top 5

Top pet najdražih predmeta iz doma fotografa Denisa Butorca, dobitnika mnogih vrijednih nagrada

 Denis Butorac
“Prikupljam knjige o fotografiji, a želja mi je imati kolekciju radova svojih prijatelja i kolega”

Dobitnik je Dekanove nagrade, dviju Rektorovih i nagrade “Marina Viculin”, koja se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. On je Denis Butorac, fotograf za čije ćete ime, ako već niste, sigurno čuti u budućnosti. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a u rujnu 2018. godine predstavio se prvom samostalnom izložbom, pod nazivom “Homesick”, u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ vida. Denis je 2019. diplomirao na Katedri za fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Pozivamo vas da radove ovog sjajnog mladog fotografa pogledate na njegovoj web stranici www.denisbutorac.com ili na njegovu profilu na Instagramu @denisbutorac. Za nas je, pak, izdvojio pet predmeta iz svog doma koji mu posebno znače i opisao nam zašto je to tako...

image
Denis Butorac

1. Fotografske knjige

Nema boljeg načina da se doživi fotografija nego na zidu galerije ili barem preko kvalitetne reprodukcije u knjizi. Na svakom od putovanja, umjesto suvenira, nastojim uložiti u knjigu, a nekolicinu sam ih i dobio na poklon, a posebno su mi drage one s posvetom.

image
Denis Butorac

2. Veneta Lumi stolna lampa

Na zagrebačkom Hreliću naišao sam na ovu stolnu lampu iz doba postmoderne, talijanskog proizvođača Veneta Lumi. Lampa je bila u odličnom stanju, a kupio sam je za nekoliko kuna.

image
Denis Butorac

3. Keramička figura

Figura djevojčice koja drži plišanog medvjedića pripadala je mojoj baki i jedini je predmet koji sam uzeo iz njezine kuće nakon što je preminula.

image
Denis Butorac

4. Nagrada “Marina Viculin”

Spomenutu nagradu “Marina Viculin”, koju dodjeljuje fotografska udruga Organ vida, dobio sam 2018. godine za koncept svojeg diplomskog rada “Poslanica”. Dizajn potpisuju djevojke iz umjetničkog kolektiva Oaza. Izrađena je od prozirnog pleksiglasa u kojem se nalazi fluorescentna cijev, pa nagrada također može biti u službi lampe.

image
Denis Butorac

5. Grafika Ivana Stanišića

Želja mi je u budućnosti imati kolekciju radova prijatelja i kolega ili umjetnika čiji rad cijenim. Grafika umjetnika Ivana Stanišića bila je prvi korak u ostvarenju tog cilja. Dobio sam je tako što sam mu zauzvrat darovao svoju fotografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:56