Love is in the air

Ulični umjetnik Banksy izgubio pravnu bitku oko zaštitnog znaka zbog skrivenog identiteta!

www.phillips.com
 Banksy, Love is in the air, 2003.
Presuda o ukidanju prava na zaštitni znak je presedan koji sve njegove radove dovodi u opasnost

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), upravlja pravima o žigovima i dizajnu u EU-u, presudio je protiv Banksyja u dugotrajnom sporu oko zaštitnog znaka s britanskom tvrtkom 'Full Colour Black', koja se bavi izradom čestitka. Naime, tvrtka je tražila pravo na korištenje njegovog kultnog umjetničkog djela 'bacača cvijeća' na svojim proizvodima.

Jedna od glavnih karakteristika britanskog umjetnika Banksyja, njegova anonimnost, štetila je odluci da zaštitni znak i odluku suda proglasi nevažećom, piše worldtrademarkreview.com. Prema odluci suda, dok je identitet umjetnika skriven, umjetnik ne može tražiti autorska prava na svoja umjetnička djela, jer ga se ne može identificirati kao neupitnog vlasnika istih.

image
Banksy, Love is in the air, 2003.

Naime, 2014. godine, britanski Ured za zaštitu autorskih prava u ime Banksyja je podnio službeni zahtjev europskom Uredu da umjetnikovo djelo 'bacač cvijeća' zaštiti kao "robnu marku bez teksta" i u kolovozu iste godine je registriran. Međutim, britanska tvrtka koja se bavi prodajom uličnih čestitki 'Full Colour Black', zatražila je poništavanje žiga u ožujku 2019., tvrdeći da je podnesena u lošoj namjeri, te da umjetnik u trenutku podnošenja zahtjeva za registraciju nije imao namjeru koristiti zaštitni znak.

Nastojeći dokazati suprotno, Banksy je pokrenuo Gross Domestic Product (BDP), trgovinu za prodaju vlastitih proizvoda putem interneta. Očito je ovaj potez potkopao slučaj, jer je EUIPO povjerenstvo presudilo da se registracija zaštitnog znaka proglasiti nevažećom, jer je 'jasno da Banksy u to vrijeme nije imao namjeru koristiti spornu robnu marku. '

image
Banksy, Love is in the air (flower thrower)

Presuda o ukidanju prava na zaštitni znak 'bacača cvijeća' je presedan koji sve njegove radove/zaštitne znakove dovodi u opasnost. Anonimnost umjetnika znači da ga se ne može prepoznati kao neupitnog vlasnika njegovih djela ili da posjeduje autorska prava na grafite. U međuvremenu, tvrtka 'Full Colour Black' prodaje čestitke s osporenim djelom umjetnika za 2,99 funti, pod nazivom "cvjetni bombarder", kao i druge radove umjetnika.

Izvor: www.designboom.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:40