Insajderski uvid

Top trendovi u interijerima

Tri domaće dizajnerice interijera i jedna arhitektica otkrivaju nam što je upravo hit, a što ne. Zaokret u luksuz, dramu i tamniji kolorit te popularizacija mramora

Vodeći domaći dizajneri i arhitekti govore o tome što će biti dominantno u interijerima u aktualnoj godini. Kažu da je prošlo vrijeme industrijskih i handmade domova te da stvari od sada postaju puno dramatičnije i raskošnije. Otkrivamo u kojem smislu

Ako ste i vi među onima koji planiraju napraviti neke novosti u svom životnom prostoru, ili jednostavno kupujete novi komad namještaja, za vas smo doznali sve što trebate znati o modi u svijetu interijera. Koji su hit materijali i boje, što je popularno, kakav je namještaj u trendu... O svemu tome, ali i brojnim drugim zanimljivostima u interijerskom smislu ispitali smo domaće stručnjake. Tako će vam u odabiru pomoći čak tri dizajnerice interijera: Iva Hirtz iz studija Divinitus, Marijana Boljat iz Linije Moderne i Martina Bajs iz tvrtke IO DECOR, a uz njih tu je i arhitektica Ana Bilan Maravić iz Themelije.

Počeli smo pitanjem koji su trenutačno "vrući" trendovi u uređenju interijera, a Martina Bajs iz IO DECOR-a smatra da se trendovi u interijerima prožimaju kroz minimalističke komade namještaja s ukomponiranim klasičnim komadima i detaljima koji imaju umjetničku notu i umjetničke oblike.

- Također, i dašak prirode je zastupljeniji u interijerima nego prijašnjih sezona. Živo zelenilo, ali i kao uzorak, primjerice predimenzionirani detalji na tapetama (listovi, cvjetovi raznih oblika i boja) - kaže Martina, koju smo zamolili da izdvoji top pet trendova za 2018. godinu.

Traže se okviri i ogledala s metalnim okvirima svih geometrijskih oblika

- Kao prvo, umjetnost po zidovima, što se odnosi na štukature, tapete, okvire, lustere, ogledala s metalnim okvirima svih geometrijskih oblika. Zatim, dijelovi komoda, stolova, nogu od stolica, fotelja prožeti su formom 60-ih. Kao treće, izdvojila bih tapete na kojima su predimenzionirane magnolije, ruže i ostalo cvijeće intenzivnih boja te listovi palmi i sličnih biljaka koje ističu prirodnu notu. Naravno, tu je i pliš i, kao peto, podovi od grubih shabby struktura nalik na beton ili pak tamnosmeđi parket, antracit sivi i zemljani tonovi keramike - objašnjava Martina Bajs.

Iva Hirtz iz Studija Divinitus, pak, smatra da jedan novi trend lagano, ali sigurno izbacuje s trona skandinavski i industrijski stil.

- Kombiniraju se stari komadi namještaja iz pokreta moderne i postmoderne, sa novijim, modernim formama, u kontrastnoj kombinaciji s bogatim materijalima i teksturama te živim i uočljivim bojama. Glavno obilježje trenda za 2018. su interijeri koji će odavati dojam elegancije i sofisticiranosti, ugodne atmosfere koja poziva na odmor i uživanje - kaže Iva i dodaje da se fokus pomiče na strop koji definitivno postaje centar pažnje u novim interijerima.

Tapete s predimenzioniranim uzorcima, pogotovo cvijeća i bilja, prevladavat će u životnim prostorima. Povratak prirodi je nešto što se cijeni

Strop može biti obojen, obložen tapetama, izražajnim postavljanjem štukatura, s instalacijama koje pokrivaju veću ili cijelu površinu stropa (npr. kombinacija okvira u geometrijskom uzorku od tamnog drva na bakrenim nosačima, uz strop obojen u odabranu boju). Uz to, od manjih detalja trend će biti vrata u boji ili s nekim uzorkom, uređeni zidovi s okvirima u nekom rasteru, biljke s debelim prošaranim listovima, vertikalni vrtovi od balzamirane mahovine i ostalog bilja... - nabraja Hirtz.

Dizajnerica interijera Marijana Boljat iz Linije Moderne ističe veću uporabu stakla.

