Multifunkcionalna

U jednu prostoriju rijetko tko pozicionira fotelju, a upravo tamo može najviše koristiti

Fotelja Amalia, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin 

 Natuzzi
Fotelje se sve češće mogu pronaći u spavaćoj sobi, dječjim sobama te ulaznom prostoru i kupaonicama

Zamislite sljedeću situaciju. Kolega s posla pozvao vas je na kućno druženje. Znali ste od prije da vrlo pazi na detalje i da je kuću uredio po najnovijim trendovima. No, tek kad ste tamo zakoračili, uvjerili ste se da je implementirao neka vrlo korisna i cool rješenja. Primjerice, sjedeću garnituru je pozicionirao tako da slijedi protočnost prostora, a ne zagušuje ga, a stolić za kavu nekada koristi i kao tabure. Ipak, pravo iznenađenje nastupilo je kada ste ušli u wc. Uz standardnu opremu poput umivaonika i školjke, u jednom kutu prostorije šepurila se kožna Chesterfield fotelja i željno iščekivala kada će netko sjesti na nju. Ne čudi što ste pomislili zašto bi netko imao fotelju u wc-u jer smo je navikli gledati samo u prostorijama u kojima spavamo ili odmaramo.

Bez obzira na to koliko vas fotelja u nečijem wc-u začuđuje, ona je multifunkcionalni detalj i to ne samo za dnevni boravak. S tim se slaže i Nina Ninčević, arhitektica, dizajnerica interijera, umjetnica i vlasnica arhitektonskog studija Arhitektura plus.

- Fotelje se sve češće mogu pronaći i u spavaćoj sobi, dječjim sobama, a mogu biti korisne i u ulaznom prostoru te u kupaonici. Upravo tamo doprinosi funkcionalnosti jer za neki dio njege tijela trebate zauzeti i sjedeći položaj – objašnjava Ninčević.

image

Arhitektica Nina Ninčević

Luka Gerlanić/Cropix

Također, arhitektica ističe da bismo trebali voditi brigu i o činjenici da nemaju svi iste sposobnosti kretanja i balansiranja. Prema tome, fotelja je u kupaonici odlična kada želimo sjesti i u miru srediti nokte na nogama. Ili, primjerice, kao mjesto odlaganja odjeće dok se tuširamo te kao mjesto sjedenja ako u kupaonici boravi više od jedne osobe.

- Kod odabira idealne fotelje trebamo paziti na iste stvari kao kad odabiremo namještaj: definirati prostor koji zauzima, funkcije koje treba zadovoljiti, budžet, materijal te voditi računa o kvaliteti proizvoda, ali i načinu održavanja – dodaje Ninčević.

Sva lica fotelje

Kako je dnevni boravak centar svakog doma jer u njemu najčešće provodimo najviše vremena, čini se kao idealna ideja da tu prostoriju obogatimo nekim zanimljivim detaljem. Osim raznih umjetničkih djela, to može biti i velika, upečatljiva ili unikatna fotelja koja privlači pažnju posjetitelja te u prostoriju unosi karakter i dubinu. No, prije nego kupimo prvu koja nam zapne za oko, moramo paziti na nekoliko detalja.

image

Fotelja Fiorita, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

- Ukupni dojam prostora i međusoban odnos sjedećih elemenata možemo poboljšati pomnim odabirom materijala i oblika fotelje. Tako će svaki dnevni boravak dobiti atraktivnosti i razigranosti. Osim toga, smještajem fotelje u međuodnos s trosjedom ili kutnom garniturom možemo dobiti dodatno sjedeće mjesto, a u isto vrijeme zadržati otvorenost prostora te imati lagan i transformabilan pristup zoni sjedenja. Fotelja nije teška pa se lako orijentira prema televiziji, trosjedu, kaminu, prozoru ili bilo kojem fokusu koji vam trenutno odgovara – ističe Ninčević.

image

Fotelja Lenny, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Fiorita fotelja iz ponude talijanskog brenda Natuzzi idealna je za svaki dnevni boravak zbog izuzetne udobnosti, ali i modernog detalja – rotirajuće baze s okretima od 270° stupnjeva. S jednim pritiskom na gumb s lijeve strane otvara se oslonac za noge te se ponovo vraća u početni položaj pritiskom na drugu lijevu tipku. Osim toga, tipka za zatvaranje također je opremljena funkcijom HOME koja zatvara sve mehanizme. Dva desna gumba, s druge strane, aktiviraju pozicioniranje leđa.

Modularne fotelje poput Fiorite također su vrlo praktične za manje prostore, napominje Ninčević, gdje prema njezinom dosadašnjem iskustvu uglavnom nema mjesta za taj komad namještaja.

