UŽIVAJU U SVOJOJ ZAJEDNICI

Umirovljenice prikupile sredstva, kupile zemljište, pronašle arhitekta i napravile naselje samo za sebe

 New Ground

New Ground je stambeno naselje u Londonu kao i svako drugo, ali kad se uđe u njega, jasno je da se radi o prostoru koji su pomno dizajnirale njegove stanovnice – sve žene starije od 50 godina. New Ground se može prevesti kao nova zemlja, novi teritorij, nova perspektiva...

image
New Ground

Jer ove žene svjedoče da se više ne opterećuju starenjem, žele samo živjeti i uživati. Ili, kako jedna stanovnica kaže: "Smirena sam, kreativna i imam energije za rad koji koristi zajednici." Svima njima bila je posve neprihvatljiva ideja življenja u ustanovi koja skrbi o starima i nemoćnima. Nisu željele ni opterećivati djecu svojim potrebama. No nisu se vidjele ni kao usamljene starice koje žive samotno u svojim kućama ili stanovima. Umjesto toga, napravile su, u velikoj mjeri, samodostatnu zajednicu u kojoj im je trošak života manji, a život sretniji.

New Ground inovativna stambena zajednica u kojoj svaki član ima vlastiti dom i pristup zajedničkim prostorima, objektima i sadržajima koji bi možda bili preskupi ili teški za organizirati u slučaju običnog stanovanja. Neke od članica ove zajednice stale su pred kamere BBC-ja da bi ispričale kako im je život u ovom okružju krenuo nabolje.

image
New Ground

U velikoj zajedničkoj kuhinji i dnevnom boravku, koji gledaju na golemi zajednički vrt i povrtnjak, Vivien Sheehan (79), kaže novinarki da voli vrtlarenje. Kad je živjela sama, visoke ograde koje su okruživale njezin vrt značile su da ponekad cijeli dan nije vidjela nikoga. Ovdje uvijek ima s kim popričati. "Jednostavno je lijepo imati druge ljude u blizini kad ih želiš", rekla je. Kompleks se sastoji od 25 stanova od kojih svaki ima svoj vanjski prostor.

Ideja za New Ground rođena je prije mnogo godina kada je grupa žena razmišljala o tome kako žele živjeti u starosti, objašnjava Jude Tisdall (72). Odlučile su istražiti ideju zajedničkog stanovanja pa su posjetile Nizozemsku koja je već imala utemeljene umirovljeničke stambene zajednice.

image
New Ground

Stanovnice kažu da im New Ground pomaže u borbi protiv usamljenosti i izolacije. Za ono što su ove žene stvorile bilo je potrebno puno rada i planiranja, osobito jer su bile pionirke u Velikoj Britaniji. Osnivačice su pronašle arhitekte i osnovale stambenu zadrugu putem koje je financirana gradnja. Kupile su stanove u kojima žive, dok osam članica unajmljuje svoje stambene jedinice po socijalnoj cijeni.

Nije bilo lako doći do ove točke, kaže Jude. Pronalaženje građevinskog zemljišta je bio težak posao. Sve su stanovnice New Grounda zagovornice zajedničkog stanovanja i žele potaknuti druge da sudjeluju u tome. Educiraju ih kako izgraditi vlastitu zajednicu.

Dob i podrijetlo žena u New Groundu su različite. Neke još rade, druge su u mirovini. Žive neovisno u svojim domovima, ali kažu da je lijepo znati da nisu same i da imaju društvo kada ga požele. "Uvijek se nađe netko s kim se možeš druškati", kaže Mags Beltran (77) i dodaje: "Naš prioritet je da stvarno ne budete usamljeni, ali famozno je upravo to da možete biti sami, ako to poželite." prenosi Moje vrijeme.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:18