Staklenke Zagreba

Svi pričaju o... minijaturama starih zagrebačkih lokacija u staklenkama

 Filip Filković Philatz
Filmski redatelj i zaljubljenik u fotografiju Filip Filković Philatz razvija novi projekt koji će rezultirati izložbom u ljeto 2023. godine

Nakon minijaturnih instalacija koje su u sklopu odličnog umjetničkog projekta "Mali Zagreb" postavljene na 11 atraktivnih lokacija u gradu, filmski redatelj i zaljubljenik u fotografiju Filip Filković Philatz osmislio je novi projekt, koji je odmah privukao pozornost javnosti.

Ovaj put riječ je o "Staklenkama Malog Zagreba", odnosno staklenkama s minijaturama starih zagrebačkih lokacija i znamenitosti.

image
Filip Filković Philatz
image
Filip Filković Philatz

- Projekt "Mali Zagreb" uključivao je izradu minijaturnih replika pročelja, izloga i znamenitosti na zagrebačkim ulicama. No, dok sam radio na tom projektu, počela mi se stvarati ideja o izradi još manjih minijatura u mjerilu 1:150. Ideja o stavljanju minijatura u staklenke proizašla je iz želje da se stvori nešto jedinstveno i posebno - kaže Philatz, dodajući kako je želio prikazati ljepotu Zagreba i njegove brojne znamenitosti, ali na način koji je istovremeno intrigantan i privlačan za oko.

- Dok je ideja iza Malog Zagreba bila da malo pogledamo oko sebe i pronađemo nešto što još nismo primijetili, ideja ovog projekta da analitički pogledamo čime smo okruženi ali u minijaturnoj formi - ističe.

image
Filip Filković Philatz

Imam osobnu vezu sa svakom lokacijom koja je trenutno u ovim skicama. Svaka staklenka je prikaz posebne uspomene ili iskustva koje sam doživio na tom mjestu, kaže Filip Filković Philatz

image
Filip Filković Philatz

Projekt "Staklenke Malog Zagreba" namijenjen je, kako kaže, svima koji su zainteresirani za očuvanje bogate povijesti i tradicije Zagreba te onima koji su fascinirani nostalgičnim šarmom prošlosti.

- Imam osobnu vezu sa svakom lokacijom koja je trenutno u ovim skicama. Svaka staklenka je prikaz posebne uspomene ili iskustva koje sam doživio na tom mjestu. Svaka je staklenka prožeta osobnim sjećanjima i iskustvima koja su jedinstvena za mene što, vjerujem, daje poseban pečat projektu - kaže Philatz, dodajući kako mu je cilj oživiti te minijature kroz simbole koji spajaju ljude, a to su znamenitosti, poznate lokacije i mjesta.

image
Filip Filković Philatz
image
Filip Filković Philatz

- Kada ljudi vide ove staklenke, nadam se da će ne samo cijeniti ljepotu minijaturne rekreacije, već i osjetiti i svoju osobnu povezanost i osjećaj nostalgije. Paralelno kroz minijature želim provući neke elemente koje kroz život uzimamo zdravo za gotovo, svu ljepotu onoga čime smo okruženi. Možda kada pogledamo na plavi Zagrebački sat u ovoj maloj minijaturnoj formi možemo shvatiti koliko je zapravo divan.

image
Filip Filković Philatz

Projekt je namijenjen svima koji su zainteresirani za očuvanje bogate povijesti i tradicije Zagreba te onima koji su fascinirani nostalgičnim šarmom prošlosti

image
Filip Filković Philatz

Trenutačno je sve, kaže, u fazi skica i razvoja.

- Prikupljam sve materijale i komuniciram s proizvođačima. Sve što imam za sada su skice na papiru, niz staklenki koje sam nabavio za proučavanje, niz minijaturnih elemenata da vidim kako to sve zajedno funkcionira. Zatim sam sve te skice kroz AI izgenerirao kako bi kreirao ovo što imam sada, primjer svega kako će izgledati kada ih napravim. Trenutno koristim tehnike 3D printa i istražujem još različitih opcija za kreiranje ovih unikatnih elemenata jer sve se mora raditi "from the scratch", to je i ideja - pojašnjava.

image
Filip Filković Philatz
image
Filip Filković Philatz

Sam proces izrade je, dodaje, kompleksan i zasigurno će potrajati, a rezultirat će izložbom minijatura. Philatz procjenjuje da bi to moglo biti u ljeto 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:08