SVI IH ŽELE

Top dodatak terase vrijedne divljenja: Simbol luksuza koji si možete priuštiti i traje vječno

@ Squarefoxdesigns
 Cushions, Bench & Window seats
Pojavljivale su se tijekom 20. stoljeća osobito u projektima Franka Lloyda Wrighta, Johna Lautnera i Richarda Neutre

Koji i kakav kauč kupiti jedno je od najkompleksnijih pitanja kada se uređuje dom. Svi želimo idealne dimenzije, savršen tekstil i boju, nenadmašnu udobnost, kvalitetu koja traje vječno i da su u trendu. Budimo iskreni, ovakvi zahtjevi su ipak neostvarivi. Ali s dovoljno novaca i kreativnosti ipak možete doći jako blizu ostvarenju svojih snova. Ugradbeni kauči nisu ništa novo, ali su izvrstan put da ispune sve vaše prohtjeve, a sada ponovno doživljavaju svoj procvat i posljednji su trend u svijetu namještaj, a kako izgleda planiraju to ostati još dosta vremena.



Dizajneri su odavno krenuli ovim prilagođenim putem, stvarajući bezvremenske modele kako bi odgovarali posebnim potrebama njihovih klijenata. Ugradbeni kauči koji su u potpuno integrirani u prostorije su njihov odgovor na ovakve zahtjeve.



- Ugrdbeni kauč posebno dobro funkcionira u dnevnom boravku, TV sobi ili sobi koja je namjenjena za obiteljsko druženje - kaže arhitektica Barbara Bestor za Architectural Digest, koja je koristila sasvim obični stil izrađen od šperploče s jednostavnim niskim jastucima u jednom od svojih projekata uređenja obiteljske kuće jednako kao i u svom uredu. - Uvijek pokušavamo osigurati da kauč nadopunjuje sobu, a ne da je zaguši i zatrpa- kaže.



Slijedili su je i drugi profesionalci koji se bave dizajnom i uređenjem. Dizajnerica interijera Jessica Helgerson i arhitekt Yianni Doulis naručili su par ugrađenih elemenata za veliku sobu u svojoj obiteljskoj kući. Giancarlo Valle smjestio mali ugradbeni odjeljak u spavaćoj sobi u stanu u centru New Yorka. A kad je umjetnik Daniel Arsham kupio kuću iz 1971. arhitekta Normana Jaffea, ugradbeni namještaj od cedra koji je već bio u prostoru bio je jedan od razloga kupnje. On je, međutim, dotjerao neke stvari, malo je proširio kauč i spustio ga za 10 ak centimetara - tako da nas četvorica možemo ležati na njemu i gledati Ratove zvijezda – objašnjava Daniel.



Ugradbene sofe pojavljivale su se najviše tijekom 20. stoljeća osobito u projektima Franka Lloyda Wrighta, Johna Lautnera i Richarda Neutre, među ostalima, koji su ugradbene kauče vidjeli kao oblik učinkovitosti i funkcionalnosti. Današnje najuspješnije inačice slijede slične ideje.



-Ugradbene sofe prikladne su kada je prostor ograničen ili ima nepravilan omjer - kaže arhitekt Jerome Byron, suosnivač i partner u novoj tvrtki BC. Nedavno je izradio ugradbeni krevet u malom potkrovlju u gostinjskoj kući inspiriranoj kućicom na drvetu. - Prilagođeni su tako da odgovaraju prostoru, ugradbeni namještaj može imati višestruku upotrebu i funkciju - kombinirani elementi za sjedenje, spavanje i spremanje, koji dobro funkcioniraju u malim ili kompaktnim prostorima - kaže Byron. Slijedeći ovu logiku u svom stanu u New Yorku, Rodman Primack koristio je gornji rub svoje ugradbene sofe kao policu za izlaganje umjetnina, dok Bestor objašnjava - Često ih volimo upariti sa spremištem za igračke ili integriranim policama za knjige.



Poznato je nadaleko kako je Frank Lloyd Wright volio ugradbeni namještaj zbog njegove postojanosti - klijent nije mogao učiniti ništa da promijeni ono što je za njih stvorio. No, Bestor preferira suradnički pristup - Doista slušamo kako klijent želi koristiti kauč - je li za cijeli dan? Za djecu? Za tvrtku? - i kako ga najbolje konfigurirati prema potrebama. Zatim izrađujemo makete modela za testiranje različitih izgleda interijera. - Nedavno je u jednoj kući u Bendu u Oregonu njezin studio dizajnirao ugrađeni kauč u obliku slova L u kojemu se kraći dio spaja s okvirom prozora.



Možda je, kako je Wright aludirao, najveća privlačnost ugradbenog namještaja za dizajnere i arhitekte prilika za objedinjavanje arhitektonske vizije; stvoriti sveobuhvatnu strukturu koja će, idealno, ostati netaknuta tijekom vremena.

U nastavku pogledajte sjajne primjere u eksterijeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:27