Talijanski dizajn hrvatske proizvodnje

U Ravnoj Gori se proizvodi 300.000 stolaca godišnje!

Namještaj poznate talijanske tvrtke Calligaris izrađuje se u tvornici u Hrvatskoj od masivne bukve i jasena

Talijanski proizvođač namještaja Calligaris svoj prvi stolac Marroca proizveo je davne 1923., a do danas se razvio u svjetski poznati brend s godišnjim prometom od čak 120 milijuna eura. Njihove trgovine nalaze se u svim dijelovima svijeta kao primjerice u Milanu, Parizu, Rimu, Londonu, Istanbulu, Moskvi, Pekingu, Seulu, Hong Kongu, New Yorku, Washingtonu, Miamiju i Torontu. No, jeste li znali da se čak 50 posto asortimana Calligarisa proizvodi u tvornici smještenoj u Hrvatskoj, točnije u Ravnoj Gori?

Isporuka za 45 dana

Ta drvna industrija s radom je počela također tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća, a do danas se razvijala kroz razne sustave. Tako je u vrijeme socijalizma proizvodila kompletan asortiman namještaja za potrebe tržišta bivše Jugoslavije, no 1990-ih, s početkom Domovinskog rata, proizvodnja je naglo pala. – Odlučili smo potražiti strateškog partnera jer sami nismo mogli opstati u tim teškim uvjetima. Velik dio bivšeg kombinata Calligaris je kupio 2000. i od tada se ovdje za njih proizvode stolci i stolovi – pojasnio je Branimir Kufner, današnji direktor Calligarisa u Ravnoj Gori.

Drveni stolci i dijelovi stolova izrađuju se isključivo od masivne bukve koja raste u okolnim šumama Gorskog kotara te jasena koji se dovozi iz Slavonije u suradnji s Hrvatskim šumama, od kojih godiš- nje kupe 15.000 kubika drva. Pogon je opremljen svim potrebnim sustavima poput vlastite pilane, 18 sušara s kapacitetom za sušenje 1800 kubika drva te strojeva za njegovu obradu. – Zahvaljujući opremi ovdje proizvodimo namještaj doslovno od trupca pa sve do završnog sklapanja stolaca, najčešće bez finiširanja koje se dalje obavlja u Italiji. Rok od narudžbe do isporuke za Calligaris je 45 dana, a zapošljavamo 190 radnika – ističe Kufner i dodaje da se dnevno proizvede oko 2500 stolica i stotinjak stolova, što na godišnjoj bazi iznosi više od 300.000 stolica i 20.000 stolova u 100 različitih vrsta. Kako u gotovom komadu namještaja završi samo četvrtina trupca, a velik dio se izgubi na obradi i završi u otpadu, tuvrijednu sirovinu u ovoj tvornici koriste za vlastiti sustav grijanja, tako da se ništa ne baca.

Dodatna ulaganja?

– Zahvaljujući radu tvornice, Ravna Gora je živo mjesto koje privlači ljude, za razliku od primjerice Delnica, Ogulina ili Vrboskog, odakle stanovnici odlaze jer nema posla. Naša tvornica trenutačno radi ispod svojih maksimalnih kapaciteta i ima prostora za dodatna ulaganja i širenje proizvodnje – napomenuo je Kufner. Namještaj Calligaris moguće je razgledati u showroomu trgovine Planet Moderna u Martićevoj 14d, Zagreb.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:55