- Kako veće vanjske staklene stijenke (prozori i vrata), tako i veća uporaba stakla u unutarnjim prostorima (kupaonica, garderoba...). Naglasila bih trend uređenja otvorenih ili poluotvorenih kupaonica - kaže Marijana i ističe još jedan veliki trend.

- Što se tiče pločica, povratak je mramora tzv. catalata, travertina. Baš kao i u prošloj godini, i dalje će se kombinirati staro i novo, ali se sada pojavljuje i zlatna nota koja čitavoj priči daje još raskošniji izgled. Svakako ne bih preporučila korištenje i kombiniranje različitih nijansi zlatne, a sve kako bi se izbjegao dojam kiča - naglašava.

Arhitektica Ana Bilan Maravić smatra da su trenutačni trendovi, kao prvo, metali kao staro zlato, mjed i bakar, zatim drvo orah, materijal pliš, zatim mramor, a od boja kao veliki hit ističe boju karamela.

- Aktualni su komadi namještaja tipa police, komode od masiva ili furnira oraha u kombinaciji s tamnosivo-smeđim tonovima, stolići s pločom od mramora na metalnim nogama u zlatnoj, mjedenoj ili bakrenoj izradi, fotelje tapecirane plišanim tkaninama tamnih tonova, rasvjeta sa zlatnim, bakrenim ili detaljima od mjedi... - kaže Bilan Maravić.

Martina Bajs, pak, ističe da je pun pogodak kombinacija puno detalja i oblika na zidovima s namještajem što jednostavnijih linija.

- Dakle, minimalizam, jednostavnost kod namještaja, kuhinja, ormara, polica, komoda i drugih većih komada, uz istovremeno isticanje detalja na zidovima kroz metale, štukature i elemente iz prirode, što čini savršen spoj. Time se dobiva jednostavnost prostora, a istovremeno okolni detalji pružaju ugodnu atmosferu i daju prostoru karakter - objašnjava, a s time se slaže i Ana Bilan Maravić iz Themelije.

- Smatram da je pametno odabrati obloge i boje podova te zidova u neutralnim bojama kako bi se stvorila neutralna podloga za namještaj. Veći komadi namještaja također bi trebali biti čistih linija i neutralnih boja, a tek poneki detalj kao što su lampe, jastuci, fotelje, tepisi, stolići i slično u nekom naglašenijem materijalu, boji i uzorku - kaže.

Tanke nogice sjedećih garnitura vraćaju se u modu i uzimaju mjesto masivnim podnim garniturama

Marijanu Boljat iz Linije Moderna najavljuje povratak nogica na sofe i garniture.

- Što se tiče sjedećih garnitura, ali i namještaja tanke nogice se vraćaju na velika vrata i uzimaju mjesto masivnim podnim garniturama i kaučima. Primjećuje se i zaokret ka toplijim bojama, iako su 'klasične' crna, siva i smeđa uvijek bezvremenski klasici - objašnjava i dodaje kako su pravi hit mramorni stolovi svih dimenzija.

- Pogotovo oni na kojima je hladnoća mramora 'ugrijana' drvenim nogama u raznim skulpturalnim oblicima, koji im daju poseban šarm. Uz to, naglasnom foteljom ili stolicom koja sama za sebe dovoljno govori, i dalje ne možemo pogriješiti i trebamo je imati baš kao i malu crnu haljinu koja nikad ne izlazi iz mode bila suvremena ili vintage. Isto važi i za masivnu komodu koja će uvijek pronaći svoje mjesto u prostoru - slikovita je Marijana.

Iva Hirtz iz studija Divinitus kaže kako namještaj prati trend i stil, ali i dalje se kombinira s ikonskim komadima od npr. Eamesa ili Saarinena.

- Chersterfield sofa od pliša ili kože bit će dobar fokus dnevnog boravka. Ove godine tražit će se raskošni detalji, npr. ojastučeno visoko uzglavlje kreveta od pliša ili kože. Što se tiče uzoraka, oni će sigurno biti prisutni u idućem periodu, geometrijski uzorci će dominirati, uz veliki naglasak na cvjetne uzorke - ističe Iva Hirtz. A što se tiče materijala, Martina Bajs kaže da uz već spomenute patinirane metale ima još aduta.

