Što nas čeka

Top trendovi u uređenju interijera: Prisutnost jednog stila i dalje je top tema

Instagram @keunnoordwijk,  Instagram @pagodainternational
 
 Pagoda International, KEUNN
Koje će boje prevladavati u interijeru, koji će se materijali koristiti i kakav će biti namještaj? Svi odgovori slijede u nastavku.

Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu. Neki se brzo zaboravljaju, neki se iznova vraćaju, a neki se tijekom godina nadograđuju... Tako je u svim sferama dizajna, pa i u onom koji se tiče interijera. Stoga smo odlučili istražiti očekujemo li značajne promjene u odnosu na prethodne.

PRIRODA U INTERIJERU

Prisutnost prirodnih materijala u interijeru i dalje je top tema. Drvo je na prvome mjestu, i to ono na kojem su vidljivi godovi, šare i sve što se donedavno smatralo nesavršenošću, poput kvrga i slično. Uz prošlogodišnji sveprisutni hrast, ove godine naglasak se daje egzotičnom palisandru.

Posebno je na cijeni i drvo s patinom i ono na kojem su vidljivi tragovi iznošenosti ili boje, primjerice ono koje se pretvara u potpuno nove i unikatne dizajnerske komade. Zatim je tu mramor i različite vrste prirodnog kamena, dok popularnom bakru lagano počinje parirati metal zlatnih tonova poput mjedi. Svi nabrojani materijali često se kombiniraju zajedno na istim predmetima.

Govorimo li o drvenim podovima, na velika vrata vraća se način slaganja u obliku riblje kosti. Također, na podu su poželjne i cementne keramičke pločice, ali obaveznih geometrijskih ili ornamentalnih oblika. U kupaonici i kuhinji, pak, "in" su elementi od kvarca, kao što su kada i radna kuhinjska ploča.

Unošenjem prirodnih materijala i biljaka u dom stvara se dojam povezanosti s prirodom, a ujedno i osjećaj topline i sigurnosti za kojim svi težimo.

METALI

Dok god imaju metalni sjaj u kombinaciji čine savršenu simbiozu.

Dosad izrazito neprimjetan materijal, željezo ili lakirani čelik, sada se pojavljuje na raznim komadima namještaja, kod sanitarne opreme, pa čak i pribora za jelo, a sjajno se kombinira sa staklom, mramorom ili drvom.

Apsolutni hit bit će komode od drva i tamnog metala, zatim drveni stolovi s metalnim vintage nogama, a ako su u pitanju fotelje - onda je to koža s metalizirajućim efektom (metallic leather). Za duh glamura, koji je veoma naglašen, dobrodošao je i okvir u boji starog zlata na pojedinim komadima namještaja.

OBLICI

Namještaj od prirodnih materijala i modernog dizajna, ali kakvog oblika? Predviđaju se i čiste linije namještaja, odnosno veliki impakt meksičnog modernizma sredine 20. stoljeća, koji su obilježili dizajneri Pepe Mendoza i Eugenio Escudero.

Od nekih konkretnijih promjena što se tiče pojedinih komada namještaja, komode u budućnosti postati "must have" u domovima.

Također, dobar stolac je kao mala crna haljina, nikad ne izlazi iz mode i nije bitno je li vintage ili je riječ o 'state of the art' tehnologiji. Dobar stolac ili šezlong može nositi čitav interijer jer čak i kad je interijer potpuno dosadan, spašava ga dobar stolac. No, na tržištu se primjećuje i 'revival' davno zaboravljenih predmeta, poput paravana ili klupa.

UZORCI

Prizori iz egzotičnih džungli, divovsko lišće, neobični cvjetovi žarkih boja... Uz geometrijske, upravo će floralni uzorci zavladati interijerima. Također, prisutni će biti i ornamentalni uzorci u tkaninama te eco friendly boje i materijali. Primjerice, indigo plava sa zlatnom, što može stvoriti ornament, ili reljef na komadu namještaja.

