Gradovi na kanalima

U ovim gradovima kanali žive bogatim životom koji vrijedi iskusiti. Divna pitoreskna mjesta

 FROLOVA_ELENA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Pri pomisli na kanale sigurno vam prvo na pamet padnu romantična Venecija, a možda i Amsterdam čiji su kanali pod zaštitom UNESCO-a

Iako su najpoznatiji i najposjećeniji primjeri ovakvih gradova, naravno da nisu jedini u kojima možete doživjeti jedinstveno iskustvo vožnje brodom kroz gradske ulice! Gradovi diljem svijeta mjesta su u kojima se mogu pronaći jednako pitoreskni pogledi na mostove, brodiće, gradske obale sa simpatičnim restorančićima i mjestima za šoping te se uputiti na opušteno krstarenje kroz grad! U nastavku se nalazi čak sedam svjetskih gradova u kojima gradski kanali žive bogatim životom koji vrijedi iskusiti!

image
FOTOTRAV/GETTY IMAGES

CẦN THƠ, VIJETNAM

Smješten na južnoj obali rijeke Hau, Cần Thơ najveći je grad u delti rijeke Mekong. Posjetitelji s različitih strana svijeta dolaze ovamo kako bi doživjeli slavne "cho noi", odnosno plutajuće tržnice koje se sastoje od stotina prodavača u čamcima! Pitoreskni ruralni kanali, svježe voće i povrće i vedri Vijetnamci sasvim sigurno predstavljaju jedinstveno turističko iskustvo.

image
ADISA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

GENT, BELGIJA

Posjetitelji ovog lučkoga grada s užitkom ispijaju pivo i jedu školjke u slatkim kafićima smještenima uz obale gradskih kanala. Gent je prepun spomenika arhitekture koji potječu još iz srednjeg vijeka pa nemojte zaboraviti posjetiti katedralu Saint Bavo i slavni Gentski oltar braće van Eyck, dvorac Gravnsteen, kao ni Muzej lijepih umjetnosti s djelima Boscha i Rubensa.

image
ROBERT CHG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SUZHOU, KINA

Četrdeset i dva posto površine ovog starinskoga grada na kanalima, od milja zvanog Venecijom istoka, prekriven je vodom. Smješten na jugoistoku provincije Jiangsu u istočnoj Kini nalazi se na donjem dijelu toka rijeke Jangce. Blaga klima ovog grada čini ga odličnom destinacijom tijekom cijele godine, a sam je grad poznat po svojim lijepim vrtovima, operi i muzeju.

image
ROLFST/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ANNECY, FRANCUSKA

Idealna destinacija za romantično putovanje, planinski gradić Annecy prepun je kamenih uličica, šarenih kuća i brojnih povijesnih građevina. Smješten na sjevernim obalama jezera Annecy s Alpama u zaleđu i često nazivan "biserom francuskih Alpa", Annecy je prepun sadržaja za ljubitelje povijesti pa tako u njemu možete posjetiti različite crkve, spomenike i dvorce, uključujući i srednjovjekovni dvorac Château d’Annecy koji je renoviran i pretvoren u muzej.

image
THITIVONG/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

BANGKOK, TAJLAND

Iako je većina izvornih kanala u Bangkoku popločena, još postoji mreža kanala koja kreće od glavne tajlandske rijeke Chao Phraya prepune brodova. Vodeni putevi omogućuju posjetiteljima glavnoga grada Tajlanda iskustvo vožnje brodom pokraj brojnih povijesnih plača, hramova i drugih važnih turističkih lokacija u ovom užurbanom gradu.

image
PABLOBORCA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

TIGRE, ARGENTINA

Delta rijeke Tigre u Argentini savršeno je mjesto za vožnju brodom na sunčano poslijepodne. S palmama koje prate obalu i zanimljivim kućama sama će vožnja biti izrazito dojmljiva, a kada se ponovno nađete na čvrstom tlu, obavezno posjetite zonu Paseo Victorica, brojne muzeje poput Museo del Mate ili Pomorskog muzeja i park Parque de la Costa.

image
EKINYALGIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

GIETHOORN, NIZOZEMSKA

Ako vas uzrujavaju jutarnje gužve u gradu, razmotrite preseljenje u Giethoorn u Nizozemskoj. Kao da je ispalo iz slikovnice, ovo mjesto prepuno domova sa slamnatim krovovima mirno je i zabačeno seoce do kojeg se može doći jedino brodom. Giethoorn je zbog svoje slikovitosti nazvan i "mala Venecija", a obilježavaju ga više od 80 kilometara kanala i brojne šarmantne kuće u kojima se može odsjesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:21