I dalje su zastupljeni drvo, metal, bronca, staklo, krom, ogledala... Odlični naglasci u prostoru su keramičke šarene vaze s geometrijskim šarama plavih nijansi. Za podove keramika u imitaciji sirovog betona i drvo tamnih tonova smeđe i sive. Za namještaj drvo bojano u mat tonove jakog karaktera tamnoplave, tamnoljubičaste, antracit, crna koja dolazi na velika vrata i na zidovima i na podovima. Dodala bih i obloge koje imaju elemente kamenih žila, izguljenog i rđavog željeza... - nabraja Bajs.

Sve naše sugovornice ističu i pliš, čija je popularnost trenutačno na vrhuncu.

- Pliš je i dalje aktualan jer daje notu raskoši i luksuza. Nova tehnologija pliša dolazi od 100% poliestera pa se na njega mogu dodati premazi za negorivost i vodopropusnost, što je vrlo interesantno za eksterijer. Prisutna je i varijacija na plišu, dodatak metalnih niti (srebro, bronca, zlato) te finije varijante sitnije strukture jute - ističe Marijana Boljat, dok Martina Bajs napominje da je koža uvijek aktualan i dobar izbor.

- Koža je lijepa, ali i funkcionalna jer se lako održava. Ako birate kožni namještaj, možda bi trebali preskočiti crnu i sivu te posegnuti za prirodnim tonovima smeđe, narančaste, bronce ili zagasito žute - savjetuje Martina Bajs.

Pitali smo cure imaju li neke brze trikove u rukavu kojima se brzo i jednostavno domu može podariti trendi izgled.

- Trendi izgled možemo postići tako da staklenke bilo kojih veličina i oblika upotpunimo sa svijećama. Također, u staklenke se mogu staviti žarulje s običnim sirovim crnim, zlatnim ili šarenim kabelom, čime će se dobiti rasvjetna tijela u različitim oblicima i dimenzijama tegli koje možete posložiti na hrpu na komodu, u neki kutak na pod ili objesiti na strop. Također, staklenke možete iskoristiti kao vaze za cvijeće - kaže Martina Bajs i dodaje da se prostor može transformirati i detaljima.

- Izdvojila bih sjedeće komade namještaje, primjerice mini fotelje i stolice koje su potrebne svakom domu, a služe kao lijep detalj u prostoru i možete ih povremeno mijenjati. Također, pokoja stolna lampa kao detalj ili vaza, a sve više se i ljuljačke upotrebljavaju kao 'modni' dodatak interijerima i terasama - objašnjava Martina Bajs, a Marijana Boljat dodaje još neke trikove.

- Promjena boje zida uvijek je dobra ideja. Ne treba nužno prebojiti cijeli prostor. U okvirima sadašnjih trendova, možda je najbolje prebojiti strop. Također, možete prelakirati stari namještaj, ali vodite računa da premaz bude mat. Tu je i promjena rasvjetnih tijela, dodavanje dramatičnog, neobičnog ogledala, a sjajna je ideja i kupiti slikarsko platno i pustiti mašti neka unese drage boje u dom - smije se dizajnerica.

Kako ističu sve naše sugovornice, trendovi su i onako samo zabavne ideje. U konačnici, najvažnije je birati stvari koje se vama sviđaju i funkcioniraju u vašem prostoru - složile su se četiri dame.

RASVJETA

“Lusteri i lampe postaju ukras prostora, gotovo nakit”

Ani Kovačić, dipl. oec, voditeljica prodaje i dizajnerica unutarnje rasvjete u tvrtki ANIMO d.o.o., najavljuje trendove

- Trend 2018. u dizajnu rasvjetnih tijela, kao i na drugim elementima u domu, definitivno su zlatne, fume i brončane lampe - počinje Ani Kovačić iz tvrtke Luce, i dodaje da su stilovi koji su prisutni svima dobro poznati.

- Kao stil postaje dominantniji rustikalan i vintage, i dalje uz popularnu industrijsku rasvjetu. Tako se kao materijal uz metalne i cementne visilice, pojavljuje rasvjeta od konopa, drva i keramičke vintage rasvjetne instalacije - objašnjava.

Kako u dizajnu interijera gotovo nikad nije prisutan samo jedan stil uređenja, tako i pri odabiru rasvjete treba imati na umu da se polako vraća raskoš i luksuz.

