dani arhitekata

Trideset posto manje arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Hrvatskoj

 Dani arhitekata
Lea Pelivan i Zoran Boševski ukazali su da provedba arhitektonskog natječaja nije trošak, nego investicija u budući izgrađeni prostor

Na drugoj sesiji Dana arhitekata 5.1 - Javni arhitektonski natječaji - budućnost raspravljalo se o problematici arhitektonskih natječaja te su se razmatrale mogućnosti poboljšanja okvira njihove provedbe.

Teme javnih i privatnih natječaja predstavljene su u dva programska bloka programa, a cjelokupni je program pratilo 330 sudionika putem platforme Zoom.

Lea Pelivan i Zoran Boševski u uvodu su ukazali na to da provedba arhitektonskog natječaja nije trošak, nego investicija u budući izgrađeni prostor.

image
Dani arhitekata

U dva stupnja

- Prisutan je konstantan pad arhitektonskih javnourbanističkih natječaja od 30 posto u posljednjih šest godina. Pritom je 75 posto javnih natječaja, a preostalih 25 posto je privatno, najčešće vezano uz odredbe prostornih planova uređenja gradova ili GUP-ova. Dominantan je broj natječaja u Zagrebu, manje u drugim gradovima, a najmanje u manjim sredinama - rekla je Lea Pelivan.

Predstavnicima privatnih investitora Tihomil Matković je rekao da DAZ za njih može organizirati natječaj na kojem bi imali bolji nadzor nad odabranim projektom

Moglo se čuti da natječaji za velike javne projekte iznose oko 0,5 posto ukupnog projekta, a za privatne to ispadne oko 10 posto investicije. Pritom je korist od natječaja velika za sve. Razgovaralo se o tome što sve mogu biti prepreke i kako se takve natječaje još može unaprijediti. Mogla bi se, primjerice, dodati jača izrada ekonomske procjene investicije.

Spomenuo se i natječaj u dva stupnja, kada bi u drugom krugu odabrani natjecatelji mogli, kao u nekim zemljama, razgovarati s investitorima. Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, komentirao je da to ne bi bilo idealno, ali da bi se mogli naći predstavnici investitora ili žirija za komunikaciju investitora u drugom krugu natjecanja. U Sloveniji imaju u procesu tri osobe preko koje se to radi.

image
Dani arhitekata

Jedan od sudionika bio je Neven Mikec, direktor tvrtke VMD Modeli

- U Nizozemskoj izabran prvonagrađeni rad važan za grad bude izložen u staklenom paviljonu u Rotterdamu s maketom i građani ostavljaju rekcije te su moguće njegove modifikacije. U Almeri je u jednom dvostupanjskom natječaju bilo, primjerice, toliko komunikacije s građanima i mjesnim odborima da su građani glasali za konačni projekt - rekla je Sanja Jerković. pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje Zagreba.

U drugom bloku programa sudionici su bili Armando Vičić (Abilia/Adris grupa) i Damir Mamić (Alfastan grupa) te Neven Mikec, direktor VMD Modela, Tihomil Matković, predsjednik DAZ-a, Katja Zorić (Insitu), provoditeljica natječaja, i Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata. Razgovaralo se o postupcima, procedurama, transparentnosti privatnih natječaja te o mogućnostima poboljšanja provedbe privatnih natječaja. Rajka Bunjevac je istaknula da je važno da se baza arhitekata koji će se natjecati proširi u budućnosti. Cilj je da se poveća broj natječaja kojima bi investitori bili zadovoljni u potpunosti, uz kvalitetnog provoditelja natječaja i neovisan žiri, te da se investitoru omogući veća kontrola natječaja. Želja je popularizirati natječaje i za javne i za privatne investitore, s cjelokupnim procesom provedbe arhitektonskih natječaja, u cilju stvaranja kvalitetne arhitekture.

Zaštićeniji interesi

- Mi nismo imali loše iskustvo s natječajima, a imali smo ih i onda kad je to trebalo u prostornom planu i kad nije. No, mi smo jako zahtjevni i u procesu realizacije projekta važno nam je da odabrani arhitektonski tim na to može odgovoriti te nam je i u tom smislu važan odabir prvonagrađenih - rekao je Neven Mikec.

Damir Mamić iz Alfastan grupe istaknuo je da su oni dosad provodili natječaje iako ih nisu bili obavezni provoditi prema prostornim planovima.

Predstavnicima privatnih investitora Tihomil Matković je rekao da DAZ za njih može organizirati natječaj u dva stupnja, dakle natječaj u kojem bi imali bolji nadzor nad odabranim projektom i zaštićenije vlastite interese te da prema pravilniku mogu biti i tri jednakovrijedne nagrade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:15