Ulični art

Umjetnici uljepšali tri objekta: Zagrebačke trafostanice u novom ruhu

Goran Rakić, Miramarska ulica
 HDLU

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje akcije Društvo likovnih umjetnika još je jednom potaknulo oslikavanje. Umjetnici su uljepšali tri objekta: u Draškovićevoj 40 slikao je Danijel Žeželj, u Miramarskoj Goran Rakić, dok je Klarxy slikala u Španskom. Svaki od njih ima svoj stil i način rada, a oni sami birali su motive koje će naslikati na zidovima.

Trafostanice su tri, u različitim dijelovima Zagreba, a povezuje ih samo činjenica da su nezanimljive. Jedna je išarana grafitima, a druge dvije su bijele, prazne i bezlične. No, to se promijenilo i sve tri su zabljesnule u novom ruhu. Tri umjetnika dobila su priliku da ih iscrtaju i to su napravili. Tako je u Draškovićevoj 40 slikao Danijel Žeželj, na Miramarskoj Goran Rakić, a Klarxy je oslikala onu u Ulici Vida Došena 26 u Španskom.

image
Klarxy je slikala u Ulici Vida Došena 26 u Španskom. Njezin je rad posvećen povijesti tog naselja, koja
njeguje kulturu grafita i skejtanja. Istraživanjem i gledanjem ‘Kvart Priča - Špansko’, YouTube serijala Vida Juračića, Klarxy je saznala da je Špansko (od milja zvano Špaolin) od 1999. imalo prvi skejt park koji su improvizirali i izradili Špaolinci, oko kojeg su se razvili dobar dio priča i atmosfera kvarta
HDLU
image
Klarxy, ulica Vida Došena 26, Špansko
HDLU

POVIJEST

Ona je oslikavala pet dana, a posao se otegnuo zbog loših vremenskih prilika. No, kaže, nije joj to bilo nimalo teško. Na njenoj trafostanici sada se nalaze likovi skejtera koji izvode trikove na rampama, obučeni u uniforme Shaolin monkova, kao referenca na teretanu iz atomskog skloništa zgrade broj 4 na Španskom, iz koje je izašlo puno dobrih boraca. Bilo joj je jako važno, kaže, da ulovi dio identiteta kvarta i da ljudima ostavi nešto što će ih veseliti.

- Nisam ni znala, dok se nisam počela spremati za crtanje skice za natječaj, da je Špansko kvart koji jako njeguje kulturu grafita i skejtanja. Istraživanjem i gledanjem ‘Kvart Priča - Špansko’, YouTube serijala Vida Juračića, saznala sam da je Špansko (od milja zvano Špaolin) od 1999. imalo prvi skejt park koji su improvizirali i izradili Špaolinci, oko kojeg su se razvili dobar dio priča i atmosfera kvarta - kaže Klarxy.

image
Goran Rakić, Miramarska ulica
HDLU

APSTRAKTNI LIKOVI

Njen kolega Goran Rakić bio je malo sretniji što se vremena tiče, pa je posao završio za tri dana. Kaže, dok je radio, prolaznici su komentirali da je super što se oslikava ta trafostanica, a njegov se rad jako svidio i zaposlenicima HEP-a. On je na svojem neobičnom platnu naslikao geometrijsko apstraktne likove.

- Ideja je proizašla iz same lokacije, zbog oblika trafostanice. Za većinu svojih radova koristim sprejeve, jer mi je to alat koji mi najbolje odgovara i moj stil je prilagođen na neki način slikanju sprejevima. Nije mi strano oslikavanje zidova velikih formata jer se time bavim veći dio života i ovakav tip površina mi je uvijek zanimljiv za rad, pogotovo jer niti u jednom trenu nemaš pregled čitavog rada, nego si u konstantnom obilasku i spajanju stranice po stranice u jednu veliku cjelinu - kaže Goran.

Natječaj, odnosno poziv autorima raspisan je na samom početku koronakrize s ciljem da umjetnicima osigura kontinuitet rada te honorare tijekom tog neizvjesnog razdoblja. To se pokazalo jako dobrim potezom

Zadnju je stanicu likovima životinja oslikao Danijel Žeželj. Koristio je akrilik boje za zid: crnu, bijelu i narančastu.

- Trafostanice uz zidane dijelove imaju i metalne rešetke i vrata, tako da boje i slike treba prilagoditi različitim materijalima i teksturama podloge. Ali podloga uvijek uvjetuje sliku koja se radi preko nje - istaknuo je Žeželj.

Ideja oslikavanja trafostanica potekla je od Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koje je već prošle godine angažirao Lava Paripovića da oslika trafostanicu u Martićevoj. Javnost je time bila oduševljena, kažu, pa su odlučili nastaviti projekt. Raspisali su natječaj i odabrali umjetnike na temelju idejnih rješenja.

image
Draškovićeva 40, slika Danijela Žeželja
HDLU

OSVJEŽENJE

- Raspisali smo ga na samom početku koronakrize, s ciljem da umjetnicima osiguramo kontinuitet rada i honorare tijekom neizvjesnog razdoblja, kad su umjetnički angažmani bili svedeni na minimum. Pokazalo se dobrim potezom i to da naš grad, nakon razornog potresa, možemo osvježiti novim umjetničkim intervencijama. Cilj nam je do kraja godine realizirati oslikavanje još tri trafostanice, a nadamo se da ćemo kroz naredne godine stvoriti jednu zanimljivu galeriju u javnom prostoru - kaže Ivana Handabaka, ravnateljica HDLU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:10