KREATIVNI KLINCI

Učenici bojama i maštom oživili prostor školskog dvorišta

 Tomislav Kristo/Cropix
Likovna skupina pod vodstvom učiteljice Nede Dečak iscrtala je sive površine igrama poput poligona i školice te motivima proljeća

U Osnovnoj školi kralja Tomislava na zagrebačkoj Trešnjevci jedna je od omiljenih izvannastavnih aktivnosti likovna skupina Likovna cooltura pod vodstvom učiteljice Nede Dečak.

Čuvanje prostora

Polaznici te skupine, redom učenici od prvog do četvrtog razreda, ovih su dana samostalno, uz puno mašte i volje, oživili prostor školskog dvorišta. Nema bolje akcije od ove u prvim proljetnim danima, zar ne?

image
Tomislav Kristo/Cropix

Neda Dečak vodi izvannastavnu aktivnost Likovna cooltura, koju pohađaju učenici od 1. do 4. razreda

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Učenici su iscrtavali i bojili različite motoričke igre prilagođene najmlađima, poput raznih poligona, poznate školice, labirinta, velikog ‘Čovječe, ne ljuti se‘, po školskim zidovima slikali su proljetne motive, a na ulazu u školu mural zajedništva, mira, rasta i razvoja - ističe kreativna učiteljica Neda Dečak i dodaje kako učenici na brojnim radionicama Likovne coolture koriste različite likovne tehnike; crtanje, slikanje, modeliranje, kolaž, mozaik. Ne slika se samo na papirima i platnu, nego se oslikavaju i namještaj, odjeća, zidovi... - Otkad smo likovni preselili iz učionice na hodnike i prostor izvan škole, primjećujem veliku zainteresiranost učenika za ovakvu aktivnost i rad. Učenici više cijene školski prostor, poštuju rad drugih učenika i čuvaju ga. Na taj način razvijamo i potičemo kreativnost učenika i pozitivan stav prema estetskim vrijednostima likovnih radova. Želim da moji učenici uče gledati, razmišljati, promišljati, osjećati i stvarati nešto novo. Samo radom i upornošću se lijepe stvari događaju - kaže Neda Dečak i naglašava kako likovna skupina ove osnovne škole djeluje kao svojevrsna mala kreativna manufaktura. Svaki tjedan proizvedu mnoštvo radova koje izlažu u školskoj galeriji. Svi ti radovi dostupni su svim učenicima i roditeljima škole.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Na radionicama se ne slika samo na papirima i platnu, nego se redovito oslikavaju namještaj, zidovi i odjeća

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Većina naših radova je u optjecaju i koristi se u radu, pritom mislim na sve stare stolce, stoliće, police koje smo vratili u život i ponovno su funkcionalno i estetski u školskom prostoru. Učenici u opuštenoj i zabavnoj atmosferi na našim radionicama ne razvijaju samo maštu i kreativnost nego i samopouzdanje, samopovjerenje, kritičko mišljenje i osjećaj za lijepo. Svaka radionica i mene nauči nekim novim stvarima i ispuni zadovoljstvom koje me drži sve do našeg ponovnog susreta. Nadalje, učenici s veseljem dolaze na radionice, što je meni kao učiteljici najveća nagrada - smije se Neda Dečak.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Polaznici, osim crtačkih vještina, razvijaju samopouzdanje, kritičko mišljenje i osjećaj za lijepo

image
Tomislav Kristo/Cropix

Izrada mozaika

Za oslikavanje dvorišta upotrijebili su boju za beton, deblje četkice i kistove za razmazivanje boje. Svi učenici imali su zaštitne pregače, nazuvke i rukavice kako bi se zaštitili od boje.

- Inače se na likovnim radionicama najviše koristimo temperama, s kojima se djeca odlično snalaze. Naučili su da nakon svakog likovnog rada moraju pospremiti svoje radno mjesto i oprati sav pribor. Kada imamo grupni rad, svi znaju svoja zaduženja: tko čisti učionicu, tko pere kistove, tko stolove... - otkriva Neda Dečak i ističe kako je učenicima jedna od zanimljivijih tehnika bila mozaik.

image
Tomislav Kristo/Cropix

U grupnom radu svi uz zabavu imaju i svoja zaduženja: tko čisti učionicu, tko pere kistove, a tko stolove...

image
Tomislav Kristo/Cropix

- U učionici smona drvenom panju čekićem razbijali pločice, koje smo lijepili i slagali u mozaik na stare školske stolove. Složenu sliku od komadića pločica na kraju smo zalili fug-masom. Stolovi su izloženi na školskim hodnicima i u funkciji su stola - kaže i zaključuje kako je plan s likovnom radionicom izaći iz okvira škole i proširiti se na lokalnu zajednicu, s kojom su već imali suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:35