DIZAJNERSKE I EKSCENTRIČNE VISILICE

Koliko god voljeli tradicionalne lustere i šandelijere, 2021. je godina suvremenih dizajnerskih stropnih visećih lampi. Među njima, prednjači dizajn Toma Dixona, Rona Gilada, Louisa Poulsena, ali i domaćih studija poput Grupe. Dobro riješena rasvjeta može podići cjelokupni dojam interijera, a ovogodišnji trend svakako je, ekscentričan luster.

VISOKI POSTAMENTI I VELIKI POVRATAK RADNOG STOLA

Iduća zvijezda u dizajnu interijera, idealna je za prazan kut u interijeru. Riječ je o visokom samostojećem pijedestalu na kojem će svoje mjesto naći skulptura, biljka ili lampa s abažurom ili sjenilom za prigušenu ambijentalnu rasvjetu. Što se tiče radnih stolova, nabavite jedan dobar jer oni se vraćaju na velika vrata! Razdoblje rada na laptopu u krevetu je i službeno minulo.

OBAVEZAN RETRO KOMAD ZA GLAMUR

Paralelno s modom, trendovi u uređenju interijera vrlo se često preklapaju. Budući da se u modnom svijetu već neko vrijeme odvija uskrsnuće trendova iz 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, isto pravilo vrijedi i kod uređenja interijera. U svoj dom ubacite retro sjaj s detaljima zlata, mjedi i srebra koji su vrlo popularni, a vašu običnu svakodnevicu začinit će daškom glamura.

BORAVAK I BLAGOVAONICA - CENTAR DOGAĐANJA

Užurbani stil života i razvoj tehnologije nekako nas je postepeno udaljio od provođenja vremena s najmilijima. U 2021. godini na tome polju, dogodit će se najveća promjena.

Corona virus nas potiče da se okrenemo klasičnom uređenju blagovaonskog dijela s centralnim stolom koji će ponovno uvesti u modu zajednička obiteljska druženja za objedom. Također, svjedoci smo da su unatrag nekoliko godina razni tehnički gadgeti preuzeli ulogu 'dekoracija' glavne, dnevne sobe. To bi se u ovoj godini polako trebalo početi mijenjati. Dnevni boravak ponovno postaje glavna zona za obiteljska druženja i okupljanja.

PERSONALIZIRANI DETALJI

Kojim detaljima podići dojam? Dominantnim zastorima, tepisima, vazama i ukrasima pomalo povijesnog štiha u modernom interijeru, resicama na platnu od namještaja; vintage opremom, ogledalima s bogatim okvirima... Hit su neobični ukrasi - predmeti inspirirani etnografskim naslijeđem pomalo zaboravljenih drevnih plemena. A ako želite pritom i nešto zaraditi, nabavite vodič 'Miller's Antiques & Collectables'. Možda neki od takvih predmeta i sami posjedujete u nekoj prašnjavoj kutiji na tavanu. Čini li se i vama da ljudi čeznu za individualnošću? Nabavite personalizirane detalje, primjerice sjenilo rađeno po mjeri ili tkaninu s digitalnim otiskom.

OSVIJEŠTENOST

Nastavlja se trend prenamjene, redizajna i ponovnog iskorištavanja pojedinih komada namještaja. Nastavite birati sofe kojima se tapecirung može lako promijeniti, a završne obrade namještaja neka budu pogodne za jednostavno prebojavanje ako vam dosadi originalna boja.

Filozofija 'one man's trash is another man's trasure', odnosno 'nekome smeće, drugome put do sreće, odnosno blago' danas je najjasnije izražena u brazilskom dizajnu često izrađenom od prefabriciranih dijelova ili otpada koji je pronašao svoj put do najboljih svjetskih galerija. A radi se o namještaju izrađenom od odbačene tkanine, uzoraka tepiha, remenja, užadi, plastike i slično.

TEKSTIL

Napokon prestaje vladavina pliša, a prirodni materijali poput pamuka i vune dobivaju na važnosti.

Tekstilni gurui često svoje muze traže u autohtonim majstorima i zanatima širom svijeta. Indie novotarije su najnoviji izvor u dizajnu tekstila, a nalazimo ih u trendovskim boutique showroomovima i salonima u velikim metropolama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:00