MADE IN CROATIA

Unikatne božićne kolekcije: Ove godine ukrasite dom najljepšim dekoracijama s domaćim potpisom

@glassland_handmade

 Glassland Handmade
Osim što su lijepi i jedinstveni, smatramo kako je u ovoj godini vrlo važno podržati lokalnu proizvodnju i male proizvođače

Posljednjih godina broj domaćih brendova koji nas oduševljavaju unikatnim i često personaliziranim uporabnim predmetima, dekoracijama i rukotvorinama za dom neumorno raste, a zahvaljujući društvenim mrežama, njihovi su proizvodi sve prisutniji i dostupniji. No, i prije popularizacije društvenih mreža, moramo reći, pratili smo hrvatsku kreativnu scenu i prenosili zanimljive priče.

Stoga nismo puno razmišljali što ponuditi našim čitateljima kad je u pitanju malo drukčije blagdansko uređenje doma, ali i originalan dar za drage osobe. Štoviše, smatramo da je u ovoj nezahvalnoj godini itekako važno podržati domaću proizvodnju i lokalne proizvođače. Stoga smo pripremili mini serijal božićnih kolekcija s domaćim potpisom. S obzirom na zaista bogatu ponudu, popis je poduži, a obuhvaća neke već poznate, dobro uhodane brendove, ali i neke tek nedavno pokrenute, čiji će vas proizvodi zasigurno oduševiti. Ne propustite i sljedeći broj našeg priloga, jer i u njemu donosimo odlične ideje.

1. LIMITIRANU KOLEKCIJU SVIJEĆA-ŠALICA POTPISUJU DVA MALA DOMAĆA BRENDA: PLANINA STUDIO & BIJELI.GLOG.

Iza brenda Planina Studio nalazi se Martina, grafička dizajnerica i umjetnica koja za sebe kaže da je ljubav između nje i gline bila “ljubav na prvi dodir”. Iako je izrada keramike zahtjevan i dugotrajan proces, za nju ima meditativno djelovanje. Iza brenda bijeli.glog, pak, stoji Dominique, studentica pete godine na Sveučilištu u Zadru, koja ručno izrađuje i lijeva prirodne, eko friendly, vegan i cruelty-free svijeće od soje, eteričnih ulja i mediteranskog bilja te začina.

image
Planina studio & bijeli.glog

Ova božićna limitirana kolekcija druga je suradnja dosad Planina Studija i bijelog.gloga, a sastoji se od deset ručno rađenih svijeća-šalica ukrašenih ružmarinom i zimskim začinima, poput klinčića i zvjezdastog anisa.

Njihova je posebnost to što se u jednom proizvodu nalaze dva ručno rađena, u koje je utkano puno ljubavi i truda. Jednom kad se svijeća potroši, odnosno kad izgori, ostaje keramička šalica za ispijanje najdražih napitaka, poput vruće čokolade, čaja ili kave. Više na www.planinastudio.com ili Instagram @ bijeli.glog.

image

Plakate pod nazivom Regalo uspomene izrađuje Nikolina Vidaković iz Biograda na Moru. Tijekom godine najpopularniji su dječji plakati, no u ovom su periodu godine ipak najtraženiji oni božićni. Dolaze u dvije dimenzije

Regalo uspomene

2. PLAKATI SA STIHOVIMA PJESAMA I CITATIMA

Nikolina Vidaković iz Biograda na Moru majka je dvaju sinčića, ljubiteljica cvijeća, nakita i ukrašavanja doma raznim toplim dekoracijama i uspomenama koje traju. Tako je i potekla ideja o kreiranju i izradi plakata pod nazivom Regalo uspomene.

image
Regalo uspomene

Dvije su dimenzije plakata, A3 i A4, a teme su razne, od uspomena za rođenje, krštenje i rođendane do božićnih ili vjerskih te poznatih citata iz glazbene i filmske umjetnosti. Tijekom godine najpopularniji su dječji plakati te personalizirani obiteljski plakati, no u ovo doba godine najviše se ipak traže plakati božićnih motiva, kao što su poznate božićne izjave iz filmova, stihovi iz poznatih pjesama ili pak prigodni citati o značenju Božića ukrašeni snježnim kuglama, sobovima, drvcima...

- Trenutno pripremam lijepu kolekciju edukativnih plakata za djecu koji ne samo da krase zidove, nego služe i da se djeca poduče bojama, oblicima, slovima, brojevima, godišnjim dobima... - otkriva nam ta 30-godišnjakinja, inače ekonomistica po struci. Više na Instagramu @regalo_uspomene.

