SVE SE MOŽE, SAMO...

"Tradicionalni" štednjak vs indukcijska ploča: Kako obogatiti kuhanje na indukcijskim pločama

 Shutterstock
Donosimo nekoliko proizvoda koji omogućuju roštiljanje u kuhinji, korištenje nemagnetnih posuda ili pripremu toplog napitka u čajniku

U posljednjih nekoliko godina jasno je da indukcijske ploče polako istiskuju sva druga kuhališta, a to nije neobično s obzirom na sve njihove prednosti. Indukcijska kuhališta stvorena su da budu praktična i učinkovita, a k tome su elegantna zbog svog nenametljivog izgleda i vrlo se lako čiste. Od svih načina ona najbrže zagrijavaju zato što se indukcijom temperatura prenosi izravno u magnetsko posuđe. Neki modeli imaju i spojne funkcije koje omogućuju spajanje dviju ili više zona za kuhanje u jednu na kojoj se mogu koristiti i najveći lonci i posude za kuhanje. Kod indukcije se toplina stvara u dnu posuđa, a to se postiže pomoću stvaranja elektromagnetskog polja koje se aktivira kad se posuđe nalazi u zoni kuhanja i stvara se toplina koja se prenosi na hranu.

image
Kod indukcije se toplina ne prenosi izravnim kontaktom vatra - posuda, nego elektromagnetskim prijenosom. Kad se posuđe ukloni, prijenos topline prestaje isti trenutak pa se i sama površina brzo hladi
Shutterstock

Razlika od "tradicionalnih" štednjaka jest u tome da se kod indukcije toplina ne prenosi direktnim kontaktom vatra - posuda, nego elektromagnetskim prijenosom. Kad se makne posuđe, prijenos topline prestaje istog trena, te se i sama površina brzo hladi. Zbog činjenice da direktno grijete posuđe dolazi do manje potrošnje energije, a i novca. Sve ovo vlasnicima indukcije je već više ili manje poznato, kao i to da za ovakve ploče treba birati posebno posuđe s magnetnim dnom.

image
Indukcijska kuhališta stvorena su da budu praktična i učinkovita, a k tome su elegantna zbog svog nenametljivog izgleda i vrlo se lako čiste
Shutterstock

Osim lonaca i tava, asortiman proizvoda za indukcijske ploče svakim je danom sve raznolikiji, pa tako u ponudi možemo pronaći čajnike, posude za mlijeko, džezve, wok... Donosimo vam neke od manje uobičajenih dodataka za indukcijske ploče.

image
Klarstein Delicatessa Grill Pan, 43,5 x 23 cm, 959 kn, www.electronic-star.hr

1. GRILL PLOČA

Grill, tj. roštilj ploča pretvara indukcijsku ploču u vrući roštilj za pripremu sočnog mesa ili povrća s roštilja. Ovo je idealan dodatak indukcijskim kuhalištima s fleksibilnom zonom. Jednostavno postavite ploču na fleksibilnu zonu i možete roštiljati u kuhinji! Postoje modeli koji su cijelom dužinom rebrasti, ali i oni gdje je polovina ploče rebrasta, a druga polovina glatka. Površine svih su uglavnom obrađene premazom koji sprečava lijepljenje i lako se čisti. Ručke omogućuju jednostavno i sigurno rukovanje.

image
KEN HOM CLASSIC non-stick čelični mini wok s drvenom drškom/20 cm, 154 kn, www.lonciipoklopci.hr

2. WOK

Ljubitelji woka sigurno su se zapitali hoće li moći pripremati svoje omiljeno azijsko jelo na indukciji, a odgovor je potvrdan. Iako na tržištu postoje wokovi u gotovo svim veličinama, nama je za oko zapeo ovaj simpatični u mini izvedbi i model s postoljem koji osigurava ravnomjernu raspodjelu topline, ali i intuitivno baratanje wokom.

image
Promis čajnik TMC17D, 3l, 191 kn, www.mall.hr

3. ČAJNIK

Prelazak na indukciju ne znači da se morate odreći svog omiljenog rituala. Priprema čaja u čajniku moguća je i na ovakvom kuhalištu, a na tržištu postoji dobar izbor raznih čajnika. Ovaj koji smo odabrali izrađen je od nehrđajućeg čelika. Volumen mu je tri litre, ima poklopac koji se lako uklanja za provjeru vode te mehaniku razvijanja zviždaljke iz izljevnice, zvučni signal pri vrenju i toplinski izolirane ručke.

image
XAVAX indukcijska adapter ploča, 23.5 cm, 225 kn, www.lonciipoklopci.hr
XAVAX

4. ADAPTER ZA INDUKCIJSKU PLOČU

Adapter za indukcijsku ploču služi za korištenje nemagnetnih posuda za kuhanje na indukciji. Adapter ploča provodi toplinu za kuhanje na posude za kuhanje koje nisu predviđena za indukcijske ploče. Pogodna je za aluminijsko, inox, stakleno, bakreno i keramičko posuđe. Adapter je načinjen od aluminijske jezgre u sendviču od nehrđajućeg čelika.

image
Džezva Rosmarino Pour & Cook II, 700 ml, 100 kn, www.vitapur.hr
Pour & Cook

5. DŽEZVA

I uz more modernih gadgeta, velik broj ljudi i dalje najviše voli uživati u klasičnoj turskoj kavi. Stoga je prava džezva neizbježna bez obzira na kuhalište. Naravno da su džezve za indukciju prisutne na tržištu, te ih ima u više zapremina.

image
Ovalni pekač s poklopcem Stone Legend CopperLUX, 6l, 120 kn, www.delimano.hr

6. RAZNI PEKAČI

Ovalni pekači koji pogoduju indukcijskim pločama sa spojnom funkcijom također su zastupljeni u asortimanu brojnih trgovina. Dolaze u raznim varijantama, veličinama i materijalima završne obrade, a nama je za oko zapeo ovaj u koji se tekućina može naliti u čep poklopca a da se hrana ne otklapa.

image
GUNSTIG, podmetač za lonac, magnetski, crvena/tamnosiva, 39,90 kn, IKEA
IKEA

7. MAGNETSKI PODMETAČI

I za kraj jedan gadget koji nije za samu indukciju, nego za posuđe s magnetnim dnom. Naime, ovaj podložak za vruće lonce ima u sebi neodimij, pa prianja za dno lonaca te se tako podmetač može prenositi skupa s posudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:41