Made in Croatia

TerrazzoART by Darko: Unikatni namještaj koji se suprotstavlja serijskoj proizvodnji

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Proces izrade je “old school”. Sve se radi ručno, samo se polira uz pomoć brusilice

PROFIL

  • NAZIV: TerrazzoART by Darko
  • INFO: namještaj od teraca u kombinaciji s metalnim nogama i manji uporabno-dekorativni predmeti od teraca
  • KOTAKT: www.teraco-klesar-prusa.com

Klesar Darko Pruša iz Siska preuzeo je obiteljski obrt koji se bavio izradom nadgrobnih spomenika i graviranjem slova te s vremenom počeo sve više raditi s teracom, što zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo.

Darko Pruša je klesar iz Siska koji je, slijedeći oca Franju od kojeg je naslijedio talent, preuzeo obiteljski klesarski obrt za izradu nadgrobnih spomenika i graviranje slova u Sisku. No, stečenim znanjem, dodatnim usavršavanjem tijekom višegodišnjeg iskustva, uvođenjem novih materijala te savladavajući druge tehnike proširio je djelatnost, izrađujući unikatni, elegantni namještaj od teraca.

image
Klesar Darko Pruša u društvu supruge Zvjezdane
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Njegov otac Franjo izučio je zanat kamenoklesara i 1967. godine u Sisku otvorio klesarski obrt. Prvotno je radionica bila smještena u dvorištu obiteljske kuće, a zatim se 1975. preselila u blizinu gradskog groblja na sisačkom Viktorovcu gdje se i danas nalazi. U međuvremenu je Darko završio srednju školu za klesara te upisao studij graditeljstva u Zagrebu. Nakon što je otac otišao u mirovinu, Darko je 1991. nastavio obiteljsku tradiciju, također izrađujući spomenike i gravirajući slova. No, s vremenom je sve više počeo raditi s teracom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Proces izrade je “old school”. Sve se radi ručno, samo se za poliranje koriste brusilice. Svaki komad zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo te obradu u fazama kako bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Izrada namještaja od teraca se spontano dogodila. Prvo sam isprobavao i kombinirao razne vrste kamena i obrade dok nisam dobio zadovoljavajući rezultat. Bilo je puno promašenih pokušaja, ali na kraju sam dobio željeni izgled. Strpljenje i ljubav prema stvaranju donijeli su plod - kaže Darko.

Izrađuje stoliće i konzole u kombinaciji s metalnim nogama, koji se mogu koristiti kao stolići pokraj sjedećih garnitura, kao stalci za tegle s cvijećem ili, primjerice, kao stalci pokraj kreveta. Izrađuje i vaze, žardinijere, ukrasne kukice za namještaj... Zapravo, kaže, tek otkriva što se sve može s teracom, a mogućnosti su brojne.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zasad izrađuje stoliće, konzole, vaze, žardinijere, ukrasne kukice za namještaj... Zapravo, tek otkriva što se sve može s teracom, a kod većih komada često ga kombinira s metalom

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- U današnje vrijeme izrada teraca je rijetka, posebice u Hrvatskoj, jer zahtijeva znanje i iskustvo. Teraco je vrlo stara tehnika koja se koristila za podove kao izuzetno čvrsta, otporna i zahvalna površina. Većina naših škola, bolnica i javnih ustanova ima podove od teraca. Taj materijal je vječan ako ne dođe do mehaničkog oštećenja - kaže Darko Pruša.

Dodaje kako je riječ o građevinskom materijalu koji nas vodi na vizualno putovanje u Veneciju, zahvaljujući širokom uzorku i eleganciji koju nosi sa sobom. Iz tog je razloga ponovno sve popularniji i u interijerima pa se tako često koristi u kuhinji i kupaonici, no zbog profinjenosti, sjaja i mekoće može se koristiti i kao detalj na manjim površinama u domu, kao dekorativan detalj u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Može biti grube, hrapave površine kada se ne polira nego se ispire, pa se dobije “prani kulir”. Kada se polira, površina je sjajna i glatka kao staklo. Boja i uzorak, pak, ovise o vrsti kamena koji se koristi, kao i o pigmentu te boji cementa.

Darko se bavi izradom klasičnog, izvornog teraca koji se sastoji od agregata i cementa te se obrađuje do završnog sjaja i glatkoće. Proces izrade je, kaže, “old school”. Znači, sve se radi ručno od samog početka, a samo za poliranje koriste se brusilice. Zato izrada jedne ploče ili komada teraca traje oko 20 dana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Danas postoje epoksidne smole, koje su slične teracu i puno brže u izradi, no to su umjetni materijali, dok je klasični teraco prirodan i ekološki proizvod - ističe i nastavlja da su njegovi predmeti unikatni, ručno rađeni i brušeni, a kao takvi se suprotstavljaju industrijskoj serijskoj proizvodnji.

- Svaki proizvod zahtijeva pažljivo majstorsko znanje, umijeće i iskustvo te obradu u fazama kako bi finalni proizvod bio veličanstvene sjajne i mozaične površine - kaže vlasnik klesarskog obrta Klesar Pruša Darko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:39