Koja dobra ideja!

Tkana božićna jelka Nikoline Knežević Hrgović apsolutni je "must have" ovih blagdana

 Privatni arhiv
Nikolina Knežević Hrgović, osmislila je efektnu jelku koja će biti savršeni ukras svakom životnom prostoru

Nikolina Knežević Hrgović, među prijateljima znana kao Pika, magistra je edukacije likovne kulture, a bavi se kostimografijom, slikanjem i tkanjem. Trenutačno radi na zamjeni kao profesorica tehnike tkanja na jednoj zagrebačkoj umjetničkoj školi.

- U već dosta odmakloj prošlosti imala sam svoj brend torbica od papira pod imenom PikaBAG, neki od vaših vjernih čitatelja možda ih se sjećaju jer su bile čest gost D&D-a. To je bilo zlatno doba hand madea - smije se simpatična profesorica.

image

Nikolina koju prijatelji zovu Pika kaže kako sa svojim dragim svake godine nastoji imati što kreativnije božićno drvce

Privatni arhiv

NABAVA MATERIJALA

A nas je zanimalo nešto više o razlogu našeg članka: simpatičnom tkanom boriću.

- Svake godine moj dragi i ja pokušavamo imati što kreativnije božićno drvce. Već smo imali borić od post-it papirića, bor nacrtan kredom, bor od okvira za slike itd. Ove je godine ideja došla spontano jer se odnedavno intenzivnije bavim tkanjem zidnih tapiserija pa sam pomislila: hm, baš bih mogla tkati borić ove godine - kaže Pika.

image
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv
image

Tehnika tkanja zove se rya uzlova gdje se na vertikalne niti vežu horizontalne niti sustavom čvorića

Privatni arhiv

Prvi je korak bio nagovoriti muža da joj napravi tkalački okvir u obliku trokuta i zakuca čavliće.

- Drugi je korak bio nabava materijala u puno nijansi zelene. Od materijala sam koristila pamučnu pređu za osnovu te vunu i satenske i ukrasne trake za potku.

Prvo sam napela pamučnu osnovu (vertikalno) pomoću čavlića, a zatim sam krenula tkati intuitivno, bez nekog plana i unaprijed određenog rasporeda nijansi. Volim taj kreativni proces gdje putem rješavaš probleme.

Budući da sam od početka bor mislila na kraju ukrasiti kao i pravi bor, morala sam odabrati odgovarajuću tehniku tkanja - ističe Nikolina i dodaje kako se odlučila za tehniku rya uzlova gdje se na vertikalne niti (osnovu) vežu horizontalne niti (potka) sustavom čvorića, ali se ne zategnu do kraja, nego se ostavi mali uzao.

image

Borić je na kraju ukrašen manjim i većim kuglicama, mašnicama i zvijezdom od kartona koja je omotana vunom

Privatni arhiv

- Tako se dobije efekt puflaste površine s puno malih uzlića na koje se mogu objesiti ukrasi - kaže i dodaje kako joj je za izradu borića bilo potrebno nekoliko dana po nekoliko sati.

- Nisam baš gledala na vrijeme. Borić smo na kraju ukrasili klasično manjim i većim kuglicama, mašnicama i zvijezdom od kartona koju smo omotali vunom - kaže profesorica.

image
Privatni arhiv

IZLOŽBA

Na naše pitanje možemo li ga kupiti, smije se i kaže kako tapiserije još nisu na prodaju.

- Rekla bih da se još zabavljam istraživanjem raznih tkalačkih tehnika i materijala. No, sve češće čujem da bih se trebala upustiti i u custom narudžbe. Vidjet ćemo s vremenom. Trenutačno planiram i dalje istraživati te u skorijoj budućnosti napraviti možda neku samostalnu izložbu tapiserija - zaključuje Nikolina, a mi se nadamo da će tako i biti.

image
Privatni arhiv

Sve što radi ova svestrana profesorica pogledajte na njezinu IG profilu @nikolinapika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 01:41