3. ALTERNATIVNI BOR KOJI OSTAJE U OBITELJI

Za pravi blagdanski ugođaj nije nužno imati pravi bor, a Božić je vrijeme kad možemo biti kreativni i s članovima obitelji osmišljavati razne zabavne aktivnosti i druženja. Poručuje to Katarina Crnčić, 32-godišnja ekonomistica iz Zagreba, za koju su božićni blagdani oduvijek bili posebno razdoblje.

image

U izradi malo drugačijih drvca i ukrasa najčešće se koriste filc, papir, kartonska ljepenka, staklo, akrilne boje...

Katarina Crncic - @kejsiland

Kreativna od malih nogu, pa tako ističe izradu kartonske kuće za Barbie sa sustavom rasvjete na baterije, prije nekoliko godina istraživala je različite mogućnosti za izradu održivih ukrasa i borova te je dobila ideju od kartona izrezati bor. Kupila je kartonsku ljepenku i izrezala ju u zamišljenom obliku. I tako je nastao prvi Borko. No, ono što tad nije znala je da je ljepenku teško izrezati, tako da je prvi Borko imao brojne nesavršenosti i bio je prilično neuredan. Bez obzira na to, cijela ga je obitelj zavoljela. Otad je prošlo šest godina, a ideja je oduvijek bila ponuditi Borka i drugima.

Tako je prije nekoliko mjeseci otvorila obrt Kejsiland, ponajprije za produkciju filmskih festivala i pisanje projektnih aplikacija za financiranje u sektoru kulture, ali i neke projekte sa strane koje nije stizala razvijati dosad. Među njima je i Borko - Bor koji ostaje. Ali, ovaj put profesionalno izrezan prema štanci u kartonaži. Slaže se od tri dijela kartonske ljepenke, visine je 98 cm, a širine 70 cm. Više na Instagram profilu @ borko_bor.

image
Zmalac

4. DIDAKTIČNE IGRAČKE ZA DJECU BRENDA ZMALAC

Omiški brend Zmalac Margarite Milavić iz Zagreba, inače učiteljice po struci, obuhvaća interaktivne personalizirane knjige i igračke uz koje djeca vježbaju razne vrste kopčanja, razvijajući finu motoriku, koordinaciju ruke i oka te logično zaključivanje, istodobno učeći različite životne situacije.

Nabrojat ćemo samo neke: Zmalac edukativna knjiga, Slovarica, Zmalac ukrasni jastuk, Igra pecanja... a nedavno je pokrenut podbrend Lovely by Zmalac s odjevnim predmetima za djevojčice i žene.

image
Zmalac

U ponudi su i božićni proizvodi. Tako je knjiga Zmalac u blagdansko doba dobila nove igre na temu Božić, mogu se naručiti i Zmalac personalizirane čizmice, ukrasi za bor u obliku snjegovića, soba, medvjedića ili, pak, zvjezdice; zatim viseći bor, bor koji se slaže u oblik stošca i Jišajevo stablo, a najnoviji je proizvod Zmalac Adventski kalendar. U izradi se najčešće koristi filc. Više na www.zmalac.hr

5. STAKLENI UKRASI STVORENI TIFFANY TEHNIKOM

Glass Land je hrvatski brend umjetnice Anje Jelavić u kojem se stvaraju pomno osmišljeni, unikatni, ručno izrađeni ukrasi i nakit od kvalitetnog stakla u Tiffany tehnici.

Božićni ukrasi dolaze u nekoliko modela, kao što su debeli snjegovići, profinjeni borići, svijeće, a mogu se naručiti i u drukčijim oblicima. Ukrasi se također oslikavaju bojama za staklo kako bi svaki snjegović pokazao svoj izraz lica i ogrnuo se toplim šalom ili borić dobio svoje posebne ukrase.

image

Glass Land ukrasi stvaraju posebnu igru svjetla zbog stakla od kojeg su napravljeni, ističe umjetnica Ana Jelavić koja je mnogima poznatija po predivnom nakitu koji također izrađuje

Glass land
image
Glass land

- Na ukrašenim jelama Glass Land ukrasi stvaraju posebnu igru svjetla zbog stakla od kojeg su napravljeni i daju onaj jedinstven trenutak samom svojom originalnošću - kaže Ana.

Više na Instagramu @glassland_handmade ili Facebooku @glasslandhandmade.

Originalne, personalizirane i unikatne rukotvorine mogu biti i odličan dar ispod drvca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:25