Prestižni sajam

U Milanu lansiran novi hrvatski dizajn-brend namještaja u masivnom drvetu Metoda

Izložba Metoda: Racionalno/iracionalno u Milanu

 Domagoj Kunić
Izložba Metoda: Racionalno/iracionalno u prestižnom milanskom SuperstudioShow u Milanu

Novi hrvatski dizajn-brend namještaja u masivnom drvetu Metoda, upravo je lansiran u SuperstudioShow u Milanu u Zoni Tortona, za vrijeme trajanja Tjedna dizajna u Milanu. Za ovo ga je prestižno mjesto izlaganja izabrao sam Cappellini, a to se, prije svega, može zahvaliti vrsnom dizajnu 15 proizvoda od hrasta koje potpisuju Numen/ForUse, Grupa, Neisako, Simon Morasi Piperčić, Regular Company, ThinkObjects i Mladen Orešić. Za hrvatsko gospodarstvo, a posebice industriju namještaja, METODA je nova perjanica koja potvrđuje mogućnost transformacije poslovanja 70 godina iskusnog Spin Valisa iz Požege, ukorijenjenog na principima održivosti i proizvodnji namještaja od hrasta i bukve za druge brendove. Sada se ova slavonska tvrtka okreće i prema kreiranju vlastitog brenda proizvoda veće dodane vrijednosti, kakve cijenjeni slavonski hrast i zaslužuje. Plan je u bliskoj budućnosti otvoriti izložbeni salon Metoda u Zagrebu, kao i pokrenuti online prodaju putem njezine internet stranice.

image

Izložba Metoda: Racionalno/iracionalno u Milanu

Domagoj Kunić

Prvu kolekciju namještaja od hrasta METODA dizajnirali su profilirani dizajneri s definiranim rukopisima, a čine ju: stolice - Doma(Neisako), Transom (Simon M. Piperčić), Dimensia+ (Mladen Orešić), Patrona (Grupa), Greta (ThinkObjects), Wood Alien(Numen/ForUse), Joi (Regular Company); stolovi – Transom (Simon M. Pipercic), Dimensia+ (Mladen Oresic), Travolta (Numen/ForUse); sofa – Fred & Ginger (ThinkObjects), ležaljka & komoda – Potka (Neisako); komoda Elude (Simon M. Pipercic); polica Dimensia (Mladen Orešić).

image

Marija Jelčić Markanović, direktorica Metode

Domagoj Kunić

“Za cilj smo si postavili razvoj vlastitog inovativnog proizvoda kojim možemo konkurirati na svjetskom tržištu. Osim dobre volje da se to postigne, instaliranja najsuvremenije tehnologije, krenuli smo učiti kako razviti vlastiti dizajn te kako kroz taj proces kreirati inovativne proizvode.” – istaknula je Marija Jelčić Markanović, direktorica Metode.

image

Mladen Orešić, mentor projekta i profesor dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu

Domagoj Kunić

“Moja uloga bila je uključiti dizajn kao dio čitavog projekta, razvoja proizvoda i strategije tvrtke. Prvo smo osvijestili potrebu za autentičnim stvaranjem novog, a ne kopiranjem ili interpretiranjem tuđeg. U projekt smo pozvali iskusne afirmirane dizajnere kako bi svojim znanjem dizajnirali inovativne proizvode. Stimulirali smo njihove individualne metode. Takav pristup rezultirao je izraženo karakternim rješenjima, ali i njihovim dodatnim utjecajem na sam koncept i identitet brenda. METODA komunicira o prirodnom i industrijskom okruženju te kulturi gdje je nastala, o nama koji smo ju stvarali i onih koji će ove proizvode oplemeniti korištenjem.” – objasnio je Mladen Orešić, mentor projekta i profesor dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu.

