U posjetu... Miljanu Miljkoviću iz brenda Daska

Garaža u kojoj nastaju najljepše skulpture od naplavina

Miljan Miljković jako je simpatičan tip. Jedan od onih koji vas zaraze svojom pozitivnošću na prvu. Inače je profesor tjelesnog odgoja, ali široka javnost najbolje ga poznaje kao čovjeka koji stoji iza brenda Daska&Letva unutar kojeg se mogu pronaći šarmantne skulpture od naplavina koje slave dalmatinske krajolike, more, brodove, mornare… ali i ljubav, jer upravo je ljubav, kaže Miljan, osnovni pokretač svega što on radi.

– Radim dekorativne stvari za dom koje će se uklopiti u svaki prostor. Obožavam drvo, koji je glavni materijal u svemu što izrađujem, a svaki predmet radim s puno ljubavi i unosim cijelog sebe u taj proces. Nekako mislim da ljudi u konačnici osjete energiju koju prenosim na svaki svoj rad. To je taj začarani krug – ja, drvo, moji radovi, korisnici. Nevjerojatno je to dobra energija – kaže Miljan, koji uz skulpture izrađuje i namještaj po narudžbi, a bavi se i restauracijom starog namještaja.

– Volim izazove, eksperimente, a posebno volim kada mi dođe netko od kupaca i naruči nešto suludo. Nema toga što ne mogu izraditi od drva. No, uvijek pazim da zadržim sklad u svemu što radim, ali opet, kako i život nije savršen, tako i ja volim sitne nesavršenosti na svojim radovima – smije se Miljan, čija su specijalnost, uz naplavine, i palete. Kaže kako bi volio uskoro dobiti priliku da neki stan ili javni prostor kompletno opremi paletama.

Mi smo ga posjetili u njegovoj garaži u Zagrebu koju je potpuno podredio svom omiljenom hobiju. – Ovdje provodim većinu dana. Rezbarim, oblikujem, bojam… I vrijeme jako brzo prođe. Garažu sam podijelio na dva dijela – radni prostor i tzv. spremište. U ovaj drugi dio spontano nabacujem sve što donesem s ulice ili mi pak netko donese ili daruje. Ipak, u budućnosti bih volio garažu u kojoj sada radim zamijeniti za neki prostor koji bi objedinio radionicu i galeriju, tj. prostor gdje bi kupci mogli imati uvid u proces nastanka proizvoda koji kupuju – objašnjava.

Želja mi je dobiti priliku da neki stan kompletno opremim paletama

Dodaje kako mu je u garaži jako lijepo raditi jer je baš tu garažu naslijedio od svog djeda Pavela. -On, na žalost, više nije među nama, ali je bio ljevač i od njega sam naslijedio spretne ruke. U tu garažu je djed bježao od bake kad ga je iznervirala, a ponekad, kada tražim novo rješenje za neki svoj rad, kao da mi on šapne kako da to napravim – ističe. Miljan priznaje kako se ne sjeća točno kada se ‘za ozbiljno’ zaljubio u drvo. Jednog dana se samo, kaže, našao kako pili i brusi drvo.

Dugo mu je trebalo da pronađe neki svoj stil, a nebrojeno je puta nešto krivo napravio, pa opet krenuo ispočetka. -Tko radi, griješi. Vrlo logično. Pogreške su me i napravile ovakvim kakav sam danas. Učinile su me boljim i sigurnijim. Naučio sam puno toga iz njih – priznaje i otkriva kako obožava drvo jer ono ‘šuti toplom tišinom’. Kad je izgnano iz stabla oteli su mu riječi. – Ja ih samo pokušavam vratiti u oči prolaznika – kaže. Rad Miljana Miljkovića možete pratiti na FB stranici Daska&Letva, a njegovi radovi prodaju se i diljem Hrvatske, u galerijama u Zagrebu, Puli, Poreču, Opatiji, Krku…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:12