IZLOŽBA

U Botaničaru se još danas mogu vidjeti fotografije poznatih zagrebačkih zgrada

U Zagreb se Jelena doselila iz Beograda, i to zbog ljubavi. Bio je to dolazak u nepoznat grad, a samoća ju je navela da promatra zgrade koje se nalaze u naselju preko puta. Osim što ih je snimala, redovito je i bilježila svoje misli, koje su dio izložbe

Još danas može se u zagrebačkom kafiću Botaničar pogledati zanimljiva izložba fotografija i dnevničkih zapisa, nazvana “8. kat”.

Autorica je fotografkinja Jelena Janković, koja je pet godina s prozora stana snimala poznate zagrebačke Rakete, tri nebodera smještena na Vrbiku. Izloženo je samo osam fotografija, od gotovo dvije tisuće, koliko ih je Jelena snimila, jer joj se to simbolički dobro uklapalo u koncept. No, i na njih osam vidimo sasvim dovoljno - kako se okoliš mijenja, kako se same zgrade mijenjaju... Iz sata u stan, dana u dan te, na kraju, godine u godinu, zgrade su jednake, a opet različite. Uz svaku sliku koja je na izložbi nalazi se kratka poetska crtica.

“Snimala sam Rakete 5 godina i fascinirale su me promjene”

- Snimala sam rakete pet godina i, zanimljivo, nikad nisam vidjela ljude na prozorima tih zgrada. U jednom trenutku sam to shvatila i onda sam išla pregledavati slike i uvećavati ih da vidim je li negdje ipak neki stanar, ali nikog nisam pronašla. Uz to me fascinirala činjenica kako, kada gledate slike, vidite kako tijekom dana te zgrade mijenjaju svoj izgled... Kao da čovjek gleda četiri različita filma. Mi u svakodnevnom životu ništa od toga ne vidimo, jer smo prestali poštovati prirodu i vrijeme, pa samo prolazimo pokraj svega što se događa oko nas - kaže Jelena.

Rakete su je inspirirale kada se, zbog ljubavi, doselila u Zagreb iz Beograda. Njezini prijatelji smatrali su da to nije veliki šok, jer razumije jezik, a i grad nije toliko različit od njezina rodnog grada, da bi joj se bilo teško prilagoditi. No, sjeća se Jelena, svi su oni zaboravili da je njoj Zagreb bio posve nepoznat grad. U toj samoći prvih mjeseci promatrala je rakete, jedan od simbola Zagreba, i palo joj je na pamet da bi ih mogla snimati iz dana u dan, kako se mijenjaju. Kako su dani prolazili, zapisivala je svoje misli, i snimala.

“8. kat”, odnosno, prizori s Vrbika najprije su se mogli vidjeti u Beogradu, a ove godine Jelena Janković planira ih izložiti i u Sarajevu

- Ova izložba predstavlja simbol našeg života. Snimala sam uvijek s istog prozora, tehnički jednako, a svaka je slika posve drugačija. Kad sam razmišljala o tome koje kadrove izložiti, odabrala sam osam slika koje prikazuju rakete kroz sva godišnja doba. Odlučila sam da će ih biti osam, jer predstavljaju kat s kojeg sam ja snimala - kaže Jelena.

Izložba je otvorena u Beogradu, a nakon Zagreba će vjerojatno biti postavljena i u Sarajevu, premda dogovori još nisu finalizirani, pa Jelena ne zna kada će točno i u kojem prostoru biti otvorena. No, svakako planira nastaviti snimati rakete - kaže, dok živi na osmom katu, snimat će ih. Jednog dana voljela bi dio tih snimki objaviti u knjizi fotografija.

Foto: Jelena Janković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:35