Zanimljivo i neočekivano

Tradicija ili moderna? Ovogodišnjim izborom božićnog dekora iznenadite sve

 TETIANA SOARES/GETTY IMAGES
Što kažu božićni trendovi kićenja drvca i ukrašavanja doma za ovu godinu?

Ističu se otkačeni ukrasi, prirodni aranžmani, tematske dekoracije... Što god odaberete, uvjereni smo da će blagdanska sezona 2023. biti nezaboravna.

Božić je pred vratima, a vi još nemate inspiraciju za prigodni dekor i već se panično pitate što je ove godine uopće u trendu? Dok tragate za kutijama u koje ste spremili lanjske ukrase, među kojima su vrlo vjerojatno i dekoracije za koje ste sentimentalno vezani, a koje koristite svake godine (čitajte: onaj anđeo od role taoletnog papira kojeg je izradilo vaše dijete u prvom razredu), razmislite jeste li spremni ove godine izaći iz okvira i kreirati blagdansku atmosferu koja će iznenaditi i zabaviti velike i male?

Jedan od najvećih ovogodišnjih božićnih trendova taj je da ljudi sve više ukrašavaju više od jednog drvca u svom domu: osim tradicionalnog stabla za dnevnu sobu, sve su češća stabla za ulaz, spavaću sobu, manja stabla za djecu... No, ponekad je i jedan mini bor s nenametljivim lampicama dovoljan za blagdansku atmosferu. Ipak, u adventsko vrijeme dopušteno je malo pretjerati, stoga smo izdvojili zanimljive prijedloge za neočekivani božićni dekor.

image
KAUFMANN, IBEN BOLLING/LIVING4MEDIA

Boja karamele, tirkizna ili klasična crvena?

Sve prolazi! Pod ovogodišnjim božićnim trendovima posebno se ističu narančasta i sve nijanse smeđa (s naglaskom na boju karamele), dok se oni hrabriji mogu odlučiti za neočekivanu ružičasto-zlatnu kombinaciju ili dominaciju plavih nijansi. Spominju se tirkizna, pastelna ili pak kombinacija plavo-zelena i plavo-srebrna. S druge strane, klasičari se uvijek mogu osloniti na tradicionalnu crvenu, dodati joj malo bijele, zelene, zlatne...

Snježnu čaroliju kreirat ćete umjetnim snijegom i zimskim motivima poput klizaljki i pahuljica, za šumsku priču potrebne su borove grane, mahovina i cvijeće, a za modernu farmu karirani uzorak, krzno, slama...

image
/SHUTTERSTOCK

Zeleno je moto održivog Božića

Ekološki božićni trendovi naglašavaju korištenje recikliranih materijala, prirodnih elemenata i energetski učinkovite rasvjete. LED svjetla su zbog svoje energetske učinkovitosti bolja od standardnih žarulja sa žarnom niti. Ovaj trend ne samo da smanjuje utjecaj na okoliš, već i dodaje osobni pečat božićnim ukrasima.

Što se tiče drvca, iako možda mislite da je kupnja pravog božićnog drvca najbolji način da smanjite svoj ugljični otisak, to možda nije slučaj. U stvarnosti, ciklusom uzgoja i sječe božićnih drvaca, a zatim njihovim slanjem na odlagalište nakon završetka blagdana, stvara se znatna količina ugljičnog dioksida. Iz tog proizlazi da kupnja visokokvalitetnog umjetnog drvca može imati najmanji utjecaj na okoliš.

image
BJARNI B. JACOBSEN FOTOGRAFI/STARS UNITE EUROPE

Šumska i cvjetna čarolija

Umjesto tradicionalne crvene i zelene, nježni zemljani tonovi mogu započeti vaš Božić i stvoriti bogat, ugodan ambijent. I to ne nužno na drvcu. Osmislite razne kutke u domu, od prozorskih klupica do kuhinjske površine, police u boravku, komode u hodniku... I svečano dekorirate blagdanski stol.

Budite ekološki osviješteni, ove godine koristite reciklirane materijale, prirodne elemente i energetski učinkovitu rasvjetu

Ne možete pogriješiti s temom božićnog sela ili moderne farme s kariranim uzorcima i ukrasima od drveta, krzna, slame i filca, rustikalnim detaljima te motivima kućica, prirode i raznih likova, ili pak sa šumskim temom koji ćete postići sa suhim lišćem, zimzelenim raslinjem, borovim granama, mahovinom, češerima, bobicama i cvijećem (suhim i živim).

Cvjetni motivi ove se godine zaista se ističu u ovogodišnjim božićnim ukrasima, od svečanog stola do papira za zamatanje darova. Od božićnih zvijezda i božikovine do neobičnih cvjetova poput amarilise i hortenzije. Šumska tema može podrazumijevati i životinjske likove, a ako želite zimsku čaroliju poslužite se umjetnim snijegom.

image
/SHUTTERSTOCK

Originalno i teatralno

Odvažite se na malo nekonvencionalne ukrase za drvce. Primjerice, glamurozni izgled možete postići pozlaćenim perjem, mašnama i okvirima za fotografije; ako su vaši ukućani ljubiteljskog slatkog - za vas su slatkiši od bombona, ali i sitni suhi kolačići čiji će se miris širiti domom. Alternativno, možete se odlučiti i za ukrase koji svojim oblikom podsjećaju na kolače, sladoled, hot-dog... Otkačeni i funky trenutak možete dodatno ostvariti vintage ukrasima i ornamentima, dok ćete za dozu humora, ovisno o vašim zanimanjima i hobijima, poslužiti dekoracijom u obliku nogometnih i košarkaških rekvizita, štikli, kasetofona, gnomova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:03