MALE I PRILAGODLJIVE

U vrijeme kada su cijene stanova nedostižne, ove stambene jedinice postale su hit rješenje

 bunchADU
Pomoćna stambena jedinica je dodatna stambena jedinica koja se gradi na parceli koja već ima jednu kuću

U vrijeme kada su cijene stanova nedostižne, a stanovnici žele smanjiti kvadraturu svojih domova više nego ikad, pojavio se koncept pomoćnih stambenih jedinica (PSJ). Ove male i vrlo prilagodljive kuće smještaju se u sve više dvorišta diljem Sjedinjenih Država, omogućujući vlasnicima kuća da grade nove kuće na svojoj zemlji i iznajmljuju ih - proenosi ArcDaily.

image
bunchADU
image
bunchADU
image
bunchADU

Pomoćna stambena jedinica je dodatna stambena jedinica koja se gradi na parceli koja već ima jednu kuću. Kao što ime sugerira, PSJ je manja od postojećeg doma, a slično standardnoj kući, ima sve prostore i pogodnosti potrebne za ugodan život stanara, uključujući kuhinju, kupaonicu, prostor za dnevni boravak/spavanje i potpuno odvojen ulaz od glavne jedinice, što omogućuje privatnost. Dok ove jedinice dolaze u svim oblicima i veličinama, najčešći oblik je odvojena struktura. Ponekad su te jedinice bivše garaže pretvorene u stambene prostore, a ponekad su izgrađene iz temelja. Ostale jedinice su spojene strukture, koje su poput mikro-stanova izgrađenih na stražnjoj strani kuće, dijeleći zid s glavnom jedinicom.

image
bunchADU
image
bunchADU

PSJ nudi neku vrstu fleksibilnosti za mlađu generaciju vlasnika kuća koji su u fazi svog života kada kupuju svoj prvi ili drugi dom. Tijekom pandemije mnogi su se milenijalci vratili kući kako bi uštedjeli novac, a ovakve jedinice su ponudile privatni prostor za rad od kuće i druženje s prijateljima daleko od svojih obitelji. Tržište stanova je napeto, a potražnja znatno nadmašuje ponudu. Osobito s obzirom na nepoznate ekonomske izglede, sve više i više potencijalnih vlasnika kuća okreće se iznajmljivanju jedinica i posjedovanju manjih domova.

Los Angeles je ovakav oblik stanovanja uočio kao sredstvu za rješavanje svoje dugoročne krize nedostatka stambenog prostora. Nedavno su pokrenuli program standardnog plana dodatne stambene jedinice, koji vlasnicima kuća omogućuje odabir između dvadeset različitih prethodno odobrenih dizajna za vlastite PSJ. Otkako je prije pet godina Kalifornija odobrila zakon za pojednostavljenje načina na koji se PSJ mogu odobriti i izgraditi, 22% novih stambenih dozvola odnosi se na iste. Njihova je popularnost čak potaknula osnivanje nekoliko startupa, uključujući Cottage, tvrtku koja je specijalizirana za prilagođeni dizajn, izdavanje dozvola i izgradnju PSJ-a diljem Kalifornije. Njihova ukupna cijena za projektiranje, inženjering, pripremu gradilišta, komunalne priključke, izlijevanje temelja i cjelokupnu izgradnju pomaže pojednostaviti proces za vlasnike kuća koji žele graditi na svom imanju.

image
bunchADU
image
bunchADU

Iako postoji mnogo različitih načina za rješavanje stambene krize, razvoj PSJ-a ima koristi i za vlasnike nekretnina i za iznajmljivače. Vlasnicima daje priliku da imaju izvor prihoda ulaganjem u nekretnine na vlastitom, neiskorištenom zemljištu, a za one koji žive u PSJ nudi malo i pristupačno stambeno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:14