Gold music

Top 10 glazbenih albuma, ako hoćete fascinirati i zabaviti svoje prijatelje na sljedećem druženju

Jugoton funk Vol. 1, Lana Del REy, Valentino Bošković
Mnogi se glazbenici ovog svijeta natječu tko će izbaciti hit koji će baš svi obožavati i pjevušiti

U posljednje je vrijeme objavljeno nekoliko kvalitetnih albuma čija je glazba idealna za druženja. Evo koje smo mi izdvojili!

image
Pavica Knezović Belan, urednica magazina Svijet kulture
Livio Andrijić/CROPIX

Ljeta pamtimo i razlikujemo po glazbi koju smo slušali. Ti ljetni albumi pripadaju u posebnu kategoriju takozvanog viškog soundtracka. Jer na Visu provodimo sva naša ljeta i nema u ovom životu mnogo ljepših doživljaja od vožnje automobilom po tom mediteranskom raju, slušajući pritom neku dobro pogođenu muziku, ističe stručnjakinja za dobru glazbu, novinarka i urednica Pavica Knezović Belan. Govori kako joj se čini da je ova pandemijska godina dala mnogo dobre glazbe. Zato je za ljetni soundtrack 2021. birala uglavnom aktualna izdanja

image
Lana Del REy

1. Lana Del REy: Chemtrails Over the Country Club

Lana je cijelu svoju umjetničku mitologiju izgradila na obožavanju beskonačnog, melankoličnog ljeta. I dekonstrukciji američke konstrukcije sretnog načina života. "Chemtrails Over the Country Club" je krasan, nježan, introspektivan album koji odzvanja za Del Rey tako tipičnim sinemaskopskim ugođajem. Puno je tu šaputanja, falseta, ali i primicanja folku. Albumom dominira moćna balada "Let Me Love You Like a Woman", kao stvorena za noćnu vožnju automobilom s otvorenim prozorima dok se vraćate s kasnog kupanja.

image
Sault

2. Sault: Untitled (Rise)

Ako želite plesati, ovo je najbolja plesna glazba koju ćete čuti u duuugo vremena. Objavljen krajem prošle godine, album potpisuje britanski kolektiv predvođen čovjekom koji je bio u Zagrebu - klavijaturistom Michaela Kiwanuke Kadeemom Clarkeom. Sault zvuči kao najbolja plesna glazba koju smo krajem 1990-ih slušali na zagrebačkom Kontrapunktu, samo još malo unaprijeđena. Ima tu svega; i neosoula i gospela i disca i r&b-ja, a prije svega crnačke force i ponosa. Album na kojem je 15 pjesama možete slobodno slušati kao vrhunski DJ set koji završava divnom laganicom "Little Boy".

Ako hoćete fascinirati i zabaviti svoje prijatelje na sljedećem druženju, nakon gemišta previše, album "Jugoton funk vol. 1" pravi je izbor. na njemu se nalaze pjesme Arsena Dedića, Josipe Lisac, ali i Zdravka Čolića

image
Arlo Parks

3. Arlo Parks: Collapsed in Sunbeams

Arlo Parks je 21-godišnja pjesnikinja iz Londona koja je početkom godine objavila svoj prvi album "Collapsed in Sunbeams". Porijeklom iz Nigerije, Čada i Francuske. Dio je nove generacije glazbenika i nudi nam sugestivno pripovijedanje upakirano u vedar pop. Koji na trenutak podsjeća, kao u uvodu u pjesmu "Caroline", na omiljeni joj bend Radiohead. Svašta se tu još čuje - i trip hop i neosoul, a mlada pjesnikinja, koju na svojoj playlisti ima i Michelle Obama, kao svoj veliki pjesnički uzor navodi i bitničkog poetu Allena Ginsberga. Ako ste otvoreni za nešto novo - pop koji je ponekad i ozbiljna poezija, ovo je nešto za vas.

image
Celeste

4. Celeste: Not Your Muse

Pomalo Sade, pomalo Lauryn Hill, pomalo Amy Winehouse, pomalo Norah Jones. Tako bi otprilike zvučao površni opis nove pjevačke senzacije koja dolazi iz Velike Britanije. Njezino ime je Celeste, 26 joj je godina i početkom ove godine objavila je debitantski album "Not Your Muse". Lijep je to, mainstream pop-album, idealan za lounge barove i sunčane terase. Na Otoku je ova pjevačica, punim imenom Celeste Epiphany Wait, itekako udomaćeno ime, njezine su se pjesme našle na soundtracku za filmove kao što je Pixarov crtić "Soul" i "Suđenje čikaškoj sedmorici", a bila je nominirana i za Oscara. Za neke će možda ovaj neosoul album možda biti previše srednjostrujaški, mi ostali ćemo jednostavno - uživati.

