Tjedan dizajna Zagreb

Hrvatski namještaj oduševio brojne zaljubljenike u dizajn

Protekli tjedan imali smo priliku pogledati drugo izdanje Tjedna dizajna Zagreb (#tdzg). Najveće događanje u Hrvatskoj posvećeno dizajnu okupilo je najbolje dizajnere, kreativce, gospodarstvenike i organizacije koje se bave kreativnim industrijama, kao i sve one koji su zainteresirani za dizajn.

Tako je popularna LAUBA posljednjih dana glavno okupljalište svih zaljubljenika u dizajn, produkt dizajn, modu, nakit, namještaj, glazbu… Na više od 4000 četvornih metara izlagačkog prostora održavao se bogat program s više od 200 izlagača iz Hvatske, Slovenije, BiH i Srbije, a #tdzg se nametnuo i kao mjesto gdje studenti i perspektivni mladi dizajneri mogu predstaviti svoje radove te sklopiti poslovnu suradnju za pretvaranje ideje u proizvod koji konkurira na tržištu. U dva objekta smještena su dva događanja. U samoj zgradi Laube je centralno događanje, Izložba hrvatskog namještaja, dok je u industrijskom interijeru bivšeg pogona TKZ-a smještenom pokraj Laube smješten EXPO.

Domaće drvo

Mi smo se orijentirali na samu Izložbu namještaja gdje su između ostalih izlagali Prostoria, DIN Novoselec, Spin Valis, Aquaestil, Bernarda, Brigada, Cunae, Data by Despot, DI Čazma, Dizzconcept, Drvo trgovina, ERA, Filip Gordon Frank, Intera, Stipe Marasović, Rustica Moderna, Sven, Artisan i ZzID (Zajednica za industrijski dizajn). Na samom početku izložbe nalazi se Dim Novoselec s kolekcijom Visby, stolićem Rondo i drugim proizvodima od punog drva, dok je u nastavku program tvornice Spin Valis, a zatim najdominantniji, izložbeni prostor domaće perjanice dizajna Prostorije, gdje možete pogledati njihove već otprije dobro poznate, ali i neke novije proizvode.

Domaća grupacija ERA predstavila je proizvode od punog hrvatskog drva i pobjednike natječaja Kvrga, među kojima je i stol Stol Stable, dobitnik prestižne nagrade Red Dot u kategoriji produkt dizajna 2015. Stol koji su dizajnirali Kristina Lugonja i Filip Havranek izabran je u konkurenciji od 4229 proizvoda iz 56 zemalja.

Naišli smo i na maštovite lampe, tj. kako ih njihov autor Robert Štimec naziva podna rasvjetna tijela Fibonucci Lamps. Na #tdzg predstavio se i studio Brigada, i to svojom “neudobno udobnom” Umami stolicom od milja prozvanom “umamicom”, a prva susjeda na izložbi im je Svjetlana Despot sa svojim postavom Data by Despot. Na najugodnije iznenađenje i novost na izložbi naišli smo na izložbenom prostoru brenda Rustica Moderna gdje nas je vlasnik Martin Bukvić upoznao s potpuno novim postupkom u izradi namještaja – metalizacijom koju je prvi put primijenio na otkačenoj plavoj vitrini.

Metalizacija je postupak kojim se gotovo bilo koja površina može prevući tankim slojem određenog metala. Osim procesom metalizacije, Martin nas je oduševio i kada je otvorio vitrinu. Naime, u vitrini je radna stanica koja se sastoji od radnog stola i sjedeće klupice, a osmišljena je i unutarnja rasvjeta te priključci za struju i punjače. Novost je predstavila i dizajnerica Ksenija Jurinec, a radi se o proširenoj verziji kolekcije Lampuli, koja je osim dosadašnjih lampi dobila i svijećnjake.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:40