image

Izložba Metoda: Racionalno/iracionalno u Milanu

Domagoj Kunić

Izložba Metoda: Racionalno / Iracionalno u Milanu (6. – 12.06.) komunicira paralelnost našeg racionalnog i iracionalnog doživljava svijeta i svakodnevnog djelovanja te nam ostavlja slobodu svjesnog ili podsvjesnog izbora. Dozvoljava nam da budemo umjereni, ali nas i potiče na zaigranost i intrigantnu ludost.

image
Domagoj Kunić

Metoda je nastala na temelju rezultata projekta "Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda – CEKOM SPIN" korisnika Spin Valis d.d. i partnera Kuzmić d.o.o. i obrt Igla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., Europskog fonda za regionalni razvoj."

image

Izložba Metoda: Racionalno/iracionalno u Milanu

Domagoj Kunić

DIZAJN I DIZAJNERI

Kolekciju METODA stvara kreativni tim sastavljen od skupine profiliranih i etabliranih dizajnera i dizajnerskih timova, s jasno definiranim rukopisima, izraženim kreativnim potencijalom, otvorenima za inovaciju, uz izraženu individualnost. Njihov je rad prepoznat i priznat, potvrđen nagradama i priznanjima u lokalnim i međunarodnim krugovima.

image

Polica Dimensia, dizajn: Mladen Orešić

Domagoj Kunić

DC OREŠIĆ

Mladen Orešić dizajner je respektabilnog autorskog opusa, mentor i edukator. Inicira, dizajnira sinergije, stvara fino ugođene timove koji akumulacijom kreativnosti i inovativnosti mogu ostvariti značajne pomake.

image

Stolica Dimensia, dizajn: Mladen Orešić

Domagoj Kunić
image

Stol Dimensia, dizajn: Mladen Orešić

Domagoj Kunić

Autor je koncepata iznimno široke primjene i masovnosti čime promišljenost oblikovanja i kulturu prostora približava svim profilima korisnika, visok standard čini demokratično dostupnim. Inzistira na utilitarnosti, inovacijama u tehnologiji i estetici, visokoj razini dorađenosti procesa i proizvoda. Potiče razvoj funkcionalnih rješenja koja oplemenjuju životni prostor, a time i život.

image

Komoda Potka, dizajn: Neisako

Domagoj Kunić

NEISAKO / NEVEN I SANJA KOVAČIĆ

Inovativnost i inspiracija sastavni su dijelovi dizajnerskih rješenja dizajnerskog tima Nevena i Sanje Kovačić. (ili samo: Neisako)

image

Ležaljka Potka, dizajn: Neisako

Domagoj Kunić
image

Stolica Doma, dizajn: Neisako

Domagoj Kunić

Dizajnu pristupaju interdisciplinarno, pokrivajući širok spektar područja djelovanja. Fokusiraju se na inspirativnu sinergiju, s izvorištem u različitim proizvodnim okružjima i u kreativnom potencijalu suradnika. U stalnoj su potrazi za dubljim smislom u stvaralaštvu. Osobito stimulativnim smatraju projekte koji propitkuju ustaljene norme, a po potrebi grade nove koncepte na ustaljenim i snažnim temeljima tradicije. Njeguju fascinaciju procesima i mogućnostima kreacije, kontinuiranog učenja i stjecanja novih spoznaja. Stvaraju koncepte/proizvode koji inspiriraju.

image

Stolica Patrona, dizajn: Grupa

Domagoj Kunić

GRUPA / FILIP DESPOT, IVANA PAVIĆ, TIHANA TARABA

Kao produktivna grupa kreativaca koja danas razmjenom mišljenja pokreće uspješne procese stvaranja djeluju još od studentskih dana.