image
Natalie Bergman

5. Natalie Bergman: Mercy

Ovoj mladoj pjevačici prije nešto više od godinu dana u prometnoj je nesreći poginuo otac i očuh (pretpostavljam, dakle, da su bili gay par). Bergman se na neko vrijeme povukla u samostan, a ovaj album gospela početkom je svibnja objavio Third Man Records, izdavačka kuća Jacka Whitea. Ako bih trebala birati samo jedan album za ovo ljeto, onda bih to bio "Mercy". Mislite li da ne možete slušati album na kojem se zaziva Isus, božji blagoslov i mila Marija, majka Božja, pokušajte s Natalie Bergman. To je gospel s dodatkom francuskog popa 1960-ih, divnog retro zvuka.

image
Nicolas Godin

6. Nicolas Godin: Concrete and Glass

Imala sam sreću što sam prije mnogo godina - možda čak i dva desetljeća - gledala Air u Beču uživo. Uz Daft Punk, Air su najznačajniji duo francuske elektroničke glazbe, a njihov "Moon Safari", album iz 1998. godine, po mojem je sudu najbolji album za aftere svih vremena. "Moon Safari" mi ama baš nikada nije dosadan. A "Concrete and Glass" zvuči kao svojevrsni nastavak tog albuma. Potpisuje ga Nicolas Godin, jedna polovica dua (drugi je Jean-Benoit Dunckel), a album objavljen još prošle godine propustila bih da mi ga nije ponudio Spotify na temelju mojih preferencija.

image
The Weather Station

7. The Weather Station: Ignorance

"Ignorance" je peti album kanadske grupe The Weather Station, koju predvodi pjevačica Tamara Lindeman. Odnosno, bilo bi točnije reći da pod tim nazivom od 2006. nastupa Lindeman s raznolikim pratećim bendom. Kolega Dragaš iz Jutarnjeg, već otprije oduševljen pjevačicom, uspoređuje ju i s velikom kanadskom književnicom Alice Munroe. Iako je svrstavaju u žanr folka, "Ignorance" je više (ozbiljan) pop-album u stilu Kate Bush iz osamdesetih godina, pogotovo prva pjesma na albumu "Rubber".

image
Valentino Bošković

8. Valentino Bošković: Velika praska

Ako već niste, krajnje je vrijeme da se upoznate s dijalektalnom psihodelijom koju izvodi Valentino Bošković. Ovu grupu čine glazbenici Branko Dragičević i Josip Radić, koji djeluju po raznim hrvatskim bendovima, no Valentino je njihovo - dijete ljubavi. "Veliku prasku" objavili su lani, ali ne mogu zamisliti što bi bio bolji ljetni soundtrack od ove duhovite i nježne glazbe.

image
Jugoton funk Vol. 1

9. Jugoton funk Vol. 1

Višeslav Laboš i DJ David Blažević, poznatiji kao Smeđi šećer, zaronili su u arhiv Jugotona i izvukli 20 fenomenalnih kompozicija žanrovski uvjetno određenih kao funk, nastalih u razdoblju od 1969. do 1979. godine. Ako se furamo na francuski pop 1960-ih, zašto se ne bismo furali na jugoslavenski funk 1970-ih ? Album otvara divna glazbena tema iz serije "Punom parom" Arsena Dedića iz 1979. Tu je i "Ležaj od suza" Josipe Lisac, a apsolutni hit je "Mujo kuje konja po mjesecu" u izvedbi Zdravka Čolića. Ako hoćete fascinirati prijatelje na roštilju, nakon gemišta previše, ovo je izbor.

image
Mayales

10. Mayales: Domovina

Mayales nastavlja sa svojim psihodeličnim putovanjem. Petar Beluhan i Vlado Mirčeta dobro su iskoristili pandemijski zatvor i snimili novi album, koji Mayales stavlja daleko izvan okvira domaće scene. Svašta ćete čuti u njihovu zvuku; od Stone Rosesa, The Beatlesa i Beach Boysa do autentičnog Mayalesova sounda u produkciji stalnih suradnika, producenata Jure Ferine i Pavla Miholjevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 22:11