DRVO KAO GLAVNI MATERIJAL

Top 5 najljepših rustikalnih kuhinja inspiriranih prirodom

 Sara Tramp/Emily Henderson Design
Jednostavno, lijepo i prirodno - to su glavna obilježja rustikalnih kuhinja. Pogledajte one najljepše i možda vas inspiriraju na uređenje vlastite

Rustikalni stil još je uvijek jedan od omiljenih pri uređenju doma, pogotovo kada je riječ o kuhinjskim prostorima. Ovaj jedinstveni stil odiše jednostavnošću koju nalazimo u prirodi, a opet unosi određenu dozu topline i obiteljske atmosfere u svaki interijer. Već pri samom izboru boja i materijala jasno je vidljivo da je rustikalni stil inspiriran prirodim obilježjima, a drvo je jedna od najčešće korištenih tekstura.

Isto tako, osnovni tonovi crpe inspiraciju iz okoliša, što znači da u kuhinjama rustikalnog stila najviše prevladavaju nijanse smeđe boje, zelene ili plave. U ovom slučaju nema mjesta za prenaglašene flourescentne detalje ili bilo kakve umjetne materijale. Podovi su uglavnom izrađeni od drvenih dasaka ili su popločeni prirodnim pločicama. Ako se duboko u vama skriva pravi romantičar, a prirodni materijeli su među vašim najomiljenijima, onda je upravo rustikalni stil idealan za vašu kuhinju.

Foto: Aaron Bengochea

Obiteljski dom smješten u blizini Las Vegasa uređen je u klasičnom rustikalnom stilu, prepun organskih i održivih materijala, pa tako uključujući i samu kuhinju. Glamurozna glazura od drva javora bez suvišnih detalja i elemeneta izgleda jednostavno, a opet sjajno. Trik kojim su se dizajneri poslužili prilikom uređenja ove kuhinje krije se u tamno-plavom kuhinjskom otoku koji u prostor unosi određenu dozu svježine.

Foto: DeVol Kitchens

Ova fantastična kuhinja ukrašena metalnim i tamnim oblogama od obojenog drveta predstavlja moderni sjaj povijesne arhitekture. Kao takva, savršeno se uklapa u rustikalni stil uređenja koji mami uzdahe već na prvi pogled. Zanimljiva kombinacija drvenih elemenata i onih u tamnosivoj boji izgleda savršeno te ostavlja pravi starinski dojam u prostoru.

Foto: Adrian Gaut

'Lebdeće' police u kuhinji uvijek su praktične i zanimljive, naročito ako je riječ o dobro posloženom rasporedu koji nimalo ne odaje dojam bilo kakve neurednosti ili kaosa. Upravo je ovo detalj koji u rustikalnoj kuhinji može biti presudan i pritom izgledati sjajno. Ove su police, kao i elementi, napravljene od starih dasaka koje staromodnu kuhinju pretvaraju u predivnu rustikalnu oazu.

Foto: DeVol Kitchens

Kombinacija tamnih površina i drveta nepogrešivi je odabir za uređenje kuhinje i postizanje onog pravog rustikalnog ugođaja. S obzirom na to da je smeđa boja ujedno i prirodna boja drva, osnovnog materijala u izradi rustikalnog namještaja, nimalo ne čudi da je ta nijansa gotovo neizbježna u svakom interijeru.

Foto: Sara Tramp/Emily Henderson Design

Tko kaže da samo tamne boje moraju prevladavati u rustikalnim kuhinjama? Isti, a u nekim slučajevima i mnogo jači efekt imaju svijetle baze. Poseban šarm u cijeli interijer unose drveni podovi svijetle nijanse i bijele kuhinjske podloge koje se međusobno savršeno uklapaju.

Izvor i foto: Domino.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:36