Istarsko izletište

U samom srcu Istre: Kotli selo koje očarava svojim bajkovitim okruženjem i prekrasnim slapovima

andrea.biskup

 Andrea-Maria
Mjesto između Roča i Huma, a naziv je dobilo po kotlastim udubinama koje rijeka Mirna tvori svojim prekrasnim slapovima

Tu se može kupati, voziti bicikl, pješačiti, fino pojesti, ali i štošta naučiti o poluotoku.

U samom srcu Istre jedno je posebno mjesto koje mnogi nazivaju najfotogeničnijim u Hrvatskoj te ga uspoređuju s puno poznatijim Pamučnim dvorcem u Turskoj. Riječ je o mjestašcu Kotli, smještenom na pola puta između Roča i Huma. Zašto Kotli? Jer rijeka Mirna upravo tamo prekrasnim slapovima tvori kotlaste udubine te je mjestašce po tome i dobilo ime. U Kotlima, osim što ćete snimiti brojne fotografije, možete se kupati, voziti biciklom, pješačiti po okolnim stazama, voziti se biciklom, ali i dobro pojesti. Kotli su pravo čudo prirode i ne čudi što su postale jedno od najpopularnijih izletišta u Istri.

image
Hari Vidović
image
Hari Vidović

- Kotli su atraktivnog izgleda koje privlači posjetitelje. Netaknut, nedevastiran i izvornog sačuvanog ambijenta. Kroz Kotle teče rijeka Mirna koja je čista i bistra. U sušnim ljetnim mjesecima ona gotovo nestane, a u ostalim razdobljima je razigrana i svojom snagom kopa kotlove, a očarava i predivnim slapovima i malim jezercima - govori nam Hari Vidović, direktor Turističke zajednice grada Buzeta i dodaje da su Kotli zaista posebna atrakcija.

- Posebni su po sačuvanim prirodnim ljepotama, od kojih treba izdvojiti dva vodena mlina od kojih je jedan ostao sačuvan u izvornom obliku. Selo koje je pod zaštitom spomenika kulturne baštine renovirano je gotovo u cijelosti te nam omogućava uvid u povijest Kotli u vrijeme kad je selo bilo važno za susjedne krajeve jer je imalo više aktivnih obrtnika, poput krojača i mlinara - nastavlja Vidović i dodaje da danas u Kotlima nitko ne živi osim vikendaša, a činjenica je da su nekad Kotli, ili kako stari mještani kažu Kotle, bili središte obrtnika i zanata.

image

Istarsko izletište je pod zaštitom spomenika kulturne baštine renovirano te izgledom vraća u 18. stoljeće, kada je bilo poznato po zanatlijama.

Hari Vidović

Kotli su, naime, nekada bili gospodarski najjače selo u cijeloj Humštini te je tamo živjelo više od sto ljudi, među njima iskusni i vrsni majstori, zanatlije. Danas je ostalo sačuvano 15-ak kuća, ali sam izgled sela ostao je nepromijenjen još od 18. stoljeća tako da ćete u Kotlima imati osjećaj kao da ste se vratili u neko drugo vrijeme.

image
Hari Vidović

- Kotli s okolicom veoma su popularna turistička destinacija, tako da treba izdvojiti srednjovjekovno glagoljsko središte maloga gradića Roč, popularnog po ročkom abecedariju u crkvi Sv. Antona te po zidnom slikarstvu freskama u crkvi Sv. Roka. Ako se netko želi okušati u radionici fresaka, to može u atelijeru Freska Vidović u kojoj će vas kostimirani umjetnik podučiti o staroj slikarskoj tehnici buon fresco. Za one koje žele vidjeti kako se štampala glagoljica, to može učiniti u ročkoj tiskari, gdje je replika Gutenbergova tiskarskog stroja - kaže Vidović i dodaje da se u konobi Kotlić u Kotlima može okusiti izvorna istarska hrana, od tartufa i pršuta do fuži.

image
Hari Vidović

Okolica tog prekrasnog sela savršena je za aktivni odmor, ali je i povijesno središte u kojem ćete štošta naučiti o povijesti poluotoka.

- Naravno, osim odmora u predivnim ročkim apartmanima, treba nešto pojesti u Ročkoj konobi omiljenoj za one željne gurmanske delicije. Putem prema Humu koji slovi kao najmanji grad na svijetu, nezaobilazna je Aleja glagoljaša, spomen-obilježje glagoljici. Nezaobilazna je i biska kao remek-djelo alkoholnog pića koje je ujedno ljekovitog karaktera ostavljene recepture nekadašnjeg svećenika. Posjet najmanjem gradu nezamisliv je bez suvenira, kao i razna autohtona jela i pića koje nudi - dodaje Vidović koji smatra da su Kotli vizualno jedno od najatraktivnijih mjesta u cijeloj Hrvatskoj.

image
Hari Vidović

- Budućnost za Kotle mora biti usmjerena prema održivom turizmu u kojem priroda i urbana cjelina ne smiju biti ugrožena u korist popularizacije kraja prema turističkoj destinaciji - dodaje Vidović.

Ako ih želite vidjeti u pravom ruhu, jesen je pravo vrijeme, kad rijeka Mirna nabuja, a njezini se kotli popune.

​Naslovnu fotografiju je snimila @ andrea.biskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:13