Top 5

Top pet predmeta umjetnice Jasmine Kosanović, autorice najčarobnijeg izloga u Zagrebu

 Berislava Picek/CROPIX
Lisac je moj vjerni pratilac, a od zloduha me čuva Miš Kralj koji je u moj atelje došao iz Rusije

U bajkoviti svijet umjetnice Jasmine Kosanović ušli smo prije gotovo deset godina, kad su nas oduševile njezine lutkice i najljepši likovi iz bajki, poput princeza i šumskih bića, odjevenih u posebne kapute i džempere. Ubrzo je Jasmina otvorila atelje u zagrebačkoj Petrinjskoj, a u godinama koje su uslijedile njezin je izlog tijekom adventa proglašavan najčarobnijim u gradu.

Svoj svijet vila, lisaca, ježića, medvjedića, vrana i ostalih likova iz priča i pripovijetki Jasmina je ovog prosinca preselila u Etnografski muzej u Zagrebu, gdje je otvorena izložba “Božićne bajke Jasmine Kosanović/Jasmina i lutkice”. Dok posjetitelji mogu uživati u bajkovitoj izložbi, koja je otvorena do 9. siječnja, zamolili smo Jasminu da izdvoji svojih top pet božićnih predmeta.

image
Božidar Raos

1. Porculanska šalica i tanjurić

Obožavam aromatične čajeve svih vrsta, od crnog do zelenog s cvijećem. I bitno mi je da je čaj poslužen u finom porculanu. To mi je cjelodnevni ritual. Ovo nije set, volim napraviti spoj komada iz različitih setova. Šalica je ručno oslikana, rad mađarske tvrtke Herend Hungary, a tanjurić je izrađen od ruskog porculana, iz Imperial Porcelain tvornice.

image
Božidar Raos

2. Miš Kralj

Jedan od najdražih suvenira s putovanja u Rusiju prije 15 godina. Vidjela sam ga u St. Petersburgu, ručno je izrađen od drva i oslikan, ali sam se nećkala kupiti ga jer je bio skup. Na kraju mi ga je iz Rusije donijela Dženisa Pecotić i veliko joj hvala na tome. Držim ga u ateljeu, gleda na vrata i čuva me od zloduha. Iako neki kažu da je opasan, meni je predivan.

image
Božidar Raos

3. Tom Ford Black Orchid Parfem

Kakav parfem, takvi i čajevi, haha! Jak je, topao, aromatičan, čokoladni... idealan je za zimu, ne nosim ga ljeti. Baš je moj. Svatko tko me zna kaže da sam to ja, paše mi.

image
Božidar Raos

4. Knjiga “Majstor i Margarita”

Volim sva djela Mihaila Afanasjeviča Bulgakova, ali ovu knjigu obožavam. Pročitala sam je 12 puta, upravo se pripremam i 13. Imam više primjeraka, a ovo mi je jedan od najdražih. Iako je knjiga spaljena iznutra, u njoj piše da rukopisi ne gore. Voljela bih naći još koji primjerak, iako je to teško. Ali, to mi je želja.

image
Božidar Raos

5. Lisac

Šećer na kraju: moj lisac. Uz vilu, on je jedan od mojih najdražih lutkica. I inače volim prirodu i životinje, mačke... On je moj pratilac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:59