NJIHOVIH 5 MINUTA

Umivaonici, kade i školjke u boji - retro i pomalo kičasti stil ponovo su hit

 @castironbathcompany/@watermonopoly
Gotovo stoljeće kasnije dizajneri se ponovno vraćaju na stari stil i obogaćuju kupaonice šarenim umivaonicima, školjkama i kadama

"Ovo je doba boja", proklamirala je Kohlerova marketinška brošura iz 1927. koja je promovirala toalet školjke i umivaonike u boji, prikazujući iteracije blijedoružičaste i žad zelene, prenosi Architectural Digest. "Boje utječu na naše raspoloženje, na naš pogled na život. I ako se pravilno koriste unutar kuće, imaju sličan učinak." Na prvi pogled kupaonski namještaj u pastelnim nijansama koji bi trebao zamijeniti običnu staru bijelu mogao bi se činiti kao dizajnerski potez rezerviran za hrabre, ali gotovo stoljeće kasnije dizajneri se ponovno vraćaju na stari stil i obogaćuju kupaonice šarenim umivaonicima, školjkama i kadama.

"S porastom broja preuređenja domova iz sredine stoljeća i povećanom nostalgijom za retro namještajem, vidimo da sve više kupaca preferira boje", kaže Alyssa Wilterdink, viša voditeljica marketinga tvrtke Kohler. Štoviše, dok Kohler slavi svoju 150. obljetnicu, tvrtka je anketirala javnost o njihovim omiljenim vintage nijansama koje će se vratiti u proizvodnju. Pobjednici? Rumeno ružičasta nazvana Peachblow i nježno plavozelena nazvana Spring Green.

"Boje pomažu oživjeti prostor koji se ponekad može činiti kliničkim i oskudnim", objašnjava dizajnerica interijera Virginia Tupker, koja je nedavno naručila umivaonike Water Monopoly u blijedo ružičastoj i plavoj boji za obiteljsku kuću u Connecticutu.

Drugi su dizajneri eksperimentirali sa sličnim izgledom. Dizajnerica Beata Heuman sprejom je obojila staromodni sudoper plavom bojom u stanu u Londonu. U domu Stacy Bendet u New Yorku, kada tvrtke Cast Iron Bath Co. obojana je u travnatozelenu boju. U međuvremenu, u modernoj kući Mary Weatherford iz sredine stoljeća u LA-u, koju je dizajnirao Oliver Furth, ružičasta toalet školjka daje ton cijelom prostoru.

Kako stvari ne bi ispale previše kičasto, kaže Tupker, osvježite boje školjke i umivaonika elegantnom ili oblogom ili tapetama na zidu. "Držite se podalje od koordiniranih obojenih četvrtastih porculanskih pločica i odgovarajućih čupavih navlaka i prostirki, koje vode u smjeru 1970-ih - osim ako to nije ono što tražite, naravno!"

Ne iznenađuje da je obožavateljica boja Frances Merrill uključena u ovaj trend – u kući u Cape Annu u Massachusettsu postavila je kobaltno plavi umivaonik i oslikala kadu. Ali savjetuje: "Ovakvu opremu želim koristiti samo za klijenta koji je siguran u ono što mu se sviđa i želi to dugo zafržati. Bila bi šteta — i rasipništvo — da netko uđe i istrgne ih."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:19