IZLOŽBA

U Galeriji Modulor o novoj arhitekturi Zagreba

Naselja Žitnjak i Peščenica puna su krajnosti i kontrasta. Ovdje se mogu vidjeti tvornice, skladišta, uredske zgrade i trgovački centri pokraj obiteljskih kuća i stambenih zgrada

Izložba “Peščenica - Žitnjak: Od intimnih kutaka do raširenih okvira”, osma u nizu u ciklusu tematiziranja recentne arhitekture zagrebačkih četvrti, autora koncepta izložbe Tonija Bešlića i fotografa Nikole Šimunića, održava se u Galeriji Modulor, u Centru za kulturu Trešnjevka, do 12. travnja.

Do sada su napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu, Središtu grada i Novom Zagrebu.

- Na izložbama se kroz fotografije pojedinih objekata i mape njihovih lokacija prikazuju ne samo najbolje realizacije, nego i oni dobri i zanimljivi primjeri koji čine arhitekturu svakodnevice, a važni su za definiranje atmosfere i kolorita pojedinih četvrti. To je i pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima, koji se bavi dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju - rekla je Saša Martinović Kunović, voditeljica Galerije Modulor.

TEKSTILPROMET

Četvrt Peščenica - Žitnjak smještena je na jugoistočnom dijelu Zagreba. Prostorne i oblikovne krajnosti, karakteristične za svaki veliki grad, ovdje izrazito dolaze do izražaja. Na jednoj strani su konsolidirana područja s gustom gradnjom i definiranim sustavom prometnica, na drugoj, pak, rahle i fragmentirane strukture u prelijevanju bez kraja i konca.

- Tu se mogu vidjeti sve tipologije, tvornice, skladišta, uredske zgrade i trgovački centri pokraj obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Četvrt je u kojoj su donedavno prevladavali najelementarniji parametri arhitektonskoga projektiranja: raster i modul. S jedne strane su odmjereni urbanistički potezi, prostori puni intimnih kutaka, a s druge strane duboki i beskonačni obzori - kaže Toni Bešlić, arhitekt.

Kroz ciklus, kaže on, prikazuje i ono dobro i ono slabo, što čini grad.

- Kada sam postavio izložbu našeg poznatog studia 2A u Pečuhu, jedan mi je čovjek prišao i rekao: ‘Često idem u Hrvatsku, ali ne viđam takve kuće’. Istina je da to što, primjerice, oni rade čini vrlo mali postotak domaće arhitekture - dodaje T. Bešlić.

U kvartu ima i primjera koji izgledom nisu za pohvalu, kako što je crkva u Radničkom putu, kaže arhitekt Toni Bešlić

Ipak, u kvartu Žitnjak - Peščenica ima nekoliko recentnih kvalitetnih djela arhitekture kao što su, među ostalima, navodi Bešlić, Tekstilpromet arhitekta Berislava Martinovića iz 2005. godine, crkva blaženog Augustina Kažotića arhitekta Borisa Magaša također iz 2005. godine, po uzoru na djela Frank Lloyd Wrighta, te Bio centar u kampusu arhitekta Davora Katušića iz 2015. godine. Pohvalna je i jedna nadogradnja limenke iz 60-ih godina u suvremenom duhu, u Gavellinoj ulici, jer nema, smatra on, vremenske cenzure, kopije prošlog.

- Zanimljivo je i oblikovanje trgovačkog centra arhitekta Duška Dropulića iz 2009. godine s valovitim krovom i drvenim nosačima u Borongajskoj ulici. Šteta je da se kod nas drvo rijetko koristi u gradnji - dodaje T. Bešlić.

Primjeri koji nisu za pohvalu su, smatra on, crkva Predragocjene Krvi Isusove u Radničkom putu iz 2000. godine, klaustrofobična zgrada u Ulici Charlesa Darwina s uskim unutarnjim dvorištem i neki drugi.

SESVETE

- Ovaj kvart objedinjuje kontraste velegrada. Sjeverni dio uz prugu pruža intimu stanovanja, a južni dio beskonačne obzore i otkriva mogućnosti za uređenje. Na izložbama je prikazana arhitektura nastala u posljednjih 30-ak godina - zaključuje autor koncepta ove izložbe.

Toni Bešlić koautor je monografije Kincl, autor je brojnih izložaba kolega, pisao je za stručni časopis ČIP i arhitektonski je, između ostalog, osmislio uređenje restorana “Kod Pere”. Autor fotografija na izložbi N. Šimunić akademski je kipar.

Iduća izložba bit će posvećena naselju Sesvete. U planu je 13 izložbi, iako Zagreb ima 17 četvrti, no neke su spojene. Ruralne četvrti nisu obuhvaćene.

Foto: Nikola Šimunić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:22