NEOBIČNO

Svi zastaju i u čudu gledaju cvijeće kod HNK. Znate li vi koja je ovo biljka?

 Cropix
U parku, koji je dio Lenucijeve potkove uglavnom su posađeni tulipani i maćuhice, iako to nije pravilo

Ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u porubima parka oko zgrade redovno je posađeno prekrasno cvijeće, raskošno od proljeća. Uglavnom tulipani i maćuhice. Tulipani svake godine budu u drugim bojama, a ima ih i ove godine u nekim dijelovima parka na tom trgu, bijele boje u kombinaciji s plavim manjim cvijećem.

image
K.S.

Međutim, pažnju turista i malo Zagrepčana koji su još ostali u gradu ovih dana privlači jedan, recimo, neobični cvijet koji je posađen, pa ga zagledaju više. Ta je biljka na visokoj mesnatoj stabljici s listovima, a gore ima cvjetnu krijestu crvenkasto, narančaste boje. Ako se pogleda ranije brojne fotografije HNK s okruženjem snimljenima u proljeće, ovaj cvijet se do sad nije mogao vidjeti. Iako, znalci iz poduzeća Zrinjevac znali su nas dočekati s raznim iznenađenjima, tako je cvijeće jedne godine više izgledalo poljski, kao biljke na livadi, što je bilo posebno lijepo.

Priznajemo, ne znamo o kojoj se vrsti biljke sada radi, ali javite nam na Facebook d&d-a sve o njoj i dodat ćemo u članak. Evo, brzi ste, javili ste nam da se biljka zove Fritillaria imperialis, carska kruna, kajzerova kruna, te je vrsta cvjetnice iz porodice ljiljana, podrijetlom iz anatolske visoravni Turske, Iraka, Irana, Indije i podnožja Himalaja...

image
Cropix

Park, odnosno trg na kojem se nalazi HNK dio je Lenucijeve potkove. Kazalište je otvoreno 1895. godine u stilu neobaroka i djelo je kasnog historizma, a smjestilo se na mjestu nekadašnjeg gradskog sajmišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 19:48