i to je moguće

Tekstil na solarni pogon: Finski studenti osmislili jaknu s nevidljivim solarnim panelima

 Anne Kinnunen
Također je moguće ovaj tekstilni izum oprati u perilici za rublje bez da se nanese ikakva šteta

Studenti dizajna i fizike na finskom sveučilištu Aalto ujedinili su snage za stvaranje odjeće sa skrivenim solarnim panelima, čineći tu tehnologiju nevidljivu golim okom.

Cilj projekta Sun - Powered Textiles bio je stvoriti energetski neovisan proizvod sposoban za napajanje nosivih uređaja - poput senzora koji mjere vlagu ili temperaturu - bez narušavanja izgleda odjeće – prenosi Dezeen.

"Tradicionalni način integracije fotonapona s tekstilom je pričvršćivanje solarnih ćelija na prednju površinu tekstila kako bi se osiguralo maksimalno prikupljanje energije", rekao je tim sa Sveučilišta Aalto. "To značajno kompromitira estetiku: crna solarna ćelija pričvršćena na tkaninu dominira izgledom tekstila ili odjeće."

image
Anne Kinnunen

Umjesto toga, multidisciplinarni tim sakrio je solarnu ćeliju ispod tekstila ove prototipne jakne i optimizirao tkaninu tako da je dovoljno svjetla moglo proći za napajanje nosivog materijala. Također je moguće ovaj tekstilni izum oprati u perilici za rublje bez da se nanese ikakva šteta.

Tim vidi ovo kao inovaciju koja se može primijeniti na radnu ili sportsku odjeću, gdje bi se uklonila potreba za punjenjem baterije ili zamjenom za sve nosive uređaje. Rečeno je da je koncept posebno prikladan za sigurnosnu i zaštitnu odjeću.

"Napravili smo ogledni primjer, jaknu, u kojoj se svjetlosna energija koristi za napajanje integriranih senzora vlage i temperature, misleći pritom na korisnika radne odjeće koji svakodnevno ulazi i izlazi i obavlja fizičke zadatke", rekla je za Dezeen istraživačica dizajna sa Sveučilišta Aalto, Elina Ilen . "Ali preko ovih stanica primjenjivi su i mnogi drugi senzori za praćenje korisnikova tijela ili okoliša. Kapacitet ćelije prilagođen je tipom stanice i površinom stanice."

image
Anne Kinnunen

Prema Ilen, u osnovi svako vlakno - uključujući pamuk, lan, viskozu, poliester, poliamid - može se utkati u tekstil, ako su njegova optička svojstva optimizirana.

Tim je prilagodio strukturu tekstila, gustoću, boju i završnu obradu kako bi propustio što je moguće više svjetla.

Snaga iz solarnih ćelija prenosi se na nosive senzorske uređaje pomoću vodljivih vlakana ugrađenih u odjevni predmet. Vodljiva vlakna su fleksibilna i mogu se rastegnuti. Solarne ćelije također mogu prikupljati energiju iz umjetnog svjetla, iako je to manje učinkovito od sunčeve svjetlosti.

Osim odjeće, tim sa Sveučilišta Aalto vidi da se ovakav tekstil koristi i za zavjese ili zaslone.

image
Anne Kinnunen

"Uspjeli smo se uhvatiti u koštac s nekim velikim preprekama nosive tehnologije temeljene na tekstilu", rekla je Ilen. "Učinkovit sustav prikupljanja obnovljive energije, gdje je tehnološka integracija doista nevidljiva i periva u stroju."

Studentski tim radio je s industrijskim partnerima FoxaandLindström na tekstilu, dok je tvrtka za elektroniku Haltian osigurala hardver i softver. Tekstil na solarni pogon prikazan je na internetskoj izložbi "Designs for a Cooler Planet" u sklopu Helsinškog tjedna dizajna.

Prethodni pokušaji da se solarni paneli integriraju u odjeću došli su od Pauline van Dongen, čiji su nosivi solarni odjevni predmeti imali preklope koji su se otvarali u solarne panele. Nedavno je tehnologiju učinila gotovo nevidljivom u ruksaku Radius, koji je sadržavao tekstil izrađen od "sićušnih sfernih solarnih ćelija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:46