PIÑATEX GROZNICA

Torbe od ​ananasa s hrvatskim potpisom: Iza brenda My My Concept stoji svestrana Mirka Majoli

 My My Concept

Izrađujući unikatne proizvode od vlakana lišća ananasa, ova bivša novinarka uspješno je i hrabro zakoračila u modnu industriju.

Znate li što je Piñatex? Inovativan materijal načinjen od vlakana lišća ananasa, koji se naziva i veganska koža, budući da da ima sličnu teksturu životinjskoj koži, no puno je superiorniji kad je u pitanju održivost. Za njegovu proizvodnju nisu potrebna dodatna gnojiva, pesticidi, ekološki je prihvatljiv, a raznolikost boja postiže se prirodnim pigmentom. Toliko je izdržljiv da čini odličnu alternativu koži za presvlake namještaja dajući mu atraktivnu, rustikalnu notu. Ipak, više se koristi u modnoj industriji te se od njega izrađuju odjeća, torbe, cipele, nakit...

Unazad nekoliko godina na hrvatsko je tržište na kapaljku stiglo tek nekoliko stranih brendova koji nude modne dodatke izrađene od tog materijala, no danas s ponosnom predstavljamo proizvod od Piñatexa s domaćim potpisom!

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

RADIONICE

Riječ je o torbama brenda My My Concept, iza kojeg stoji svestrana Mirka Majoli, prije svega naša bivša kolegica, koja se nakon više od 20 godina rada u novinarstvu odlučila osamostaliti te svoj hobi pretvoriti u vlastiti posao. Po struci je zapravo profesorica komparativne književnosti i filozofije, no uvijek je imala potrebu za kreativnim izražavanjem i stvaranjem . Završila je radionice izrade nakita, restauriranja starih predmeta, tečajeve šivanja...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

O njenim predivnim kožnim posudama za biljke EMArt već smo pisali, no ovog nas je puta zanimalo kako je počela izrađivati torbe.

- Ako me pitate za prvu torbu koju sam izradila, prisjećam se jedne koju sam napravila kao osmoškolka. Materijal nisam zašila dovoljno čvrsto, pa mi je naramenica od torbe, trčeći do škole - pukla. Bilo je to moje prvo, doduše neuspješno, modno predstavljanje - smije se i dodaje kako ju je, istraživajući materijale i čitajući modne časopise, zaintrigirala cijela priča oko samog nastanka Piñatexa.

- Bilo mi je jasno da je riječ o nečem kvalitetnom jer ga koriste i velika modna imena. Uz to je prava alternativa koži, vrlo izdržljiv i idealan je material za ono što izrađujem. Odlučila sam ga nabaviti. I zaista, ne ljuska se kao neki umjetni materijali. Što je stariji, dobiva bolju patinu, postaje mekaniji i finiji - kaže.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

IZNENAĐENJE

Osim Piñatexa, koristi i eko kožu jer je cjenovno puno prihvatljivija, a s obzirom na to da se zalaže za održivost i recycling/upcycling filozofiju, koristi i već upotrijebljene materijale. Ima tu svega, starih zračnica, špaga, odjeće koju para i ponovo prespaja... Često radi višenamjenske torbe koje se vrlo jednostavnim prespajanjem naramenica, kopči i karabinera mogu pretvoriti u ruksak. Svaka je torba unikatna, što je i najveći izazov u njihovu stvaranju.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Imam u ladicama nekoliko šablona koje su mi uvijek mjera za dimenziju određenih modela torbi, ali kako često specifičnost torbe postižem spajanjem materijala, one mi služe samo kao okvir. Krajnji ishod je uvijek iznenađenje - zaključuje.

My My Concept torbe mogu se vidjeti i kupiti u Mirkinom showroomu u Ulici Vojina Bakića 10 u Zagrebu te u Dubrovniku u modnom ateljeu u hotelu Royal Ariston. Cijene se kreću od 350 kuna, a sve ovisi o materijalu i veličini te samoj izradi torbe.

Više na mymy-concept.com

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SVE POČINJE NA FILIPINIMA

Patent potpisuje ​Carmen Hijosa

Proizvodnju i naziv Piñatex patentirala je španjolska poslovna žena Carmen Hijosa, koja je pokušavala napraviti proizvod što sličniji pravoj koži. Piñatex je kvalitetan, lagan, a istovremeno nevjerojatno čvrst, podatan i privlačan. Proizvodni proces započinje na Filipinima, gdje lokalni farmeri skupljaju lišće ananasa, a tvrtka Ananas Anam, kao jedina koja ga proizvodi i isporučuje, ga koristi i ekstrahira vlakna kako bi stvorila Piñatex. Zatim se otprema u Španjolsku, gdje se posebnim postupkom prerađuje te se pakiran u rolama isporučuje diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 13:09