- Sve se više koriste i luksuzniji materijali, poput kristala i murano stakla, a kako su takva rasvjetna tijela gotovo u pravilu ekstravagantna, njihova publika nije toliko velika kao ona koja je zainteresirana za minimalizam koji je uvijek sveprisutan i popularan. U tom kontekstu moramo izdvojiti tanke uske led visilice i male visilice stožastih i okruglih formi - kaže Ani i dodaje da su u modi i staklene visilice koje se koriste u dnevnim sobama, blagovaonicama ili iznad šanka.

- Dobra lampa ili dobar luster postaje imperativ u prostoru, ukras, gotovo kao nakit. Nadalje, sve se više koristi indirektna rasvjeta kako bi se dodatno oplemenio prostor i istaknuli detalji - zaključila je Ani Kovačić.

NAJ BOJE

Black flame i karamel su hit nijanse!

Naše sugovornice ističu kako su aktualne boje zlata, bakra i mjedi, s kojima se kroz detalje ostvaruje dojam elegancije i profinjenosti

- Pretjerano korištenje navedenih boja i materijala u interijeru može ostaviti dojam neukusa i kiča. Prema predviđanjima svjetskih blogera, aktualna će biti tamnoplavo/crna boja, tzv. Black flame, te i dalje detalji u boji zlata, bakra i mjedi - objašnjava Ana, a Iva Hirtz najavljuje promjene.

- Dosadašnju pomamu za neutralnim tonovima sive, bež i greige boje mijenja set novih neutralnih, a to su zemljani tonovi i boja kadulje (zagasito zelena s podtonom sive). Od boja koje će biti hit u ovoj godini su sve nijanse zelene (maslinasto zelena, pino zelena, šuma zelena...), senf žuta i oker, zatim plavi tonovi, kraljevsko plava i zelenoplava. Tu su i kombinacije narančasto-crvene, bordo crvene i puderasto roze - nabraja Hirtz.

Puderastu rozu ističe i Marijana Boljat.

- Blijedo roza, koja pruža opuštajući efekt, dopadljiva je čak i za one koji bježe od takvih nijansi. Zamislite samo jednu fotelju od pliša u toj nijansi. Tu je i otmjena tamnoplava koja nam se uvlači u prostor i zaista izgleda neodoljivo, kao i luksuzna petrolej plava - objašnjava.

Martina Bajs navodi nekoliko paleta.

- Nijanse plave s detaljima u fuksiji i u tamnoljubičastim tonovima, zatim 50 nijansi zelene s kojim detaljem plave ili ljubičaste. Tu su i zagasiti tamni tonovi plavozelenih nijansi za zidove i stropove s podovima od sivkastog betona. Crna ima također veliku zastupljenost na zidovima i namještaju uz pokoju fotelju ili detalj u roza ili tamnoljubičastoj. Plava u kombinaciji s detaljima u tamnožutim, narančastim i ciglenim tonovima. I na kraju, predivne ciglene nijanse u kombinaciji s roza i zlatnom bojom - zaključuje.

TOP 5 MUST HAVE DIZAJNERSKIH KOMADA

Arhitektica Ana Bilan Maravić izdvojila je pet dizajnerskih predmeta žudnje s kojima ne možete pogriješiti bilo da ste trendseter ili klasičar

1. SAKé sofa u karamel boji kože, B&B Italia, Piero Lissoni

2. Bon jour stolna lampa u boji bakra, Flos, Philippe Stark

3. IC kolekcija s detaljem od mjedi, Flos, Michael Anastassiades

4. MAD fotelja u Persia tamnoplavoj Notte plišanoj tkanini, Poliform, Marcel Wanders

5. Mondrian sofa s plišanim detaljima i Mondrian stolić sa zlatnim i mramornim detaljima, Poliform, Jean-Marie Massaud

6. Star i Turbine zidni sat, Vitra, George Nelson Hearth i Sun zidni ukras, Vitra, Alexsander Girard

- Wabi-sabi obilježava savršenost u svim svojim nedostacima. To je trend koji se odnosi na nepravilnosti i nesavršenosti u detaljima interijera kao što su vaze, tanjuri, žlice, vilice, posteljina, jastuci, zavjese, stolnjaci od lana i ostalih materijala, zidovi na kojima se boje prelijevaju i sl. - kaže Martina Bajs i dodaje da je srž ovoga trenda skromnost.

- Povezanost s prirodom i njenim svim nepravilnostima, kao i prirodan način izrade predmeta, rukama, a ne strojno.

Foto: Living4media, Art interijeri

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 15:39