želji klijenta – kaže Martina. Danas, kad pogleda unatrag, sretna je što je krenula za svojim snom. – Nije bilo lako donijeti odluku i odreći se sigurnih primanja te krenuti u privatni posao da bih hobi pretvorila u stalan izvor prihoda. Na kraju krajeva, ovim poslom se nisam počela baviti da bih se obogatila – zaključuje Martina. (Facebook: kreativno dekoriranje interijera)

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:39