URADI SAM

Tražite jednostavniju i jeftiniju alternativu zidnim tapetama? Evo što možete učiniti

 Esteban Cortez
Klasnične zidne tapete su omiljeni trik dizajnera, ali postoje rješenja koja daju isti rezultat, a puno su pristupačnija

Privremena zidna tapeta odnosna ona koja se može lako ukloniti je omiljeni trik dizajnera, zaljubljenika u dekoriranje i ostalih koji svojim zidovima žele dodati boju i uzorak. Izvrsno je rješenje za iznajmljivače ili ljude koji vole često mijenjati izgled svog prostora. No privremene zidne tapeta imaju i lošu stranu: mogu biti jako skupe.

Klasične trajne zidne tapete mogu biti jeftinije od privremenih, ali i one imaju i lošu stranu: trajne su.

Srećom, ne morate birati između jednih ili drugih, nego se odlučite za treću opciju. Odlučite se na svoj zid postaviti tkaninu umjesto tapeta.

image
Ashley Poskin

Vješanje tkanine na zidove umjesto tapeta nije novi koncept, ali poprilično je zapušten. Iako nedovoljno cijenjen ovaj koncept ima puno prednosti naprimjer nudi potrebnu teksturu. Zidne tapete mogu biti u nevjerojatnim uzorcima i stilovima, ali zid prekriven tkaninom može ponuditi nešto što standardne pozadine ne mogu: teksturu i mekoću. Tekstura zaista može promijeniti kako se osjećate u nekoj sobi i ako je to ono što želite, s ovim je vrlo jednostavno to i postići.

image
Esteban Cortez

Mekoća koju tkanina može donijeti na zid također vam može pomoći da atmosferu u svom prostoru pretvorite u opuštajuću oazu. Ostale prednosti su da je ovo vrlo jeftino rješenje. Kupiti nekoliko metara tkanine u lokalnoj trgovini tkanina definitivno je jeftinije od jedne privremene zidne tapete. Također možete prenamijeniti prevelike zavjese ili druge materijale od tkanine koje već posjedujete i aplicirati ih na zid.

Ovaj postupak omogućuje spontanost. Tkaninu je vrlo jednostavno ukloniti sa zidova (čak i ako koristite tekući škrob da biste ih prilijepili na zid), pa ako želite naknadno preuređivati nemate brige sa skidanjem tkanine.

Postavljanje je izuzetno jednostavno. Postupak nanošenja tapeta može biti naporan. Postupak nanošenja tkanine na zidove nije.

Evo nekoliko načina za postavljanje tkanine na zid.

image
Ashley Poskin

Da biste na zid nanijeli tkaninu, trebat će vam:

  • Tkanina po izboru
  • Pribadače
  • Nož
  • Valjak ili kist za boju
  • Ravnalo
  • Pasta za zidne tapete ili tekući škrob (pastu za tapete upotrijebite za trajnu primjenu, tekući škrob upotrijebite za čvrstu aplikaciju, ali koja bi mogla na kraju biti uklonjena)

Nanesite tanki sloj paste za tapete i zalijepite tkaninu pribadačama. Nakon što postavite tkaninu, nanesite završni sloj paste valjkom i uklonite višak paste ili mjehurića ravnalom. Ostavite da se osuši i odrežite višak tkanine s nožem.

Kako napraviti polutrajni zid od tkanine

image
Young House Love

Za polutrajni zid od tkanine, trebat će vam:

  • Tkanina po izboru
  • Klamerica
  • Nož
  • Pribadače (nije obavezno)

Započnite u gornjem kutu zida i zaklamajte tkaninu na svakih nekoliko centimetara, možete se poslužiti i pribadačama da pričvrstite tkaninu prije nego ju zaklamate. Jednom kada ste pričvrstili tkaninu odrežite višak uz pomoć noža. Kada i ako ste spremni za uklanjanje, jednostavno izvucite spajalice i po potrebi zakrpite rupe na zidu.

image
Eve by Designs

Kako napraviti nimalo trajni zid od tkanine

Još jedna jedinstvena stvar u vezi s tkaninom umjesto tapeta je da ju ne morate uopće nanositi na zid. Smjestite tkaninu na velike okvire za slike ( ili sami izradite okvir) i postavite na zid. Ovim postupkom dobit ćete i teksturu i mekoću zida, a da ne morate ništa naknadno uklanjati. Na poveznici možete pogldati kao napraviti svoju umjetninu od tkanine diy-shower-curtain-wall-art.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:25