SVJETLANA DESPOT

U postcovid fazi osmislila 53 različita dezena tkanina za zavjese, jastučnice, stolnjake..

 BRADONJA&PLAVA
Tkanine su od pamuka, lana, žoržeta... Različitih su debljina i svaka ima priloženu ton-kartu s pet, šest kombinacija boja

Mene je covid prebacio skroz na kreativno ludilo, kaže nam poznata riječka dizajnerica Svjetlana Despot dok razgovaramo o njenoj kolekciji Fabrics S.DeSpot, liniji tkanina za opremu interijera, tkanina za zavjese, jastučnice, stolnjake i slično, koju je ovih dana lansirala na svojoj web stranici.

image

Riječka je dizajnerica s više od 25 godina iskustva u raznovrsnim poljima

JOSIP ČEKADA/CROPIX

"Ne volim cvjetiće ni jake kolorite, ali inspiracija je baš tražila boju, pa i psihodeliju", govori S. Despot, koja se time odmakla od mainstream ukusa dizajnera i arhitekata

Radi se o punom kreativnom zamahu u kojem je osmislila čak 53 različita dezena tkanina. I to ne bilo kakvih - zanimljivih, optimističnih ili lagano otkačenih.

image
BRADONJA&PLAVA

Uzorke je stvarala samo 15 dana, a svi se nalaze u katalogu, koji je upravo izašao u digitalnom i tiskanom obliku

- Zapravo me postcovid prvo uništio, a onda sam sjela i crtala, i u 15 dana stvorila gomilu uzoraka. Sad su već svi u katalogu koji je upravo izašao na webu i u štampanom obliku - ističe Svjetlana Despot, a već su krenule i narudžbe.

Nikad se nije, kaže, bavila modom i tkaninama, osim kao curica, kad bi njena mama koja je bila ekonomistica sašila ono što je zamislila. I to je to.

- No, sad me ponijelo na tu stranu. Inače ne volim cvjetiće ni jake kolorite, ali inspiracija je od mene baš tražila boju, pa i psihodeliju - govori S. Despot.

image
BRADONJA&PLAVA

Zavjese imaju nazive, a ističu se oni duhoviti. Primjerice, "Moždani", "Elementa", "Jaje", "Dzurdza", "Menzis the third", "Citrus the second"...

Nova avantura

Čak je i njenu mladu kolegicu Vedranu zarazilo "ludilo"... I napravila je liniju jastučića.

I tako su nastale njene tkanine za interijere, zavjese, stolnjake, jastuke, koje se ne primjenjuju na odjeću. Za odjeću je napravila nove. Ovim se, smatra Despot, odmakla od mainstream ukusa dizajnera i arhitekata i vječnog diktata "malo crnog, bijelog, bež i smeđe".

image
BRADONJA&PLAVA

Tkanine su od pamuka, lana, žoržeta... Različitih su debljina i svaka ima priloženu ton-kartu s pet, šest kombinacija boja. Planira ih koristiti i u interijerima koje projektira

image
BRADONJA&PLAVA

- Tkanine su od pamuka, lana, žoržeta... Različitih su debljina i svaka ima priloženu ton-kartu s pet, šest kombinacija boja, tako da se može birati. Uzorci tkanina su već došli i odlično izgledaju uživo. Bitno je da ispuniš svoju dušu, a hoću li od toga imati profit, tek ćemo vidjeti. Od ovih zavjesa u kuhinji imam one s drvom, iza njih kad se rastvore viri drvo - smije se ona.

Sve zavjese imaju imena, neke posebna kao što su "Moždani", "Elementa", "Jaje", "Dzurdza", "Menzis the third", "Citrus the second" i druga.

- Ove ću tkanine koristiti i u interijerima koje projektiram. Izašla sam iz svojih okvira i krenula u novu avanturu.

image
BRADONJA&PLAVA

Nakon Fabrics S.DeSpota u planu je i linija tekstila za odjeću naziva Fashion S.DeSpot. Tekstili se, kaže, već štampaju za stotinjak komada odjeće, a u ponudu će biti pušteni početkom travnja

image
BRADONJA&PLAVA
image
BRADONJA&PLAVA

"Fensi karmine"

Nakon Fabrics S.DeSpota nastupa Fashion S.DeSpot, a tekstili se već štampaju za stotinjak komada odjeće koji će se nuditi početkom travnja u riječkom BuRa DesignStoreu. I tu su mi u ponudi falili boje i uzorci. Mi dizajneri i arhići kad se negdje nađemo izgledamo kao fensi karmine - šali se S. Despot.

Svjetlana Despot je hrvatska dizajnerica s preko 25 godina iskustva u raznovrsnim poljima, od projektiranja interijera privatnih i javnih objekata u Hrvatskoj i inozemstvu do produkt dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:00