Šetnja po Europi

Svi putovi vode u Milano: Mjesta u modnoj prijestolnici koja ćete obožavati

 RAW
Ako ovo ljeto planirate kratki put u inozemstvo, naša preporuka je svakako Italija

Darija Bazdan, dubrovačka dizajnerica i kreativna direktorica tvrtke specijalizirane za vizualni identitet i izradu najljepših tapeta Darlingmind, već godinama živi i radi u Italiji. Zamolili smo je da nam preporuči nekoliko najkreativnijih mjesta koja kao turisti možemo posjetiti u Milanu, gradu mode. Znate kako se kaže - Italija je uvijek dobar izbor za putovanje. I jest. Stoga, ako ovo ljeto planirate kratki put u inozemstvo, naša preporuka je svakako Italija. Pa, krenimo u šetnju Milanom.

image

Darija Bazdan, dubrovačka dizajnerica i kreativna direktorica tvrtke Darlingmind

P. S. Darijin rad možete pratiti na Instagramu: Darlingmind studio.

Top 10

image
MARCHESI

1. PASTICCERIA MARCHESI

Priča o slastičarnici Marchesi priča je o harmoniji između tradicije i kreativnosti. Riječ je zapravo o kafiću i slastičarnici u obiteljskom vlasništvu. Vrata je otvorila daleke 1824., a modni brend Prada prostor je potpuno renovirao i nanovo otvorio u rujnu ove godine na novoj lokaciji. Interijerom dominira moderna Pradina estetika, ukomponirana s vintage stilom doprinosi atmosferi. Na vitrinama se nalaze kiparske teglice sa šarenim bombonima, kolači, slastice te ručno izrađene čokolade koje dolaze u Pradinoj ambalaži.

image
ROSSANA ORLANDI

2. ROSSANA ORLANDI

Ova prodavaonica i galerija posvećena avangardnom dizajnu nalazi se u povijesnoj zgradi u četvrti Magenta. To je bivša tvornica kravata i šalova. Galeristica Rosana Orlandi već osam godina lansira neke od najzanimljivijih mladih talenata u dizajnu iz cijelog svijeta. U galeriji s druge strane dvorišta izložena su jedinstvena djela umjetnika poput Nacha Carbonella i Maartena Baasa.

image
FONDAZIONE PRADA

3. FONDAZIONE PRADA

Fondacija Prada je smještena u bivšoj destileriji gina iz 1910. godine u industrijskom kompleksu Largo Isarco na južnom rubu Milana. Ovaj novi dom fondacije predstavlja jedinstvo suživota novih i obnovljenih zgrada, kao i dvorišta, uključujući skladišta, laboratorije i silose za gin. Bar Luce, koji je dizajnirao američki redatelj Wes Anderson, ima atmosferu tipičnog milanskog kafića, a mogao bi biti dobar filmski set i još bolje mjesto za pisanje scenografije za neki fim.

image
PAVEL KUCERA

4. NONOSTANTE MARRAS

Nonostante Marras postavljen je u nekadašnjoj radionici u ulici Cola di Rienzo izvan milanske modne četvrti. U tom prostoru poznati sardinijski modni dizajner Antonio Marras nudi vlastite dizajnerske kreacije. Ruinirani interijer dizajner Marras uspio je oplemeniti keramikom, cvijećem, starim namještajem, antikvitetima i vrijednim knjigama poredanim u drvenim ladicama, nabavljenima u tvornici igala. Izvrsna ideja za pričanje priče o ljepoti.

image
RAW

5. RAW - THE CABINET DE CURIOSITES

Raw se nalazi u aveniji Magenta. Riječ je o ambijentu u kojemu možete uživati u jutarnjem ili popodnevnom čaju, izabrati najekskluzivniju zidnu tapetu i otkriti inspiraciju za vaš dom. Smješten je između prekrasnih zgrada povijesnog milanskog središta.

image
DIMORE STUDIO

6. DIMORE STUDIO

Dizajneri interijera Emiliano Salci i Britt Moran otvorili su 2003. svoj studio pod imenom DIMORE STUDIO. Od tog trenutka svaki je projekt osmišljen i proveden na osoban, prepoznatljiv način. Antikviteti i novi namještaj kao da žive u simbiozi i posjetitelja vode na vizualni, ali i emocionalni put.

image
GUCCI

7. GUCCI

Talijanskom modnom brendu baš sve polazi za rukom. Torbe, parfemi, cipele... Žene i muškarci diljem svijeta doslovno obožavaju apsolutno sve u Guccijevoj ponudi. Showroom u Milanu ima pravu modno-skulpturalnu scenografiju koja oduševljava slučajne prolaznike i turiste koji pokraj njega nerijetko stanu i zadivljeno ga proučavaju. Floralna tapeta na kojoj su poredani starinski stolci, a na njima Guccijeve torbe ili, pak, pink zidovi u kombinaciji s baby plavim stolom i ormarom te Guccijevim jastucima i ostalom zanimljivom ponudom. Sigurna sam da će svatko od gostiju i brojnih turista pronaći nešto na čemu će mu zapeti pogled. Jer, sve je baš lijepo, hipnotizirajuće.

image
VILLA NECCHI CAMPIGLIO

8. VILLA NECCHI CAMPIGLIO

Vila okružena predivnim vrtom u srcu lombardske prijestolnice predstavlja senzacionalno umjetničko djelo nastalo 1930-ih godina gdje se još i danas može uroniti u glamurozni svijet međuratnih godina Milana.

image
AIMO E NADIA

9. BISTRO AIMO E NADIA

Bistro Aimo e Nadia nastao je iz sretnog susreta kulture talijanskog jezika, gastronomije i dizajna. Ovaj bistro predstavlja vrhunac talijanske gurmanske kuhinje već više od 50 godina. Interijer restorana uredila je Rossana Orlandi, jedna od najvažnijih avangardnih galeristica dizajna. I bistro i dizajnerica međunarodno su priznati zbog kvalitete svog rada, a zajedničkim snagama udahnuli su život projektu koji je oplemenio gastronomsku ponudu Milana.

image
iStock

10. DUOMO ROOFTOP

Za najčudesniji pogled na Milano morate se uputiti u sam centar grada. U blizini Galerije Vittorio Emanuele II., najstarijeg pokrivenog trgovačkog centra u Italiji Duomo di Milano, jedna je od najimpresivnijih renesansnih građevina u Italiji. Međutim, ono što jest najljepše u tom doživljaju, kada je u pitanju ova lijepa zgrada, jest krovna terasa Duomo di Milano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2022 13:07