Svjetlana Despot

Kada vrhunski dizajn postane igra
Svjetlana Despot ne voli baš pričati, a opet je jedna od najpričljivijih osoba koje poznajem. Pitate se kako je to moguće?! Stvar je u tome da riječka dizajnerica, vlasnica brenda Data by Despot voli brbljati s obitelji, prijateljima i poznanicima, na opuštenoj o kavi, večeri ili nekom drugom neobaveznom druženju. Tada je zvijezda, dominira za stolom i lako privlači pažnju. No, kada je riječ o poslu, nastaje zatišje. Muk. Nula. Žena jednostavno radi u tišini, a kada nešto napravi, to radije pokaže nego da priča eseje. Naravno, nama novinarima koji pratimo dizajn to i nije baš najsretnija opcija jer svako malo strepimo što nam je “prešutila”, ali je istovremeno baš zbog takvog načina rada i jako poštujemo i volimo.
A upravo zbog te njene karakterne crte ‘Malo priče, puno rada’, dogodilo se to da nam je Svjetlana, kada smo je nazvali da bude u našoj rubrici ‘Made in Croatia’, u razgovoru spomenula toliko noviteta, vrijednih objavljivanja, da smo skoro pali sa stolice što od muke jer nam to nije javila odmah, što od veselja, jer nam je drago kada se dobre stvari događaju hrvatskom dizajnu. No, krenimo redom.
Prije svega, jedna velika ekskluziva. Fotografije koje gledate predstavljaju novu Svjetlaninu kolekciju naziva Inside Out koju će javnost nakon premijernog objavljivanja u D&D-u prvi puta imati priliku vidjeti na jesen kada će svečano biti predstavljena u Themeli. Biti će to prvi put da Themelija prodaje nešto s hrvatskim potpisom. Riječ je o kolekciji koja je apsolutno genijalna jer se, kako kaže Svjetlana, izvrće, prevrće, provlači…Giba se.
Drugim riječima, od jedne plohe zarezivanjem, izvrtanjem i provlačenjem dobijemo željenu formu tj. uporabni predmet. Inače, takvi predmeti, popularno zvani transformeri, apsolutni su hit u svijetu i označavaju dizajn koji je od trenda postao imperativ. Svjetlani je to sasvim jasno i to već odavno. Cijeli njezin pristup poslu bazira se na interakciji s korisnicima.

Nit vodilja cijele kolekcije je da se od jednog komada mogu napraviti brojni drugi komadi s potpuno drugačijom namjenom i to bez šivanja

– Obožavam pametan dizajn koji je lijep, a štedi prostor, vrijeme i novce, a još više obožavam činjenicu što kupci dobivaju priliku sami sudjelovati u stvaranju proizvoda – priča simpatična dizajnerica i dodaje kako je jako ponosna na ovu kolekciju koja se sastoji od taburea, stolca, zdjela različitih veličina i papučica. – Nakon igre sa strukturama, napravila sam kolekciju koju krase ravne linije, jednostavnost i voluminoznost. A baš ovo posljednje mi je bilo imperativ jer sam od potpuno ravnih linija uspjela dobiti voluminoznost. Volim reći da nisam napuhala balon, a dobila sam balon – sa smješkom objašnjava Svjetlana koja na pitanje kojoj je publici namijenjena njena nova kolekcija, kratko i jasno odgovara: – Kao i sve druge. Svima koji vole i cijeno lijepo, koji su estete.
Prošla je godina bila dobra godina za Svjetlanu Despot. Redizajnirala je novi showroom u Rijeci koji se prostire na čak dvije etaže i sadrži sve njezine kolekcije kojih, vjerujte nam, ima. Da budemo konkretniji, Inside Out je već njezina petnaesta kolekcija…. Zatim ju je Tatjana Bartaković, savjetnica za dizajn iz Narativa pozvala da napravi postav njezine izložbe ‘Razum i Osjećaji’ u Zagrebu i Hvaru. Izložba je to koja ilustrira sazrijevanje domaćeg produkt dizajna. Nakon uspješnog predstavljanja u Beogradu, pa Zagrebu, izložba se trenutno nalazi u hvarskoj Loži što je ogroman iskorak za domaći dizajn kojega su tim potezom mogli upoznati i stranci.
Bilo je to nekoliko jako radnih, ali sjajnih mjeseci. Ne mogu vam opisati koliko mi je drago što su turisti pokazali veliki interes za ono što radimo. Znate, mi smo za njih velika nepoznanica, a većina njih dolazi iz zemalja u kojima je nacionalni dizajn vrlo jak, pa je pohvala ili kupnja baš vašeg predmeta velika čast i veliki kompliment – tvrdi Svjetlana i dodaje kako je posebno sretna što su njezini komadi rasprodani, a kupci dolaze odsvuda – iz Švedske, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, pa čak i iz SAD-a i Indije. No, to nije ni približno sve čime se ova svestrana riječka dizajnerica može pohvaliti.

Važno je imati interakciju s kupcima, uključiti ih u stvaranje dizajna… Na kraju krajeva, to jedino vrijedi

Pa, kako se ona sigurno neće sama pohvaliti, sada ćemo vam mi sve istog trenutka ‘istračati’. Svjetlana će izlagati u Design Museum Holon u Izraelu kojeg je projektirao veliki Ron Arad. Opušteno kaže da nema pojma kako su je inozemni kuratori pronašli, no očito su negdje vidjeli njezin stolac Hula- Hula koji ih je toliko oduševio da su ga odlučili uvrstiti u izložbu čija je tema redizajn granica dizajna između istočne i zapadne Europe.
Izložba će trajati od studenoga 2012. do ožujka 2013. No, ni to nije sve. Svjetlana je nedavno zaključila ugovor s francuskim distributerom koji Data by Despot kolekcije želi distribuirati na francusko i nizozemsko tržište. Kaže, susret s njim bio joj je poučno iskustvo. Kritično je pogledao sve radove, rekao koji su nedostaci, a koje prednosti, a posebno ju je pohvalio što je jedna od rijetkih dizajnera u Hrvatskoj koji rade gotove kolekcije spremne za distribuciju.
Suradnja će se realizirati na jesen. No, ako ste mislili da je to sve, nije, nije. Dogovori su u tijeku i s američkim distributerom, a ne smijemo zaboraviti spomenuti da su od proljeća njezini proizvodi dostupni putem web dizajn shopa u Berlinu. Također, moramo spomenuti da Svjetlana već drugu godinu zaredom radi moderne suvenire za DU’M dubrovačke muzeje inspirirane Kadifacom. I sada neka netko kaže da i 2013. neće biti godina Svjetlane Despot…Mi smo uvjereni da hoće. Čak bismo se i kladili u to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:07