Još jedna prostorija u kojoj bi fotelja mogla napraviti razliku jest već spomenuti ulazni prostor. Ako vam je taj dio kuće prostran, zašto ga ne biste ukrasili upravo foteljom?

image

Fotelja Talia, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

- Bilo bi idealno kada bismo u ulaznom prostoru mogli smjestiti fotelju da imamo gdje sjesti kod obuvanja i izuvanja obuće, ili mjesto gdje možemo privremeno odložiti vrećice dok skinemo kaput. Uvijek trebamo voditi računa o dimenzijama prostora kada biramo fotelju jer one znaju zavarati kada se promatraju u prostranim izložbenim salonima, a onda je kasnije problem unijeti je kroz vrata – kaže arhitektica.

Uglata ili zaobljena?

Kada je riječ o trendovima, oni dolaze i odlaze i to ne samo u modi i kozmetici, već i u uređenju interijera. U dizajnu fotelja su, otkriva Ninčević, trenutno najpoželjnije zaobljene forme, baš kao i kod ostalog komadnog namještaja.

- Udobnost i tekstili koji sugeriraju udobnost i mekoću, svijetli i neutralni tonovi, prisutnost drva i isticanje ekološke osviještenosti u posljednje vrijeme su najzastupljenije u domovima. Kod elegantnih fotelja koje ciljaju luksuznije interijere možemo zamijetiti kombiniranje tekstila i kože. Uglate forme fotelja predlažem kada ima dovoljno mjesta i jako dobro izgledaju u paru, dok u skučenijim prostorima puno bolje funkcionira zaobljena forma – opisuje Ninčević.

Natuzzi fotelja Clemmie u bilo kojoj prostoriji može postati statement komad zbog bezvremenskog kožnog materijala i elegantnog metalnog postolja. Udobnost sjedenja omogućuje punjenje Eucafeel i Climalight podloga, antialergijska i prozračna koja dugi niz vremena zadržava nepromijenjen izgled.

image

Fotelja Clemmie, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Osim za odmaranje i čitanje, fotelja u dnevnom boravku može se koristiti i za odlaganje deka, jastučića, može poslužiti za rad na prijenosnom računalu ili čak spavanje ako je dovoljno udobna.

U spavaćoj sobi pak mnogima služi za odlaganje odjeće ili pomoć pri oblačenju, posebice onim osobama koje imaju problema s kralježnicom i zglobovima. Fotelja u dječjoj sobi može biti vrlo praktična za dojenje, presvlačenje i odijevanje djeteta. Osim toga, dobro će poslužiti i ako prije spavanja djetetu čitate priče.

U tu svrhu idealna je meka i udobna fotelja poput Natuzzi Ilia fotelje s električnim relax mehanizmom. Pritiskom na dugme možete postaviti najudobniji položaj za odmor pri čemu je anatomski prilagođen svaki dio fotelje. Obod fotelje napravljen je u drvu koje možete birati između tri boje.

image

Fotelja Ilia, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Visoke ili niske nogice?

Jeste li znali da fotelju ne morate imati samo u unutarnjem prostoru? Da, ovaj multifunkcionalni komad namještaja, ističe Ninčević, odličan je i za vanjske prostore poput terasa ili balkona. Tamo je lounge neizostavan dio prostora. Ako do sada niste ni pomišljali uklopiti fotelju na balkon, promijenit ćete mišljenje kada vidite koliko može u trenu obogatiti taj dio doma.

Za tu namjenu najpraktičnija je Natuzzi Terra fotelja izrađena od ekoloških materijala s visokom izdržljivošću. Pouf TERRA izrađen je bez fiksnog okvira, no konstrukcijski je izrađen za savršenu udobnost sjedenja. Ispuna je od polistirenskih granula s visokim tehničkim karakteristikama izdržljivosti, a zbog dobre toplinske izolacije fotelju je moguće koristiti na svakoj podlozi doma: parketu, laminatu i keramici.

image

Fotelja Terra, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

Još jedno neizostavno pitanje koje si je važno postaviti prilikom odabira fotelja jest jesu li bolje one s visokim ili niskim nogicama. Ili možda bez?

Naša sugovornica napominje da u tom pogledu fotelju ne možemo promatrati izolirano od ostalog namještaja, već prema dizajnu ostale opreme uskladiti i detalje na fotelji.

image

Fotelja Anteprima, salon Natuzzi, Zagreb, Buzin

Natuzzi

- Generalno, komadni namještaj na nogicama ostavlja prozračniji dojam od namještaja koji sa cijelom masom sjedi na tlu. Također, ako želimo postići dojam da je fotelja dio sjedeće garniture, birat ćemo iste forme i materijale. Ako želimo razigrati sjedeću zonu, možemo nastaviti u tonalitetu, ali izabrati formu koja odskače. Pravila nema jer je svaki prostor i osoba koja u njemu boravi priča za sebe – zaključuje Nina Ninčević.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:22