Brend Tint-O-Rama

Umjetnička djela u ribljim konzervama

Profil

NAZIV: Tint-O-Rama
INFO: ukrašene riblje konzerve - suveniri
AUTOR: Vladimir Tintor
KONTAKT: Facebook stranica Tint-O-Rama

Glumac osječkog HNK Vladimir Tintor u slobodno vrijeme stvara neobične i nostalgične suvenire.

- Suvenir koji je u isto vrijeme i malo umjetničko djelo. Konzervirana razglednica, nostalgični mali teatar. Komadić mašte "zatočen" u svima poznatom, naizgled običnom predmetu - ribljoj konzervi. -

Ovim je riječima Tint-O-Ramu opisao njezin autor Vladimir Tintor, inače glumac osječkog HNK kojeg osim glume odmalena zanimaju glazba i likovna umjetnost, a u slobodno se vrijeme obožava baviti kreativnim stvarima, od sadnje vrta, do "uradi sam" ideja.

- Ideja o Tint-O-Rami je nastala prije skoro 5 godina. Često se bavim idejom kako od nečega što više ne služi svrsi napraviti nešto novo, korisno ili lijepo. Tako sam i tada, od konzerve sardina htio napraviti nešto i zbog toga sam jednu sačuvao na polici radionice. Gledao sam je i shvatio da svojim oblikom, perspektivom i oblim okvirom podsjeća na mali teatar. Prijateljici sam kao poklon "konzervirao" jednu njezinu fotografiju i obogatio je detaljima. Nakon toga, ideja je čekala na svoju pravu "premijeru" još par godina i tek od prošle godine sam počeo s izradom malih umjetničkih djela koja sada nose svoje puno ime Tint-O-Rama - prisjetio se Vladimir kako je zapravo sve počelo.

Pojasnio je kako je za izradu potrebno dosta materijala, u smislu ilustracija, kako bi postojao što veći izbor prilikom kombiniranja i stvaranja svjetova unutar jedne konzerve. Tu su i razni nožići, škarice, ljepila, povećala i naravno puno strpljenja i volje. Vladimir ima veliku kolekciju razglednica, starih časopisa, reklama i memorabilija, te ih kombinira u digitalnom obliku. Ponekad kontaktira i muzeje da mu ustupe svoju građu, poput starih fotografija ili isječaka iz novina.

- Proces izrade je dosta kompliciran. Počinje od pripreme i dezinfekcije same konzerve do pronalaženja materijala, točnije ilustracija, zatim pažljivog sjeckanja i kombiniranja likova koji će pričati priču unutar konzerve. Trudim se da svaka bude različita, tako kupac zna da je njegova jedinstvena. Sam proces je prilično spor jer su ilustracije često minijaturne i teško ih je postaviti unutar "aranžmana". Dosta radim pincetom, a Tint-O-Rame ponekad imaju i sedam slojeva, ili perspektiva, pa znaju biti dosta osjetljive dok se ne povežu u cjelinu. Samo umjetnička obrada za jednu zna trajati po par sati - pojasnio je autor koji je naziv svog brenda osmislio kao kombinaciju vlastitog prezimena Tintor te riječi panorama koju vezujemo za razglednice s mora idiorama kao likovna tehnika kojoj Tint-O-Rame najviše sliče. Dioramama se također nazivaju i mali mobilni teatri.

Tint-O-Rame se trenutno mogu nabaviti u umjetničkim galerijama i knjižarama u Opatiji, Zadru, Rovinju i Dubrovniku, a cijene se kreću od 120 do 200 kuna. Također, upit za izradu personalizirane Tint-O-Rame moguće je poslati i putem istoimene Facebook stranice, a cijena tada ovisi o kompliciranosti izrade.

Foto: Doris Fatur

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 06:07