SJEĆANJE

U domu Jure Gašparca prije četiri godine snimili smo njegove najdraže uspomene...

 BILJANA BLIVAJS/CROPIX/
Za njega antikviteti nisu bili samo godina iz koje datiraju ili stil kojem pripadaju, oni su morali imati priču. Evo što nam je tad ispričao i pokazao...

Juru Gašparca poznatog hrvatskog kolekcionara antikviteta i umjetnina, koji je netom preminuo, posjetili smo prije četiri godine uoči Božića. Sretan, veseo, kao što se i vidi na ovim fotografijama pokazao nam je u svome domu u Ilici u Zagrebu predmete s njegovog božićnog stola, pet najdražih. Osjećaj koji je Jura imao prema njima, dočarava njegovu ljubav prema detaljima, povijesnim pričama koje neki predmeti čuvaju ili uspomenama. Za njega antikviteti nisu bili samo godina iz koje datiraju ili stil kojem pripadaju, oni su morali imati priču...

Evo što nam je tad ispričao i pokazao...

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

-------------------------------------------

1. Porculanski slon

Figura je iz vremena historicizma, odnosno razdoblje druge polovice 19. stoljeća. Nasljeđe je obitelji Jure Gašparca, koja je u njemu sadila božićnu pšenicu. Slon nije, kazao nam je, slučajno ispod bora, jer sveta tri kralja putuju na devama i slonu. Dodatno ga čudesnim čini, rekao je tada, i to što njegovo prezime potječe od imena jednog od triju biblijskih kraljeva: Gašpara, Melkiora i Baltazara.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

---------------------------------------------

2. Cukerdoza - šećernica

Bečke je izrade, od kristala i pozlaćene bronce, u stilu empire, oko 1810. godine. Na zaključavanje je, što je bilo uobičajeno u to doba, i ne samo zato što je šećer bio vrlo skup, nego su tada obitelji obilovale djecom, pa su mnogi mogli doći u napast...

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

----------------------------------------------

3. Čestitar

Knjižicu “Čestitar” iz 1911. godine izdala je knjižara Lavoslava Harmana i Stjepana Kuglija iz zagrebačke Ilice 30. Autor je Franjo Bartoš. U njemu su prigodne pjesmice, čestitke za blagdane i sve životne prilike.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

-----------------------------------------------

4. Ikona Odigitrija - Gospa putovoditeljica iz Dalmacije, 17. st.

“Iznimno mi je draga jer rijetkim likovnim prikazom sljubljuje, pomiruje rascjep istočne od zapadne crkve pa tako na klasičan način ikone istočne crkve prikazana Bogorodica s Kristom na desnoj ruci nosi zapadne crkve karmelski škapular, dok su pored nje slijeva sv. Franjo Asiški, a s desne strane u to vrijeme iznimno čašćen kao svetac zaštitnik od kuge sv. Karlo Boromejski”, objasnio nam je Jura tada ovaj svoj odabir.

Ikona je do Gašparca došla iz Opuzena, iz nekoć najbogatije obitelji u dolini Neretve - obitelji Oman, koju su zvali i carevi Neretve.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

------------------------------------------------------

5. Pruski kraljevski orao - Orašar - drobilica za orahe

Već i samim oblikom ovo je iznimno rijetka drobilica za orahe, no usto, kolekcionarsku vrijednost, objasnio je tada Gašparac, daje joj to što je izrađena od berlinskog željeza iznimne finoće, u stilu empirea, oko 1810. godine.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/

---------------------------------------------------------

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/
image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 11:37