INSPIRACIJE KOJE ĆE VAS ODUŠEVITI

TREND BROJ 1. Tapecirana uzglavlja

Sve što ste ikada htjeli znati o tapeciranim uzglavljima i krevetima. Saznajte koje su prednosti i mane ovakvog tipa kreveta, koji su materijali hit, može li se pretapecirati postojeći krevet, inspirirajte se  primjercima s Instagrama i još mnogo toga...

Tapecirani kreveti, a posebno uzglavlja, trenutačno su jedan od najvećih trendova u svijetu interijera. Uzglavlja su nadišla samo dio oko naših glava i počela su se uzdizati prema gore, sežući gotovo i do stropa, te na taj način daju prostoriji posebnu, glamuroznu notu. Htjeli smo doznati sve što je važno o ovim upečatljivim elementima koji krase moderne spavaće sobe, pa smo se uputili k onima koji su, kako bi se narodski reklo, 'doktorirali' na ovim temama, stručnjacima iz tvrtke Perfecta Dreams, te smo im postavili najčešća pitanja koja zanimaju naše čitatelje.

Kakva mogu biti tapecirana uzglavlja?

Tapecirana uzglavlja mogu biti standardna, vezana uz bazu samog kreveta ili vanstandardna, zidna uzglavlja koja mogu biti rađena po mjeri i željama kupaca.

Standardna uzglavlja razlikuju se po dizajnu i dimenziji te se kupuju uz model kreveta, jer su vezana uz samu njegovu bazu. Takva uzglavlja ujedno su jedan od oslonaca kreveta, osiguravaju njegovu čvrstoću i kompaktnost te se na zahtjev kupca mogu tapecirati i sa stražnje strane ako krevet stoji slobodno u prostoru, nevezan uz jedan od zidova spavaće sobe.

Nestandardna uzglavlja se uglavnom pričvršćuju na sam zid, a potom imaju prihvat baze kreveta na definiranim pozicijama. Ovakvi kreveti su vezani isključivo uz zid, njihovo pomicanje u prostoru nije moguće jer je fiksirano zbog nosivosti (osim prilikom održavanja i čišćenja koje je moguće). Najčešće su ovakva uzglavlja impresivna i dominiraju spavaćim prostorom te čine sobu toplijom i zanimljivijom. Mogu se raditi po mjeri i “ići” u širinu i visinu, ali rješavaju i najveće izazove, kosine u prostoru.

Smaragdna i boja konjaka su poželjne

Iako se hrvatski kupci često odlučuju na kupnju tapeciranih kreveta u neutralnim bojama poput bež, sive ili smeđe, u posljednje vrijeme bilježi se trend kupovine boja koje nisu uobičajene. Maslinasto zelena ili smaragdna boja tkanine u dekoru pliša te eko koža u boji konjaka sve su traženije boje koje su vjerojatno popularnost stekle pod utjecajem zapadnih trendova i popularnih sajmova namještaja. Kreveti se mogu naručiti u širokoj paleti boja i tkanina, od žute boje, boje lososa, narančaste, tirkizne, zelene, žarkocrvene, plave pa do neutralnih boja i nijansi.

Koje su im prednosti?

Uzglavlja tapeciranih kreveta su, prije svega, udobna i topla. Uz samu estetsku komponentu njihov dizajn omogućuje prilagođavanje željama kupaca, koje sežu od izbora teksture tkanine i vrste do boje. Tapecirana uzglavlja su upravo ono što hrvatsko tržište sve više traži, postala su svojevrstan “state of mind”, izraz autentičnosti, osobnosti. Prava su poslastica za ljude koji žele nešto više od jednog od milijunskih primjeraka koje imaju apsolutno svi u svijetu. Udobnost tapeciranih uzglavlja omogućuje mekanu podršku za glavu, za spavanje, ali i za čitanje u krevetu. Tapecirane baze box spring kreveta omogućuju bolju udobnost i savršenu potporu za spavanje i položaj kralježnice prilikom spavanja, za razliku od standardnih drvenih elastičnih podnica u drvenim krevetima. Upravo takve podnice često imaju prevelike razmake između letvica koje su iznad preporučenih, a utječu na kvalitetu sna i habanje madraca.

Koje su im eventualne mane?

Eventualna mana tapeciranih kreveta je održavanje. Iako postoje tkanine koje se lako održavaju, kao što je Aqua Clean, te eko koža, najljepši i najširi izbor je među tkaninama koje nisu perive. No, s obzirom na to da su spavaće sobe ionako naša zaštićena zona, u kojoj imamo visoke higijenske uvjete, ne bi trebalo biti problema.

Može li se postojeći krevet tapecirati tj. pretapecirati?

Nažalost, ne može. Često je konstrukcija samog tapeciranog kreveta drugačija od običnog te se radi sa standardiziranim elementima. Vrijednost takvog tapeciranja bi nadmašila vrijednost gotovog tapeciranog kreveta, a iziskuje više sati i angažmana tapetara od standardiziranog, pa se samim time ne isplati.

