CapitaSpring

Toranj visok 280 metera sa zelenom oazom koja u sebi krije preko 80 000 biljaka

 Finbarr Fallon
Smješten u srcu financijske četvrti Singapura neboder doseže 280 metara visine i trenutno je jedna od najviših zgrada u gradu

Nakon četiri godine izgradnje, biofilni neboder ‘CapitaSpring‘ grupe Bjarke Ingels (BIG) i ureda Carlo Ratti Associati (CRA) sada je dovršen. Smješten u srcu financijske četvrti Singapura, novoizgrađeni neboder doseže 280 metara visine i trenutno je jedna od najviših zgrada u gradu – prenosi Designboom.

image
Finbarr Fallon
image
Finbarr Fallon

Biofilni toranj mješovite namjene CapitaSpring službeno je dovršen za CapitaLand Development (CLD), CapitaLand Integrated Commercial Trust i Mitsubishi Estate. Do sada je više od 99% uredskog i prodajnog prostora u neboderu od 8690 kvadratnih metara zauzeto, a odlikuje ga dinamična igra ortogonalnih linija, bujnog zelenila i kontrastnih tekstura. Na nekoliko točaka, okomiti elementi koji čine vanjski dio zgrade razdvojeni su kako bi pružili pogled na zelene oaze koje izviru iz baze, jezgre i krova nebeskih vrtova. Naglašavajući reputaciju Singapura kao vrtnog grada, u tornju se nalazi više od 80 000 biljaka s omjerom zelene površine većim od 1:1,4.

image
Finbarr Fallon
image
Finbarr Fallon

- Kao netko sa singapurskim nasljeđem, bio sam počašćen i ponizan mogućnošću da doprinesem evoluciji arhitekture u Singapuru koja se u posljednje vrijeme izražava kao izrazit spoj suvremenog i tropskog. U našem dizajnu to se očituje kao besprijekoran prijelaz između vrta i grada, artikuliran u fasadama i nizu bujnih spiralnih vrtova koji povezuju različite programe i ispunjeni su sadržajima koji predstavljaju spektar korištenja. - kaže Brian Yang, glavni partner, Bjarke Ingels Group (BIG).

Prvih osam katova tornja i nudi razne pogodnosti poput bazena, jacuzzija, staze za trčanje, teretane, društvene kuhinje, dnevnog boravka za stanare i roštilja. Najviši katovi rezervirani su za vrhunske uredske prostore s prekrasnim pogledom na rijeku Singapore i Marina Bay.

image
Finbarr Fallon
image
Finbarr Fallon
image
Finbarr Fallon

- Budući da je CapitaSpring danas otvoren za javnost, ponosan sam na to kako smo poboljšali javne prostore kroz zgrade, stvarajući najbolje iskustvo za sve korisnike, koristeći tehnologiju i neviđenu integraciju s prirodnim elementima.- ističe Carlo Ratti, osnivački partner, CRA.

U središtu zgrade, između uređenih prostorija ureda i stanova, izranja ‘Zelena oaza‘, vrt na otvorenom od 35 metara koji može služiti za rad, ležerne šetnje, slobodno vrijeme, fitness i okupljanja. Zelena oaza kombinira glatkoću suvremene arhitekture s tropskom prirodom. Okomitom integracijom prirode u arhitekturu projekt zadovoljava prostorne zahtjeve lokacije i pruža stanarima i stanovnicima obilan pristup zelenim površinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 03:03