Dizajnerski studio Grupa razvija proizvode na području rasvjetnih tijela i namještaja. Njihov rad karakterizira minimalizam zasnovan na detaljnoj razradi osnovnih elemenata uz isticanje funkcije i estetske kvalitete bazične forme, ali i nužnu fleksibilnost. Prepoznatljivost postižu razvijanjem jedinstvenog autorskog rukopisa razvojem i nadgradnjom vlastitih rješenja iz projekta u projekt. Veliku važnost pridaju obradi materijala i zanatskoj vještini, inzistirajući na dorađenosti u svakom detalju. Stvaraju minimalizam s karakterom.

image

Stolica Woody Alien, dizajn: NumenForUse

Domagoj Kunić

NUMEN/FOR USE SVEN JONKE, CHRISTOPH KATZLER, NIKOLA RADELJKOVIĆ

Lucidnu kreativnost iskušavaju na avangardnim konceptima, traženju novih putova i imajući u vidu značaj svrhovitosti – For Use.

Hrvatsko austrijski dizajnerski kolektiv djeluje na polju konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna. Istražuju cjelovitost doživljaja prostora, vjeruju u utilitarnost i funkcionalnost dizajnerskih produkata i skloni su eksperimentiranju, hibridnim radovima koji promišljaju nove mogućnosti kreiranja prostora i prostornih odnosa, istražuju granice mogućnosti.

image

Stolica Joi, dizajn: Regular Company

Domagoj Kunić

REGULAR COMPANY / TIHOMIR FILIPEC, MARINKO MURGIĆ, RUĐER NOVAK-MIKULIĆ

Trojica izrazitih individualaca, uz izrazito naglašenu multidisciplinarnost, jedinstveni su u stvaranju i potvrđivanju kvalitete zajedničkog brenda/pod jedinstvenim imenom Regular Company.

Dizajn vide u mnogim aspektima života i rada, a uspješno djeluju na području produkt dizajna, interijera, brendinga i digitalnog dizajna. Cjelovito i kompleksno promišljanje uz multidisciplinarnost njihov je model rada. U razvoju proizvoda nastoje postići idealnu situaciju na svim razinama, razvijaju komunikaciju sa svim učesnicima procesa, potiču optimizaciju proizvodnje, nastoje ništa ne prepustiti slučaju. Rezultat su proizvodi visoke kvalitete dostupni u velikim serijama, ekskluzivni, a pristupačni.

image

Stolica Transom, dizajn: Simon M. Piperčić

Domagoj Kunić

SIMON MORASI PIPERČIĆ

Detalji čine razliku i definiraju majstora. Jednostavnu geometriju Simon Morasi Piperčić komponira u uzbudljive uravnotežene cjeline, funkcionalno logične, vizualno upečatljive.

image

Komoda Elude, dizajn: Simon M. Piperčić

Domagoj Kunić
image

Komoda Elude, dizajn: Simon M. Piperčić

Domagoj Kunić

U cjelovitom pristupu dizajnu autor propitkuje mogućnosti i potencijale prostornosti na svim razinama, od produkt dizajna do promišljanja prostora, od proizvoda izražene utilitarnosti do prostornih instalacija, art direkcije i savjetovanja. Koristi eksperiment kao metodu istraživanja, razvoja, ali i izražavanja. Pametna rješenja visoke kvalitete čini dostupnima.

image

Stolica Greta, dizajn: Thinkobjects

Domagoj Kunić

THINKOBJECTS / JELENA LUKAČ KIRŠ, JAKOV ŠRAJER, MAŠA VUKMANOVIĆ

Oni promišljaju rješenja koja vode do stvaranja./ They think objects.

image

Sofa Fred&Ginger, dizajn: Thinkobjects

Domagoj Kunić

Predmet njihova dizajna širok je spektar proizvoda, a zajednički nazivnik minuciozan je rad na razvoju svakog projekta, uz detaljnu razradu svake faze, u svim detaljima. U kreiranju koncepta i estetike uvijek nastoje napraviti pomak, ispituju granice. Takvim pristupom nastaju dobro promišljeni, slojeviti, ultimativno pamtljivi objekti i prostori. Njihov je dizajnerski rukopis decentan, suptilan i nenametljiv, istovremeno jasan i prepoznatljiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 15:23