Zašto kupiti tapecirani krevet?
  • Estetski razlozi
  • Funkcionalni i ergonomski razlozi: veća udobnost i kvaliteta u odnosu na standardne krevete
  • Tapecirana uzglavlja pružaju udobnost i mekanu potporu za glavu
  • Na takvim krevetima užitak je spavati, ali i sjediti i, primjerice, čitati
  • Često smo u spavaćim sobama oskudnije odjeveni, prolazimo skučenim prolazima bosi.
  • Svatko tko je zapeo bosom nogom za drveni krevet, zna kakva je to bol
  • Tapecirani kreveti su manjih vanjskih dimenzija nego drveni kreveti, s velikim profilima i okvirima
  • Nestandardna uzglavlja koja su rađena po mjeri mogu se prilagoditi svakom prostoru, potkrovlju, zahtjevnom prostoru po širini...
  • Mogu omogućiti prilagodbu električnih instalacija prema željama kupaca. Utičnice se mogu montirati čak unutar samog uzglavlja

Kakvi se tapecirani kreveti najviše kupuju?

Iako postoji puno prednosti box spring kreveta, najčešće se kupci odlučuju za one koji imaju spremište u bazi na bilo koji način, ili s ladicom za spremanje stvari ili s podiznom podnicom koja iskorištava prostor u bazi kreveta za skladištenje. Trendovi modernog načina života bitno su utjecali na to. Rast cijena nekretnina utječe na racionalno iskorištavanje prostora i prilagođava se sobama malih kvadratura.

Kakvi se madraci preporučuju uz ovakva uzglavlja i krevete?

Razvoj madraca u posljednje vrijeme je sve više pod utjecajem visokih, američkih madraca. Sve se više traže madraci tzv. premium udobnosti koji imaju više slojeva, više korištenih i kombiniranih jezgri. Box spring kreveti dolaze u kompletu s madracem i nadmadracem. Kupac često odabire nadmadrac za završni osjećaj udobnosti, no neki kreveti dolaze samo s box spring bazama i omogućuju kupcu da koristi madrac prema vlastitoj želji.

Kakve posteljine se kombiniraju uz tekstilom presvučene krevete?

Bitno je reći da se na box spring krevetima koriste plahte s gumicama na uglovima. U posljednje vrijeme trendovi pri izboru završnog izgleda vašeg kreveta s posteljinom prate korištenje prirodnijih materijala koji se lako održavaju. Upravo opuštena i prirodna tekstura materijala kao što je lan omogućuje lako održavanje (po mogućnosti bez potrebe za peglanjem) koje prati naš užurbani stil života. Naravno, najprodavaniji je i dalje 100% pamuk koji će uvijek držati svoju poziciju.

Hit materijali

Općenito se materijali za tapeciranje mogu podijeliti u dvije skupine: koža (prava ili eko) i tkanina. Eko kože dolaze u raznim imitacijama kože te imaju teksture u boji i reljefu, sitnije ili izraženije. Tkanine moraju biti visokokvalitetne, testirane na habanje, piling i gorivost. Poneke teksture tkanina koriste nekoliko različitih nijansi slične boje i čine uzorak zanimljivijim, a neke su površinski jednoličnije, gdje više boja dolazi do izražaja. Postoje i opcije s dvije različite teksture tkanina koje se mogu koristiti kod istog kreveta. Ona s jačom teksturom koristi se za tapeciranje uzglavlja, a jednostavnija verzija iste tkanine u istoj boji koristi se pri tapeciranju baze kreveta. Postoje i modeli kreveta koji koriste kombinaciju tkanine i eko kože na uzglavlju

Postoje li neka pravila kakva treba biti soba ili stil sobe u koju se stavlja ovakav krevet ili uzglavlje?

Upravo kod tapeciranih kreveta možete biti lišeni svih pravila. Zato što želite biti drugačiji i unikatni, u ovakvim spavaćim sobama koristit ćete i kombinirati različite stilove. Možda ćete kod ovakvih kreveta biti odvažniji u kreiranju vaše jedinstvene sobe, obojiti dominantni zid u izraženiju boju, koristiti fototapetu ili zaokružiti bogatstvo teksture tkanine s naglascima na rasvjetnim tijelima u popularnim zlatnim ili bakrenim tonovima. Upravo u ovakvim sobama pravila ne postoje. Spavaće sobe se više ne kupuju u kompletu, da ormar, krevet i noćni ormarići odgovaraju jedan drugome. Možda ćete kombinirati metalni industrijski noćni ormarić, krevet u smaragdnoj baršunastoj tkanini i bijeli ugradbeni ormar s kliznim vratima.

Foto: Perfecta Dreams, Guliver/Living4 Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2024 05:45